Witamy Cię w nowej wersji naszego sklepu Krest.pl (dawniej MilerSpirits.com)
Amerykańska whiskey ma bardzo bogatą historię. Whiskey była jednym z ulubionych trunków Amerykanów przez lata. Przetrwała wiele zakazów, buntów i wojen, przyjmując coraz to nowe profile smakowe i pojawiając się na coraz większej ilości półek poza granicami kraju. Dzisiaj metody produkcji i proces dojrzewania reguluje amerykańskie prawo federalne.

Historia amerykańskiej whiskey

Bez wątpienia, historia amerykańskiej whisky jest burzliwa. Przede wszystkim, same początki nie są do końca jasne: wiemy tylko, że ten typ alkoholu przynieśli ze sobą przybysze z Europy. Sytuacja klaruje nam się około lat 40. XIX wieku. To wtedy amerykańscy rolnicy destylowali whisky z zacieru kukurydzianego i leżakowali w beczkach z dębu. Potem sprzedawali ją dystrybutorom. W tamtym czasie sprzedawcy łączyli ją z innymi składnikami, niekoniecznie przyjaznymi naszemu zdrowiu. Dlatego, rząd zainterweniował pierwszy raz i wprowadził kilka regulacji związanych z produkcją i sprzedażą tego trunku. Gwarantowało to jego czystość. Niektórzy gorzelnicy uważali jednak, że zasady te są zbyt surowe. Od tamtej pory kilkukrotnie wprowadzano nowe ustawy.

Szczególnie wartą wymienienia jest oczywiście prohibicja w 1920 roku. Miała ona długofalowe skutki dla branży. W latach 70. I 80. spadła sprzedaż whisky, a wzrosła z kolei popularność wódki. Później jednak wróciła ona do łask. Jest wiele legend i historii związanych z whisky, jednak fakty potrafią być również zaskakujące. Kto by pomyślał, że dotacje rządowe na kukurydzę mogą dyktować popularność bourbonu?

Typy amerykańskiej whiskey

Amerykańska whiskey występuje w różnych postaciach.

Bourbon

Bourbon to trunek produkowany z zacieru zawierającego 51%-80% kukurydzy i leżakowany w wypalanych beczkach z białego dębu. Dodatkowo, przedstawia ona nieco słodszy styl.

Przykłady: Four Roses, Maker’s Mark, Jim Beam, Wild Turkey

Corn (kukurydziana)

Zacier tego typu whiskey musi zawierać minimum 80% kukurydzy. Dojrzewa ona w dębowych beczkach. Przedstawia historyczny amerykański styl: jest niedroga, leżakuje przez krótki czas i przeznacza się ją do natychmiastowego spożycia.

Przykłady: Mellow Corn, Bowsaw American Whiskey

Rye (żytnia)

Wytwarza się ją z zacieru składającego się w minimum 51% z żyta. Leżakuje w wypalanych beczkach z dębu. Stanowi alternatywę dla bourbonu, podczas gdy jest jednak od niego nieco ostrzejsza i pełniejsza w smaku.

Przykłady: Sazerac, WhistlePig

Tennessee

Trunek ten wykonuje się z zacieru składającego się w co najmniej 51% z kukurydzy. Dojrzewa on w beczkach z wypalanego dębu. Czym się różni od whisky typu bourbon? Powstaje w stanie Tennessee i jest filtrowany przez węgiel klonowy przed zabutelkowaniem.

Przykłady: Jack Daniel’s

Wheat (pszeniczna)

Do produkcji tego typu whisky potrzebny jest zacier zawierający minimum 51% pszenicy. Dojrzewa ona w wypalanych beczkach z białego dębu. Co więcej, jest nieco łagodniejsza od bourbonu.

Przykłady: Dry Fly, Woodford Reserve

White dog

Jest to amerykański termin na określenie whisky, która nie przechodzi procesu starzenia. Mówi się też o niej "bimber" lub "biała whiskey". Butelkuje się ją zaraz po destylacji, najczęściej z dodatkiem wody, w celu zwiększenia pijalności.

Przykłady: Firefly, Death's Door White Whisky

Other American

Do tej kategorii zalicza się single malty, blended whiskey czy inne wersje amerykańskiej whiskey, podsumowując: takie, które nie pasują do żadnej z powyższych kategorii.

Whiskey - jak wymawiać?

Pomimo tego, że pisownia amerykańska tego trunku to whiskEy, trzeba zauważyć, że nie zmienia ona wymowy. Słowo to odczytujemy zawsze tak samo.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony

ŚWIAT ALKOHOLI JEST TYLKO DLA DOROSŁYCH DLATEGO CHCEMY SPRAWDZIĆ,

CZY JESTEŚ

OSOBĄ PEŁNOLETNIĄ...

Sklep internetowy Shoper.pl