Japońska whisky jest zdecydowanie znacznie starsza, niż na ogół nam się wydaje. Pierwsza japońska gorzelnia produkująca japońską whisky słodową powstała w 1923 roku. Tak naprawdę prawdziwą popularność zyskała dopiero jednak około roku 2000. Zwiększyła się też innowacyjność produkcji. Z kilku producentów, ich liczba wzrosła do dziesiątek. Można więc powiedzieć, że japońska whisky przechodzi odrodzenie i wkracza w nową erę. Co ciekawe, Japonia jest drugim na świecie producentem whisky. Faktycznie, jej produkty doceniają dziś nie tylko Japończycy, ale i cały świat.

Whisky japońska - historia

Jeśli chodzi o bardzo ciekawe początki, jakie miała whisky japońska, w Kraju Kwitnącej Wiśni wskazać można dwie bardzo szczególne postacie, dwóch mężczyzn o imionach Masataka Taketsuru i Shinjiro Torii. Ten pierwszy odbył podróż do Szkocji w 1918 roku, aby zgłębić tajniki produkcji whisky. Studiował on w Glasgow, a gorzelniczą wiedzę zdobywał w regionie Speyside i Campbeltown. Do Japonii wrócił ze szkocką żoną. Około 1921 roku połączył siły wspólnie z Torii. Taketsuru chciał z początku wybudować destylarnię na Hokkaido, wyspie znajdującej się na północy kraju. Torii jednak obawiał się, że jest to zbyt odległa lokalizacja i postanowił wybudować zakład Yamazaki na obrzeżach Kioto. Było to w 1923 roku. W takiej sytuacji Taketsuru odpuścił swój pomysł i przejął stanowisko kierownika w nowo wybudowanej Yamazaki. Odszedł jednak w 1934 roku, by w końcu założyć biznes w swojej wymarzonej lokacji.

Od tej historii minęło ponad osiemdziesiąt lat, jednak oba interesy założone przez Taketsuru i Torii – Suntory i Nikka - nadal prężnie działają i rozwijają się z wieloma sukcesami. Bezsprzecznie, dominują one na japońskim rynku. Co ciekawe, w przeciwieństwie do takich gigantów jak firma DIAGEO czy Pernod Ricard, posiadają jedynie cztery gorzelnie zajmujące się produkcją japońskiej whisky. Obecnie firma Nikka posiada destylarnię Ben Nevis w Szkocji oraz destylarnie Yoichi i Miyagikyo w Japonii.

Whisky japońska - jak działa przemysł?

Rozwój japońskich gorzelni przebiegał wyraźnie szybciej niż innych, Japonia stawia również na mniejszą liczbę zakładów. Dodatkowo, Suntory i Nikka nie handlują pomiędzy sobą, co zdecydowanie zwiększyłoby opcje tworzenia blendów. Wciąż, whisky japońska wytwarzana przez ten azjatycki kraj jest bardzo różnorodna. Bogate wyposażenie, szeroka gama produktów i formuł – to wszystko składa się na wielki sukces japońskich marek i niepowtarzalny trunek. Beczki z japońskiego dębu również są odpowiedzialne za unikalny smak ich destylatów. Japońska whisky oferuje wyjątkowy profil smakowy.

Znana whisky japońska to na przykład Hibiji Japanese Harmony, Suntory Toki, The Chita, Nikka Coffey Malt , czy też Nikka Blended Whisky. Japońska destylarnia to gwarancja wysokiej jakości i doskonałej renomy.

Japońska whisky - sklep

W naszym sklepie znajdziesz bardzo szeroki wybór whisky japońskiej o różnych profilach smakowych, typu blended i single malt. Z pewnością każdy znajdzie trunek, który wpasuje się w jego gusta, niezależnie od tego, czy jest początkującym czy też zaawansowanym graczem. Z nami możesz poznać niepowtarzalny smak, który reprezentuje whisky japońska! Oferujemy również wygodną dostawę. Wyłącznie dla osób, które mają ukończone 18 lat.

Whisky japońskie - cena

Jak prezentuje się cena trunków z Japonii? W naszym sklepie oferowana jest whisky japońska w przystępnych, adekwatnych do jakości cenach. Dostępny jest szeroki asortyment wysokiej klasy alkoholi. Sprawdź dostępność i dodaj do koszyka!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony

ŚWIAT ALKOHOLI JEST TYLKO DLA DOROSŁYCH DLATEGO CHCEMY SPRAWDZIĆ,

CZY JESTEŚ

OSOBĄ PEŁNOLETNIĄ...

Sklep internetowy Shoper Premium