Nazwa szkockiej whisky wywodzi się od gaelickiego "uisge-beatha na h-Alba", czyli "woda życia". Jest to whisky słodowa lub zbożowa produkowana w Szkocji. Musi być ona wytwarzana w sposób, który reguluje prawo. Dzieli się ją na single malt, single grain, blended whisky, whisky typu blended malt oraz typu blended grain. Wszystkie szkockie whisky muszą być leżakowane w dębowych beczkach przez okres co najmniej trzech lat. Każda informacja o wieku danego trunku umieszczana na butelce, musi odzwierciedlać wiek najmłodszej whisky użytej do produkcji. Whisky jest jednym z najpopularniejszych alkoholi obok
wódki.
Historia szkockiej whisky
W Szkocji whisky destyluje się już od wielu lat. Istnieją pewne dowody na to, że sztukę destylacji do Szkocji mogli przywieźć chrześcijańscy misjonarze, ale jest również możliwość, iż rolnicy z Highlands odkryli ją sami. Co ciekawe, najwcześniejsza historyczna wzmianka o tym alkoholu pojawiła się w dokumentach związanych z rachunkami finansowymi w 1494 roku. Mowa tam o zakupionych torebkach słodu, mających służyć do produkcji trunku. Z kolei najwcześniejsza wzmianka o destylarni pojawia się w aktach szkockiego parlamentu z 1690 roku, a mowa tam o słynnej gorzelni Ferintosh. Wcześniej, w 1644 roku, parlament nałożył pierwszy podatek na alkohol, kiedy to wzrosła jego popularność.
Pierwszą osobą, która złożyła wniosek o legalną licencję na destylację był George Smith, właściciel destylarni Glenlivet. Było to w 1824 roku. Jego konkurenci uznali to wtedy za zdradę i słali w jego stronę wiele pogróżek. Przetarł on jednak pewne szlaki. Do 1831 roku w Szkocji produkowano tylko whisky słodową. Obecnie są to whisky słodowe i zbożowe. Dodatkowo, używa się ich dziś również do produkcji blendów. Tylko niewielki procent produkowanej obecnie whisky słodowej jest sprzedawany jako single malt. Sztuka destylacji i dojrzewania szkockiej whisky jest ciągle ulepszana, a formuły i tajniki produkcji przekazuje się z pokolenia na pokolenie. Szkocka ma za sobą długą tradycję.
Szkocka whisky - rodzaje
Wyróżniamy kilka typów szkockiej whisky. Whisky szkocka dzieli się na:
Single Malt Scotch Whisky
Szkocka whisky destylowana w jednej destylarni, z wody i jęczmienia słodowanego bez dodatku innych zbóż.
Single Grain Scotch Whisky
Whisky ze Szkocji, destylowana w jednej gorzelni, z wody i słodowanego jęczmienia, która może zawierać inne zboża słodowane lub niesłodowane. Nie wpisuje się w definicję single malta.
Blended Scotch Whisky
Whisky typu blended, która jest mieszanką różnych rodzajów whisky, a czasem również dodatkowo spirytusów zbożowych, aromatów i barwników.
Blended Malt Scotch Whisky
Jest to mieszanka single maltów, które destyluje się w więcej niż jednej gorzelni.
Blended Grain Scotch Whisky
Whisky ta to mieszanka whisky zbożowych, które destyluje się w więcej niż jednej destylarni.