Witamy Cię w nowej wersji naszego sklepu Krest.pl (dawniej MilerSpirits.com)
Aberlour 18yo | 0,5L | 43% Aberlour 18yo | 0,5L | 43%
Cena: 369,00 zł
szt.
zobacz więcej
anCnoc 12 40% 0.7L anCnoc 12 40% 0.7L
Cena: 189,00 zł
szt.
zobacz więcej
Black Bottle | 0,7L | 40% Black Bottle | 0,7L | 40%
Cena: 99,00 zł
szt.
zobacz więcej
Bowmore No. 1 | 0,7L | 40% Bowmore No. 1 | 0,7L | 40%
Cena: 149,00 zł
szt.
zobacz więcej
Glen Moray 12 Years Old | 0,7L | 40% Glen Moray 12 Years Old | 0,7L | 40%
Cena: 169,00 zł
zobacz więcej
Nazwa szkockiej whisky wywodzi się od gaelickiego "uisge-beatha na h-Alba", czyli "woda życia". Jest to whisky słodowa lub zbożowa produkowana w Szkocji. Musi być ona wytwarzana w sposób, który reguluje prawo. Dzieli się ją na single malt, single grain, blended whisky, whisky typu blended malt oraz typu blended grain. Wszystkie szkockie whisky muszą być leżakowane w dębowych beczkach przez okres co najmniej trzech lat. Każda informacja o wieku danego trunku umieszczana na butelce, musi odzwierciedlać wiek najmłodszej whisky użytej do produkcji. Whisky jest jednym z najpopularniejszych alkoholi obok wódki.

Historia szkockiej whisky

W Szkocji whisky destyluje się już od wielu lat. Istnieją pewne dowody na to, że sztukę destylacji do Szkocji mogli przywieźć chrześcijańscy misjonarze, ale jest również możliwość, iż rolnicy z Highlands odkryli ją sami. Co ciekawe, najwcześniejsza historyczna wzmianka o tym alkoholu pojawiła się w dokumentach związanych z rachunkami finansowymi w 1494 roku. Mowa tam o zakupionych torebkach słodu, mających służyć do produkcji trunku. Z kolei najwcześniejsza wzmianka o destylarni pojawia się w aktach szkockiego parlamentu z 1690 roku, a mowa tam o słynnej gorzelni Ferintosh. Wcześniej, w 1644 roku, parlament nałożył pierwszy podatek na alkohol, kiedy to wzrosła jego popularność.

Pierwszą osobą, która złożyła wniosek o legalną licencję na destylację był George Smith, właściciel destylarni Glenlivet. Było to w 1824 roku. Jego konkurenci uznali to wtedy za zdradę i słali w jego stronę wiele pogróżek. Przetarł on jednak pewne szlaki. Do 1831 roku w Szkocji produkowano tylko whisky słodową. Obecnie są to whisky słodowe i zbożowe. Dodatkowo, używa się ich dziś również do produkcji blendów. Tylko niewielki procent produkowanej obecnie whisky słodowej jest sprzedawany jako single malt. Sztuka destylacji i dojrzewania szkockiej whisky jest ciągle ulepszana, a formuły i tajniki produkcji przekazuje się z pokolenia na pokolenie. Szkocka ma za sobą długą tradycję.

Szkocka whisky - rodzaje

Wyróżniamy kilka typów szkockiej whisky. Whisky szkocka dzieli się na:

Single Malt Scotch Whisky

Szkocka whisky destylowana w jednej destylarni, z wody i jęczmienia słodowanego bez dodatku innych zbóż.

Single Grain Scotch Whisky

Whisky ze Szkocji, destylowana w jednej gorzelni, z wody i słodowanego jęczmienia, która może zawierać inne zboża słodowane lub niesłodowane. Nie wpisuje się w definicję single malta.

Blended Scotch Whisky

Whisky typu blended, która jest mieszanką różnych rodzajów whisky, a czasem również dodatkowo spirytusów zbożowych, aromatów i barwników.

Blended Malt Scotch Whisky

Jest to mieszanka single maltów, które destyluje się w więcej niż jednej gorzelni.

Blended Grain Scotch Whisky

Whisky ta to mieszanka whisky zbożowych, które destyluje się w więcej niż jednej destylarni.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony

ŚWIAT ALKOHOLI JEST TYLKO DLA DOROSŁYCH DLATEGO CHCEMY SPRAWDZIĆ,

CZY JESTEŚ

OSOBĄ PEŁNOLETNIĄ...

Sklep internetowy Shoper.pl