ŚWIAT ALKOHOLI JEST TYLKO DLA DOROSŁYCH DLATEGO CHCEMY SPRAWDZIĆ,
CZY JESTEŚ
OSOBĄ PEŁNOLETNIĄ...
Kraj: USA
Marka:Wild Turkey
Butelkowanie: Wild Turkey
Rodzaj: Bourbon Whiskey
Wiek: 8 lat
ABV: 50,5%
Pojemność butelki: 0,7L
Wild Turkey 101 to wyjątkowa whiskey typu bourbon pochodząca prosto z Ameryki. W zapachu wyczuć można aromaty słodkiego toffee, prażonego dębu, topionych lodów waniliowych oraz karmelu z cytrusami. Smak prezentuje z kolei akcenty karmelu, miodu i grzanek z masłem. Da się wyczuć także nuty tytoniu i pieprzu. Wszystko to wygasa do długiego, satysfakcjonującego finiszu z przyprawami korzennymi.
Wild Turkey 101 to zdecydowanie wyjątkowa whiskey pochodząca prosto z USA. Twórcy postanowili zabutelkować ją w mocy 50,5% ABV. Przede wszystkim, oferuje ona doskonale zbalansowane i współgrające ze sobą nuty karmelu, pieczonych grzanek z masłem i miodu. Możemy także wyczuć odrobinę tytoniu, przypraw korzennych i pikanterii. Trunek ten leżakował przez co najmniej sześć lat. Może poszczycić się zdobyciem złota na renomowanym konkursie The American Whiskey Masters w 2017 i 2018 roku.
Na szczególną uwagę zasługuje pięknie, estetycznie zaprojektowana butelka z charakterystyczną etykietą, na której widnieje indyk. Napój ten bez najmniejszych wątpliwości można polecić każdemu miłośnikowi alkoholi wysokoprocentowych. Będzie na pewno ciekawym uzupełnieniem kolekcji. Dodatkową zaletę stanowi przystępna, adekwatna do jakości i renomy marki cena. Podsumowując, na pewno warto wziąć pod uwagę tę propozycję.
Whiskey Wild Turkey produkowano oryginalnie w destylarni Ripy. Była to rodzinna destylarnia, którą założono w 1869 roku. Trunek autorstwa tej gorzelni bardzo szybko stał się popularny. Rodzina Ripy wkrótce mogła pochwalić się reprezentowaniem Kentucky na Światowych Targach w 1893 roku. Kiedy zaczęła się prohibicja, właściciele musieli niestety zamknąć interes na kilka lat. Później jednak, w 1993 roku, zakład otworzono ponownie, po uprzedniej modernizacji.
Warto wspomnieć, że w latach 70-tych, destylarnię przejęła firma Austin, Nichols & Co, zajmująca się handlem hurtowym w Nowym Jorku. Począwszy od tego czasu, destylarnia produkowała bourbon o nazwie Wild Turkey. W 1980 roku interes przejął z kolei francuski koncern Pernod Ricard. Następnie, w 2009 roku pieczę nad gorzelnią zaczęła sprawować firma Campari. Zainwestowała ona w markę sumę opiewającą na sto milionów dolarów oraz zastąpiła starą gorzelnię Ripy nowym, znacznie bardziej nowoczesnym budynkiem. Na miejscu działa centrum dla odwiedzających, które proponuje ciekawe wycieczki po gorzelni. Bez wątpienia, warto jest je odwiedzić i poznać tajniki produkcji tego typu alkoholu.
ŚWIAT ALKOHOLI JEST TYLKO DLA DOROSŁYCH DLATEGO CHCEMY SPRAWDZIĆ,
CZY JESTEŚ
OSOBĄ PEŁNOLETNIĄ...
Dodaj opinię