Nie wszystkie marki whiskey amerykańskiej ujawniają składy swoich zacierów. Udało nam się jednak dotrzeć do niektórych z nich i prezentujemy je (naturalnie w tajemnicy ;) ) specjalnie dla naszych wiernych czytelników :D Nie czekaj i poznaj je teraz!
Cztery główne kategorie whisk(e)y amerykańskiej to bourbon, Tennessee whiskey, rye whiskey i corn whiskey. Poniżej przedstawiamy najważniejsze marki każdej z tych kategorii wraz z procentowym udziałem różnych zbóż w zacierze.
I. Bourbon whisky
To whiskey, która powinna zawierać w zacierze przynajmniej 51% kukurydzy. Jak widać, amerykańskie bourbony nie tylko spełniają ten warunek, ale zwykle zawierają kukurydzy aż 70% i więcej.
- Bakers
75% kukurydza, 13% żyto, 12% słód jęczmienny
- Basil Hayden's
63% kukurydza, 27% żyto, 10% słód jęczmienny
Skład zacieru nie jest ujawniany, ale wiadomo, że ma bardzo dużo kukurydzy i poniżej 10% żyta.
68% kukurydza, 28% żyto, 4 słód jęczmienny
- Elijah Craig
78% kukurydza, 10% żyto, 12% słód jęczmienny
Wykorzystywane są dwie wersje zacieru: Mashbill A "Light Grains" 75% kukurydza, 20% żyto, 5% słód jęczmienny Mashbill B „Rye Forward” 60% kukurydza, 35% żyto, 5% słód jęczmienny
- Heven Hill
78% kukurydza, 10% żyto, 12% słód jęczmienny
- Knob Creek
- Old Forester
72% kukurydza, 18% żyto, 10% słód jęczmienny
- Old Grandad Bottled in Bond
63% kukurydza, 27% żyto, 10% słód jęczmienny
75% kukurydza, 13% żyto, 12% słód jęczmienny
- Woodford Reserve
Na co zwrócić uwagę?
- Maker's Mark to bourbon z dodatkiem pszenicy zamiast żyta, co jest bardzo rzadko spotykanym zabiegiem. Inne marki, z pszenicą w tle to Old Fitzgerald i Pappy Van Winkle's Family Reserve
- Co ciekawe, zdarzają się także bourbony z zacierem czteroziarnowmy, w którego skład oprócz kukurydzy i słodu wchodzi zarówno żyto jak i pszenica.
- Bourbony z zawartością żyta powyżej 15% można uznać za bourbony wysokożytnie
- Bufallo Trace to bourbon wysokokukurydziany
II. Tennessee Whiskey
To taka kategoria whiskey, w której występuje filtracja węglem drzewnym klonu. Choć whisky ta spełnia wszystkie kategorie bourbona, uznawana jest za oddzielną kategorię. Najbardziej znanym przedstawicielem jest oczywiście Jack Daniel's.
- Jack Daniel's
80% kukurydza, 8% żyto, 12% słód jęczmienny
- George Dickel
84% kukurydza, 8% żyto, 8% słód jęczmienny
III. Rye whiskey
To whiskey, która musi mieć przynajmniej 51% żyta w zacierze. Jak widać w poniższych przykładach, często oznacza to więcej żyta.
95% żyto i 5% słód jęczmienny
- Jack Daniel's Rye
- Old Forester Rye
IV. Corn whiskey
Whiskey kukurydziana to kategoria destylatów, w której przepisy na zaciery są mniejszą tajemnicą ponieważ muszą zawierać one przynajmniej 95% kukurydzy. Należy spodziewać się dopełnienie to słód jęczmienny z enzymami.V. Wheat Whiskey
Do czterech podstawowych kategorii whiskey warto dołożyć także bardzo rzadko spotykaną whiskey pszeniczną, która w zacierze musi mieć przynajmniej 51% pszenicy.- Woodford Reserve Wheat
- Bernheim Original