Witamy Cię w nowej wersji naszego sklepu Krest.pl (dawniej MilerSpirits.com)
Tequila to napój alkoholowy wytwarzany ze sfermentowanego soku otrzymywanego z agawy niebieskiej. Produkuje się go tylko w pięciu regionach Meksyku. Należą do nich Jalisco (gdzie wytwarza się 99% całkowitej produkcji i znajduje się miasto o nazwie Tequila), Guanajuanto, Michoacan, Tamaulipas oraz Nayarit. Regiony te oficjalnie uznaje się za dom trunku w ponad 40 krajach.

Co ciekawe, istnieje 166 różnych gatunków agawy, z których aż 125 można znaleźć w Meksyku. Do wytworzenia tequili używa się jednak jedynie niebieskiej agawy Weber Blue. Rośliny te są dostosowane do warunków panujących na terenach gdzie rosną, czyli do czerwonych gleb wulkanicznych.

Historia tequili

Historia meksykańskiej agawy sięga ponad tysiąca lat temu, kiedy Aztekowie wytwarzali tak zwane „pulque”. Był to mętny, lekko kwaśny napój alkoholowy z fermentowanego soku z roślin. Trunek był napojem uznawanym za święty, często spożywano go podczas obrzędów i ceremonii religijnych.

Dopiero w XVI wieku hiszpańscy konkwistadorzy, którzy osiedlili się w Meksyku w 1521 roku, postanowili wykorzystać swoją wiedzę o destylacji i zamienić pulque w alkohol. Pomysł był efektem braku brandy w ich zapasach.

Około roku 1600 powstała pierwsza masowo produkowana tequila. W 1975 roku oficjalną licencję otrzymała od króla Hiszpanii Carlosa IV rodzina Cuervo.

Obecnie w regionach Meksyku, gdzie produkuje się tequilę, zarejestrowanych jest ponad 22 000 rolników agawy. Uprawiają oni kilkaset milionów roślin agawy na powierzchni 125 000 hektarów.

Tequila - regulacje

Rząd meksykański narzucił surowe przepisy dotyczące tego, co można nazwać tequilą i jak ma być ona wytwarzana. Ci, którzy przestrzegają tych przepisów otrzymują oficjalne uwierzetylnienie.

Tequilę produkuje się w minimum 51% z niebieskiej agawy. Pozostałą część może stanowić neutralny spirytus ze soku z trzciny cukrowej. Wszystkie tequile muszą być leżakowane przez minimalny okres 14-21 dni, składniki muszą być w 100% naturalne. Trunek musi zawierać przynajmniej 38% alkoholu.

Sposoby podania tequili

W Meksyku tequilę podaje się najczęściej czystą, w temperaturze pokojowej, bez soli czy plasterków owoców. W niektórych regionach tego kraju popularne jest również picie równej wielkości kieliszków tequili oraz sangrity, tradycyjnego meksykańskiego napoju wytwarzanego z soku pomarańczowego, limonki, granatu oraz ostrego sosu chilli. Popularne drinki z tequilą w innych krajach to na przykład Margarita czy Tequila Sunrise.

Tequila - sklep

W naszym sklepie oferujemy różne marki tequili o przystępnej cenie, dlatego każdy powinien znaleźć opcję odpowiednią dla siebie. Dodatkowo, zapewniamy także wygodne opcje dostawy. Państwa komfort to dla nas priorytet!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony

ŚWIAT ALKOHOLI JEST TYLKO DLA DOROSŁYCH DLATEGO CHCEMY SPRAWDZIĆ,

CZY JESTEŚ

OSOBĄ PEŁNOLETNIĄ...

Sklep internetowy Shoper.pl