ŚWIAT ALKOHOLI JEST TYLKO DLA DOROSŁYCH DLATEGO CHCEMY SPRAWDZIĆ,
CZY JESTEŚ
OSOBĄ PEŁNOLETNIĄ...
Uwaga! Przy zakupach whisky Miler Spirits obowiązuje limit dwóch butelek whisky z każdej etykiety na osobę! Oznacza to, że zakupy nie powinny przekroczyć maksymalnej liczby 10 butelek whisky z pięciu rodzajów na jednego klienta.
Nazwa: Port Dundas 2006
Kategoria trunku: Single Grain Scotch Whisky
IB: Miler Spirits
Deklaracja wieku: 15yo
Pojemność: 0,7L
ABV: 52,1%
Beczka: 1st fill Bordeaux Wine Cask
Liczba butelek: 336
UWAGA
Czas na opłacenie zamówienia to 2 dni. Po tym czasie zamówienia nieopłacone zostaną anulowane!
Numery butelek są przydzielane do zamówień losowo. Z przyczyn organizacyjnych nie jesteśmy w stanie zagwarantować możliwości wyboru butelki.
Nos: Słodka, ciastka maślane i keks wymieszana z kompotowymi aromatami suszonych owoców.
Język: Intensywna w smaku i słodka. Spójna z aromatem. Suszone owoce w postaci kompotu i fig. Zbalansowana whisky z trwającym bardzo przyjemnym finiszem o słodkim smaku mlecznej czekolady.
Destylarnia whisky słodowej w Glasgow nieopodal kanału Forth & Clyde. Założona w 1811 roku Port Dundas zajęła prominentne miejsce w historii szkockiego gorzelnictwa stając się w 1877 jednym z założycieli legendarnej firmy produkującej whisky szkocką DCL. Obecny właściciel destylarni, firma DIAGEO, zdecydowała się na relokację swoich mocy produkcyjnych do Cameronbridge przez co około 2010 roku destylarnia Port Dundas została zamknięta.
Port Dundas to destylarnia, która w czasie swojego “prime time” była największą destylarnią w Szkocji.
Świat single malt i single grain whisky dzieli się zasadniczo na dwa typy whisky: OB i IB. Skrótowiec OB oznacza “official bottling”, czyli rozlew oficjalny - pochodzący bezpośrednio z destylarni. To whisky, które wszyscy znamy i cenimy np. Glenfiddich 12yo, Springbank 10 yo czy Lagavulin 16 yo.
Z kolei IB to “independent bottling”, czyli “niezależny rozlew”. Co to znaczy? Wiele destylarni whisky w Szkocji sprzedaje swoją whisky nie tylko w butelkach, ale także w beczkach. Głównym motorem tego zjawiska jest produkcja blended whisky, czyli whisky mieszanych. Każdy producent blended whisky, potrzebuje whisky o wielu profilach smakowych, aby produkować zrównoważony blend. Sytuacja ta doprowadziła także do powstania niezależnego rozlewu niemieszanych single malt i single grain whisky, czyli IB.
Nie wszystkie odkupione od destylarni beczki trafiają do blendów. Najbardziej wyjątkowe beczki butelkowane są najczęściej jako whisky typu single cask (z pojedynczej beczki), cask strength (w mocy beczki). Tego typu edycje pozwalają zobaczyć whisky ze znanych szkockich destylarni w nieznanych wydaniach (jak np. rozlana przez Miler Spirits Caol Ila z beczki po jamajskim rumie) lub whisky z mniej popularnych destylarni (jak np. rozlane przez Miler Spirits Tormore czy Port Dundas).
ŚWIAT ALKOHOLI JEST TYLKO DLA DOROSŁYCH DLATEGO CHCEMY SPRAWDZIĆ,
CZY JESTEŚ
OSOBĄ PEŁNOLETNIĄ...
Dodaj opinię