ŚWIAT ALKOHOLI JEST TYLKO DLA DOROSŁYCH DLATEGO CHCEMY SPRAWDZIĆ,
CZY JESTEŚ
OSOBĄ PEŁNOLETNIĄ...
Kraj: Szkocja
Region: Islay
Destylarnia: Bowmore
Butelkowanie: Bowmore
Rodzaj whisky: Single Malt
Czas leżakowania: 12 yo
ABV: 40%
Pojemność butelki: 0,7L
Opakowanie: Pudełko
Bowmore 12 yo to przedstawiciel dymnej whisky z Islay. Szereg zapachów otwiera woń morskiego wybrzeża, przechodząc w akcenty owocowe na czele z pomarańczą, cytryną i ananasem. Smak również odznacza się z tropikalnymi owocami z dodatkiem wanilii, oraz balansującym je dymem. Całość zakończona dymnym, długim finiszem z nadal obecną owocową nutą.
Bowmore 12 yo jest średnio-torfową whisky z Islay. Morski charakter z akcentem na tropikalne owoce oraz dymność tego alkoholu, sprawiły, że stał się on ulubieńcem wielu. Stosunkowo dużą część whisky produkowanej w Bowmore twórcy butelkują jako single malt. Reszta natomiast jest używana jako składnik blendów Rob Roy i Black Bottle. Zawartość fenoli w Bowmore wyrażonej w systemie ppm wynosi około 25 fenoli. Inne popularne wersje tej marki to Bowmore 15 yo, Bowmore Legend, Bowmore No.1 czy też Bowmore 18 yo.
Bowmore, założona w roku 1779, jest jedną z najstarszych szkockich destylarni. Niestety, nie ma zbyt wiele danych na temat początkowych lat w jej karierze: nie możemy być pewni kiedy została wyprodukowana debiutancka butelka. W XIX wieku jej właścicielami byli John Simpson oraz James i William Mutter. Po kilku zmianach właścicieli, w 1963 gorzelnię przejęła firma Stanley P. Morrison Ltd. Znacząco zmodernizowała jej działanie: zwiększyła ilość aparatów destylacyjnych do czterech oraz założyła centrum dla odwiedzających. Mimo, że rynek sprzedaży single malt był wtedy niewielki, działania te wpisały się w jej sukces.
W 1994 roku Bowmore częściowo przejęła japońska firma, która szczyci się wyjątkowo dobrymi działaniami marketingowymi, Suntory. Nie obyło się jednak bez kilku problemów po drodze: europejscy i amerykańscy konsumenci oskarżyli ją o niekorzystną zmianę smaku, który coraz bardziej skłaniał się w stronę kwiatowego charakteru. Wszystko wróciło do normy w latach dziewięćdziesiątych, kiedy Bowmore whisky odzyskała swój wyjątkowy smak i wróciła do łask.
Bowmore leży na wschodnim wybrzeżu zatoki Loch Indaal na wyspie Islay. Do produkcji, używa wody z pobliskiej rzeki Laggan. Nie każdy wie, że destylarnia ta jako jedna z niewielu szkockich gorzelni posiada swoją własną słodownię: produkuje ona jednak około jednej trzeciej ilości słodu, której potrzebuje. Fakt ten sprawia, że Bowmore stanowi interesujący cel na wizytę każdego miłośnika whisky.
Materiał z degustacji Bowmore 12 yo można obejrzeć poniżej.
ŚWIAT ALKOHOLI JEST TYLKO DLA DOROSŁYCH DLATEGO CHCEMY SPRAWDZIĆ,
CZY JESTEŚ
OSOBĄ PEŁNOLETNIĄ...