Czym jest brandy?
Jest to bardzo ciekawy, lubiany i zdecydowanie warty uwagi alkohol produkowany ze sfermentowanego soku owocowego. Najczęściej sok pochodzi z winogron, ale można użyć również moreli, jabłek, brzoskwini czy innych owoców. Brandy było bardzo popularnym alkoholem jeśli chodzi o pierwsze bary, dlatego wciąż można je spotkać w najlepszych klasycznych drinkach. Chociaż nie jest tak popularny jak na przykład
whisky czy
wina, trunek ten cieszy się dużą popularnością w wielu krajach. Co ciekawe, najczęściej pija się go w Niemczech, Brazylii, Rosji, Indiach, a także na Filipinach.
Historia brandy
Brandy zaczęto destylować we Francji około 1313 roku. Co ciekawe, z początku przygotowywało się ten napój tylko jako lekarstwo. Uważano, że posiada doskonałe właściwości wzmacniające. Miał on mieć tak dobry wpływ na zdrowie, że nazywano go „wodą życia” (l'eau de vie).
Z kolei w koloniach amerykańskich, George Washington rozpoczął swoją komercyjną destylację w 1797 roku. Stało się to za namową szkockiego kierownika jego farmy, Jamesa Andersona, który miał doświadczenie w destylacji zboża w Szkocji. Dzięki pomocy tego doświadczonego mężczyzny, Waszyngton stał się jednym z największych ośrodków gorzelnictwa w młodej Ameryce. Był to efekt pięciu miedzianych alembików działających przez 12 miesięcy w roku. Lata wcześniej, także firma Laird's America rozpoczęła destylację brandy.
Z czego robi się brandy?
Co ciekawe, samo słowo pochodzi od holenderskiego słowa „brandewijn”, które oznacza „palone wino”. Jest to alkohol destylowany standardowo z winogron. Jednak do jego produkcji można użyć innych owoców, takich jak jabłek czy moreli. Wtedy nazywa się go brandy smakowym lub eau-de-vie. Produkuje się go na całym świecie, a niektóre regiony są znane z wytwarzania konkretnych typów tych alkoholi.
Jak produkuje się ten trunek?
Proces produkcji brandy różni się w zależności od odmiany jak i techniki danej destylarni. Istnieją jednak cztery podstawowe etapy, które wykorzystuje każdy producent. Najpierw owoce są fermentowane, aby powstało wino, które następnie destyluje się do alkoholu. Po zakończeniu procesu destylacji, przechodzi się z kolei do procesu leżakowania w dębowych beczkach. Ten krok jest kluczowym dla zdefiniowania jakości oraz profilu smakowego. Następnie miesza się alkohol z brandy z innych beczek i wodą. Trunek butelkuje się zwykle w mocy 40% ABV.
Jak smakuje ten alkohol?
Jeśli trzeba by określić podstawowy smak tego alkoholu, zgodnie klasyfikuje się go jako napój słodki i owocowy. Słodycz jest jednak dosyć subtelna. Często da się wyczuć alkohol oraz dębowe akcenty. Można powiedzieć, że im starszy trunek, tym bardziej łagodny i dębowy jest jego smak. Ponadto, brandy z innych owoców odróżniać będzie inny smak niż napój na bazie winogron.
Jak pić brandy?
Większość brandy można pić głównie bez dodatków lub z kostkami lodu. Powszechne jest delektowanie się tym trunkiem używając specjalnych kieliszków. Prawie wszystkie rodzaje tego trunku stanowią dobry środek na trawienie do spożycia po posiłku. To także jeden z najpopularniejszych alkoholi bazowych do drinków. Najczęściej występuje w drinkach o niewielkiej liczbie składników. Jedne z najbardziej wyszukanych mieszanek, które mogą zawierać ten alkohol to sangria czy też popularne grzane wino.
Brandy - sklep i cena
W naszym sklepie znajdziesz szeroką ofertę brandy z najwyższej półki. Oferujemy trunki o różnych profilach smakowych renomowanych marek. Jak przedstawia się cena tych napojów? Prezentujemy atrakcyjne i przystępne ceny oraz wygodne opcje dostawy. Nie czekaj, dodaj do koszyka i sprawdź już teraz! Z nami masz okazję odkryć niezwykle ciekawy świat brandy! Sklep oferuje produkty dostępne wyłącznie dla osób powyżej 18 roku życia.
Zobacz też: