Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Witamy Cię w nowej wersji naszego sklepu Krest.pl (dawniej MilerSpirits.com)
Irlandzka whiskey oferuje całą gamę metod produkcji i profili smakowych. W Irlandii używa się technik podwójnej jak i potrójnej destylacji. Dodatkowo, to właśnie z tego kraju pochodzi single pot still whiskey, czyli whiskey w której w skład zacieru wchodzi zarówno słód jęczmienny jak i jęczmień niesłodowany.
Początki historii irlandzkiej whiskey
Nie każdy wie, że to właśnie Irlandczycy wynaleźli whiskey! Dokładniej, byli to irlandzcy mnisi, którzy odkryli sztukę destylacji podczas swoich podróży. Irlandzka whiskey była sławna na całym świecie w XVI, XVII, XVIII jak i XIX wieku. W szczytowym okresie popularności w XIX wieku, w Irlandii znajdowało się około 88 licencjonowanych gorzelni! Dodatkowo, były jeszcze gorzelnie operujące nielegalnie. Jednak wszystko to zmieniło się w XX wieku.
Irlandzka whiskey w XX wieku
W 1914 roku świat był pogrążony w wojnie. W związku z tym, istniały pewne ograniczenia jeśli chodzi o używanie jęczmienia i węgla do celów innych niż działania wojenne. Sprawiło to wiele problemów producentom. Dodatkowo, konflikt z Imperium Brytyjskim sprawił, że nie chcieli oni kupować irlandzkich wyrobów. Natomiast kilka lat później, Stany Zjednoczone wprowadziły prohibicję. Kolejny rynek dla Irlandii upadł z dnia na dzień. Później, pojawiły się też osoby podrabiające oryginalną irlandzką whiskey dodając do niej sztuczne substancje. Wpłynęło to na drastyczne pogorszenie się wizerunku irlandzkiej whiskey, która do tej pory cieszyła się zaufaniem. Później przyszła II Wojna Światowa i kolejny konflikt handlowy z Imperium Brytyjskim, który odciął również nabywców irlandzkiego trunku z Kanady, Indii oraz Australii. Warto również wspomnieć, że w tym czasie kwitła whisky szkocka, pozostawiając irlandzkie produkty daleko w tyle.
Do połowy XX wieku przetrwało jedynie pięć irlandzkich destylarni. Ich zarządcy wiedzieli, że nie przetrwają samodzielnie, dlatego postanowili połączyć swoje siły i założyć spółkę Irish Distillers Group. Od tej pory rynek irlandzkiej whiskey zaczął się odbudowywać. Obecnie, w Irlandii otwiera się wiele nowych destylarni. Można powiedzieć, że jesteśmy świadkami renesansu irlandzkiej whiskey.