ŚWIAT ALKOHOLI JEST TYLKO DLA DOROSŁYCH DLATEGO CHCEMY SPRAWDZIĆ,
CZY JESTEŚ
OSOBĄ PEŁNOLETNIĄ...
Bourbon to trunek produkowany z zacieru zawierającego 51%-80% kukurydzy i leżakowany w wypalanych beczkach z białego dębu. Dodatkowo, przedstawia ona nieco słodszy styl.
Przykłady: Four Roses, Maker’s Mark, Jim Beam, Wild Turkey
Zacier tego typu whiskey musi zawierać minimum 80% kukurydzy. Dojrzewa ona w dębowych beczkach. Przedstawia historyczny amerykański styl: jest niedroga, leżakuje przez krótki czas i przeznacza się ją do natychmiastowego spożycia.
Przykłady: Mellow Corn, Bowsaw American Whiskey
Wytwarza się ją z zacieru składającego się w minimum 51% z żyta. Leżakuje w wypalanych beczkach z dębu. Stanowi alternatywę dla bourbonu, podczas gdy jest jednak od niego nieco ostrzejsza i pełniejsza w smaku.
Przykłady: Sazerac, WhistlePig
Trunek ten wykonuje się z zacieru składającego się w co najmniej 51% z kukurydzy. Dojrzewa on w beczkach z wypalanego dębu. Czym się różni od whisky typu bourbon? Powstaje w stanie Tennessee i jest filtrowany przez węgiel klonowy przed zabutelkowaniem.
Przykłady: Jack Daniel’s
Do produkcji tego typu whisky potrzebny jest zacier zawierający minimum 51% pszenicy. Dojrzewa ona w wypalanych beczkach z białego dębu. Co więcej, jest nieco łagodniejsza od bourbonu.
Przykłady: Dry Fly, Woodford Reserve
Jest to amerykański termin na określenie whisky, która nie przechodzi procesu starzenia. Mówi się też o niej "bimber" lub "biała whiskey". Butelkuje się ją zaraz po destylacji, najczęściej z dodatkiem wody, w celu zwiększenia pijalności.
Przykłady: Firefly, Death's Door White Whisky
Do tej kategorii zalicza się single malty, blended whiskey czy inne wersje amerykańskiej whiskey, podsumowując: takie, które nie pasują do żadnej z powyższych kategorii.
Pomimo tego, że pisownia amerykańska tego trunku to whiskEy, trzeba zauważyć, że nie zmienia ona wymowy. Słowo to odczytujemy zawsze tak samo.
ŚWIAT ALKOHOLI JEST TYLKO DLA DOROSŁYCH DLATEGO CHCEMY SPRAWDZIĆ,
CZY JESTEŚ
OSOBĄ PEŁNOLETNIĄ...