Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Witamy Cię w nowej wersji naszego sklepu Krest.pl (dawniej MilerSpirits.com)
Jest to alkohol produkowany ze sfermentowanego soku owocowego. Najczęściej sok pochodzi z winogron, ale można użyć również moreli, jabłek, brzoskwini czy innych owoców. Brandy było bardzo popularnym alkoholem jeśli chodzi o pierwsze bary, dlatego wciąż można je spotkać w najlepszych klasycznych drinkach. Dzisiaj trunek ten cieszy się dużą popularnością w wielu krajach, jednak najczęściej pija się go w Niemczech, Brazylii, Rosji, Indiach, a także na Filipinach.
Z czego robi się brandy?
Samo słowo pochodzi od holenderskiego słowa „brandewijn”, które oznacza „palone wino”. Jest to alkohol destylowany standardowo z winogron. Jednak do jego produkcji można użyć innych owoców, takich jak jabłek czy moreli. Wtedy nazywa się go brandy smakowym lub eau-de-vie. Produkuje się na całym świecie, a niektóre regiony są znane z wytwarzania konkretnych jego typów.
Jak produkuje się ten trunek?
Proces produkcji brandy różni się w zależności od odmiany i techniki danej destylarni. Istnieją jednak cztery podstawowe etapy. Najpierw owoce są fermentowane, aby powstało wino, które następnie destyluje się do alkoholu. Po zakończeniu procesu destylacji, przechodzi się z kolei do procesu starzenia. Ten krok jest kluczowym dla zdefiniowania jakości oraz profilu smakowego. Następnie miesza się alkohol z brandy z innych beczek i wodą. Trunek butelkuje się zwykle w mocy 40% ABV.
Jak smakuje ten alkohol?
Jeśli trzeba by opisać jego podstawowy smak, klasyfikuje się ją jako napój słodki i owocowy. Słodycz jest jednak dosyć subtelna. Da się wyczuć alkohol oraz dębowe akcenty. Można powiedzieć, że im starszy trunek, tym bardziej łagodny i dębowy jest jego smak. Ponadto, brandy z innych owoców odróżniać będzie inny smak niż napój na bazie winogron.
Jak pić brandy?
Większość brandy można pić bez dodatków lub z kostkami lodu. Powszechne jest delektowanie się tym trunkiem używając specjalnych kieliszków. Prawie wszystkie rodzaje tego napoju stanowią dobry środek na trawienie do spożycia po posiłku. To także jeden z najpopularniejszych alkoholi bazowych do drinków. Najczęściej występuje w drinkach o niewielkiej liczbie składników. Jedne z najbardziej wyszukanych mieszanek, które mogą zawierać ten alkohol to sangria czy też grzane wino.