ŚWIAT ALKOHOLI JEST TYLKO DLA DOROSŁYCH DLATEGO CHCEMY SPRAWDZIĆ,
CZY JESTEŚ
OSOBĄ PEŁNOLETNIĄ...
Kraj: Szkocja
Region: Speyside
Destylarnia: Cardhu
Butelkowanie: Cardhu
Rodzaj whisky: Single Malt
Czas leżakowania: 12 lat
ABV: 40%
Pojemność butelki: 0,7L
Opakowanie: Pudełko
Zapach Cardhu 12 yo jest bardzo bogaty: lekko słodki, z wyczuwalnymi jabłkami, dymem i dojrzałą gruszką. Smak oferuje delikatną słodkość ze śladami dymności, które przechodzą w długi finisz z łagodną torfowością. Świetnie nadaje się dla osób początkujących, jak i miłośników whisky lubiących łagodny smak. Walory estetyczne karafki dodają szlachetności.
Cardhu 12 yo to słodki, dobrze zbalansowany single malt ze Speyside. Doskonale nadaje się dla osób początkujących lub jako prezent dla miłośnika whisky, któremu z pewnością spodoba się łagodny smak tego alkoholu. Klasyczna karafka z pewnością znajdzie uznanie wśród tych, którzy oprócz zawartości, doceniają również walory estetyczne butelek. Ponieważ Cardhu jest bardzo ważnym składnikiem prawie wszystkich blendów Johnnie Walker należących do Diageo, ciekawostką jest, że ”Johnnie” pojawiał się nawet na pudełkach Cardhu. Inna popularna wersja marki to Gold Reserve Cardhu.
W 1824 roku, zaraz po ustanowieniu Ustawy o Akcyzie, John Cumming wraz ze swoją żoną Helen założył destylarnię Cardhu. Małżeństwo to miało już sporo doświadczenia w gorzelnictwie, ponieważ przed rozpoczęciem kariery gorzelniczej, John trudnił się przemytem alkoholu, a Helen sprzedawała pierwsze butelki przejezdnym z okna swojego domu. Kiedy ich syn, Lewis Cumming przejął destylarnię, radziła sobie ona znacznie lepiej niż jej konkurenci w sąsiedztwie – zwłaszcza po odbudowie w innej lokalizacji, gdzie zarządzała nią synowa mażeństwa Cumming – Elizabeth Cumming.
Nazwa Cardhu wywodzi się z języka gaelickiego, w którym Carn Dubh oznacza “czarna skała”. Nawiązuje ona do lokalizacji destylarni – nad rzeką Spey, na wzgórzu Mannoch. Destylowany przez Cardhu alkohol już w XIX wieku stał się ważnym składnikiem whisky Johnnie Walker. Współpraca ta układała się tak dobrze, że w końcu właściciele marki Johnnie Walker wykupili Cardhu. Destylarnia do dziś jest własnością firmy DIAGEO. W 2003 roku, wokół Cardhu powstały pewne kontrowersje. Z powodu rosnącego popytu we Francji i Hiszpanii, whisky tę zaczęto butelkować jako pure malt. Nazwę gorzelni zmieniono natomiast na dawną – Cardow. Z powodu niezadowolenia zarówno konsumentów jak i konkurentów, którzy uważali że może to narazić reputację kategorii single malt, Cardhu whisky powróciła do tego statusu. Doprowadziła jednak do zmiany w nazewnictwie kategorii whisky i powstania kategorii blended malt.
ŚWIAT ALKOHOLI JEST TYLKO DLA DOROSŁYCH DLATEGO CHCEMY SPRAWDZIĆ,
CZY JESTEŚ
OSOBĄ PEŁNOLETNIĄ...