Witamy Cię w nowej wersji naszego sklepu Krest.pl (dawniej MilerSpirits.com)
Japońska whisky jest znacznie starsza, niż na ogół nam się wydaje. Pierwsza japońska gorzelnia produkująca japońską whisky słodową powstała w 1923 roku. Tak naprawdę prawdziwą popularność zyskała dopiero jednak około roku 2000. Zwiększyła się też innowacyjność produkcji. Z kilku producentów, ich liczba wzrosła do dziesiątek. Można więc powiedzieć, że japońska whisky przechodzi odrodzenie i wkracza w nową erę.

Historia japońskiej whisky

Jeśli chodzi o początki japońskiej whisky, wskazać tu można dwie szczególne postacie, dwóch mężczyzn o imionach Masataka Taketsuru i Shinjiro Torii. Ten pierwszy odbył podróż do Szkocji w 1918 roku, aby zgłębić tajniki produkcji whisky. Studiował on w Glasgow, a gorzelniczą wiedzę zdobywał w regionie Speyside i Campbeltown. Do Japonii wrócił ze szkocką żoną. Około 1921 roku połączył siły wspólnie z Torii. Taketsuru chciał z początku wybudować destylarnię na Hokkaido, wyspie znajdującej się na północy kraju. Torii jednak obawiał się, że jest to zbyt odległa lokalizacja i postanowił wybudować zakład Yamazaki na obrzeżach Kioto. Było to w 1923 roku. W takiej sytuacji Taketsuru odpuścił swój pomysł i przejął stanowisko kierownika w nowo wybudowanej Yamazaki. Odszedł jednak w 1934 roku, by w końcu założyć biznes w swojej wymarzonej lokacji.

Od tej historii minęło ponad osiemdziesiąt lat, jednak oba interesy założone przez Taketsuru i Torii – Suntory i Nikka - nadal prężnie działają i rozwijają się. Bezsprzecznie, dominują one na japońskim rynku. Co ciekawe, w przeciwieństwie do takich gigantów jak DIAGEO czy Pernod Ricard, posiadają jedynie cztery gorzelnie.

Japońska whisky - jak działa przemysł?

Rozwój japońskich gorzelni przebiegał szybciej, Japonia stawia również na mniejszą liczbę zakładów. Dodatkowo, Suntory i Nikka nie handlują pomiędzy sobą, co zwiększyłoby opcje tworzenia blendów. Wciąż, whisky wytwarzane przez ten azjatycki kraj są bardzo różnorodne. Bogate wyposażenie, szeroka gama produktów i formuł – to wszystko składa się na sukces japońskich marek. Beczki z japońskiego dębu również są odpowiedzialne za unikalny smak ich destylatów.

Znana japońska whisky to na przykład Hibiji Japanese Harmony, Suntory Toki, The Chita, Nikka Coffey Malt , czy też Nikka Blended Whisky.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony

ŚWIAT ALKOHOLI JEST TYLKO DLA DOROSŁYCH DLATEGO CHCEMY SPRAWDZIĆ,

CZY JESTEŚ

OSOBĄ PEŁNOLETNIĄ...

Sklep internetowy Shoper.pl