Witamy Cię w nowej wersji naszego sklepu Krest.pl (dawniej MilerSpirits.com)
Wódka to alkohol mocny, który powstaje przez zmieszanie spirytusu rektyfikowanego z wodą. Zawartość spirytusu w wódce nie może być mniejsza niż 37,5%. Najczęściej wódkę butelkuje się w mocy 40%, ale zdarzają się także niezwykłe wódki, jak np. Miler Spirits, które butelkowane są w mocy 42%. Jest to jeden z najpopularniejszych alkoholi wysokoprocentowych obok whisky czy koniaku.

Wódka ziemniaczana

Niektórzy uważają, że wszystkie wódki smakują podobnie. Nie jest to jednak prawda. Można przekonać się o tym najlepiej pijąc wódkę ziemniaczaną. Podstawowy składnik na którym opiera się ten rodzaj alkoholu nadaje unikalny profil smakowy. Wódka z ziemniaków jest bardziej kremowa i ziemista oraz wyraźnie słodsza. Sprawia to również, że podwyższa się pijalność wódki. Doskonale nadaje się więc ona na różnego rodzaju imprezy. Nadaje też unikalnego smaku drinkom przygotowanym na jej bazie.

Z czego robi się wódkę?

Przez lata istniało wiele definicji wódki, które zależne były od okresu historycznego i obowiązującego prawa. Obecnie wódki produkowane na terenie krajów europejskich muszą być zgodne z wytycznymi rozporządzenia Parlamentu Europejskiego 110/2008 z dnia 15 stycznia 2008. Według tego rozporządzenia, wódka to napój spirytusowy produkowany z rolniczego alkoholu etylowego, który powstał w wyniku fermentacji prowadzonej przez drożdże na następujących surowcach:
  • ziemniaków
  • zbóż
  • lub innych surowców rolniczych
Spirytus ten powinien być produkowany w sposób, który redukuje smakowy i zapachowy charakter źródła cukru i produktów fermentacji. Wódka musi zawierać przynajmniej 37,5%.

Proces produkcji wódki

  • czyszczenie surowców
  • parowanie surowca, które upłynnia skrobię
  • zacieranie (rozkładanie skrobi do cukrów prostych)
  • fermentacja alkoholowa prowadzona przez drożdże
  • destylacja do ponad 90%
  • rektyfikacja do ponad 96%
  • rozcieńczenie wodą
  • rozlew

Wódka czy gorzałka? Historia nazwy

Pierwsze użycie słowa "wódka" w odniesieniu do destylatu odnotowano w 1534 roku w dziele Stefana Falimirza "O ziołach i mocy ich".  Za "wodkę" uważało się wtedy każdy destylat niezależnie od tego czy był on zagęszczonym alkoholem czy olejkami eterycznymi. W tym samym dziele autor wspomina także "gorzałkę" informując, że to to samo co "aqua vitae". Prawdopodobnie oba terminy: gorzałka i wódka, używane były przez wieki zamiennie. Dopiero w XX w. dostępność nowych technologii (destylacji kolumnowej), a także wprowadzenie w Rosji i Polsce nowych praw spowodowało, że przeważyła nazwa "wódka", a słowo "gorzałka" zaczęło być uznawane za staromodne. W latach 50 XX w. nazwy "vodka" zaczęła używać także Szwecja.

Jakie są rodzaje wódek?

W Polsce wyróżnia się dwa rodzaje wódek:
  1. czyste - powstałe w wyniku zmieszania spirytusu rektyfikowanego z wodą
  2. gatunkowe - powstałe w wyniku zmieszania spirytusu rektyfikowanego, wody oraz innych dodatków wpływających na aromat, smak i ewentualnie kolor, na przykład wiśniówka czy pigwówka

Ile kalorii ma wódka?

Nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego, że alkohol jest dość kaloryczny, ale jego wartość odżywcza jest bardzo niska.

100 gramów czystej 40% wódki = 231 kcal 

Jaka wódka na wesele?

Oczywiście każdy zastanawia się jaką wódkę wybrać na wesele. Z pewnością jakość powinna być tutaj kluczowym kryterium. Wynika to jasno z tradycyjnej polskiej przyśpiewki weselnej:

Gorzka wódka, gorzka wódka,

Nie będziemy pili,

Bo nam dzisiaj Państwo Młodzi,

Jej nie osłodzili!

Goście weselni cenią sobie wódki, które cechuje wysoka pijalność. W tym wypadku niezrównana jest wódka ziemniaczana z Wielkopolski. Ze względu na swoją wysoką pijalność, jest to najlepsza wódka na imprezy okolicznościowe.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony

ŚWIAT ALKOHOLI JEST TYLKO DLA DOROSŁYCH DLATEGO CHCEMY SPRAWDZIĆ,

CZY JESTEŚ

OSOBĄ PEŁNOLETNIĄ...

Sklep internetowy Shoper.pl