Receptury whiskey amerykańskich. Znane marki i procentowe składy zbóż w ich zacierach
Receptury whiskey amerykańskich. Znane marki i procentowe składy zbóż w ich zacierach

Nie wszystkie marki whiskey amerykańskiej ujawniają składy swoich zacierów. Udało nam się jednak dotrzeć do niektórych z nich i prezentujemy je (naturalnie w tajemnicy ;) ) specjalnie dla naszych wiernych czytelników :D Nie czekaj i poznaj je teraz!

Cztery główne kategorie whisk(e)y amerykańskiej to bourbon, Tennessee whiskey, rye whiskey i corn whiskey. Poniżej przedstawiamy najważniejsze marki każdej z tych kategorii wraz z procentowym udziałem różnych zbóż w zacierze.

I. Bourbon whisky

To whiskey, która powinna zawierać w zacierze przynajmniej 51% kukurydzy. Jak widać, amerykańskie bourbony nie tylko spełniają ten warunek, ale zwykle zawierają kukurydzy aż 70% i więcej.

  • Bakers

75% kukurydza, 13% żyto, 12% słód jęczmienny

  • Basil Hayden's

63% kukurydza, 27% żyto, 10% słód jęczmienny

Skład zacieru nie jest ujawniany, ale wiadomo, że ma bardzo dużo kukurydzy i poniżej 10% żyta.

68% kukurydza, 28% żyto, 4 słód jęczmienny

  • Elijah Craig

78% kukurydza, 10% żyto, 12% słód jęczmienny

Wykorzystywane są dwie wersje zacieru: Mashbill A "Light Grains" 75% kukurydza, 20% żyto, 5% słód jęczmienny Mashbill B „Rye Forward” 60% kukurydza, 35% żyto, 5% słód jęczmienny

  • Heven Hill

78% kukurydza, 10% żyto, 12% słód jęczmienny

75% kukurydza, 13% żyto, 12% słód jęczmienny
  • Knob Creek
75% kukurydza, 13% żyto, 12% słód jęczmienny
  • Old Forester

72% kukurydza, 18% żyto, 10% słód jęczmienny

  • Old Grandad Bottled in Bond

63% kukurydza, 27% żyto, 10% słód jęczmienny

75% kukurydza, 13% żyto, 12% słód jęczmienny

  • Woodford Reserve
72% kukurydza, 18% żyto, 10% słód jęczmienny
70% kukurydza, 16% pszenica, 14% słód jęczmienny
 

Na co zwrócić uwagę?

  • Maker's Mark to bourbon z dodatkiem pszenicy zamiast żyta, co jest bardzo rzadko spotykanym zabiegiem. Inne marki, z pszenicą w tle to Old Fitzgerald i Pappy Van Winkle's Family Reserve
  • Co ciekawe, zdarzają się także bourbony z zacierem czteroziarnowmy, w którego skład oprócz kukurydzy i słodu wchodzi zarówno żyto jak i pszenica.
  • Bourbony z zawartością żyta powyżej 15% można uznać za bourbony wysokożytnie
  • Bufallo Trace to bourbon wysokokukurydziany

II. Tennessee Whiskey

To taka kategoria whiskey, w której występuje filtracja węglem drzewnym klonu. Choć whisky ta spełnia wszystkie kategorie bourbona, uznawana jest za oddzielną kategorię. Najbardziej znanym przedstawicielem jest oczywiście Jack Daniel's.

  • Jack Daniel's

80% kukurydza, 8% żyto, 12% słód jęczmienny

  • George Dickel

84% kukurydza, 8% żyto, 8% słód jęczmienny

III. Rye whiskey

To whiskey, która musi mieć przynajmniej 51% żyta w zacierze. Jak widać w poniższych przykładach, często oznacza to więcej żyta.

95% żyto i 5% słód jęczmienny

  • Jack Daniel's Rye
70% żyto, 18% kukurydza, 12% słód jęczmienny
  • Old Forester Rye
65 % żyto, 15% kukurydza i 20% słód jęczmienny

IV. Corn whiskey

Whiskey kukurydziana to kategoria destylatów, w której przepisy na zaciery są mniejszą tajemnicą ponieważ muszą zawierać one przynajmniej 95% kukurydzy. Należy spodziewać się dopełnienie to słód jęczmienny z enzymami.

V. Wheat Whiskey

Do czterech podstawowych kategorii whiskey warto dołożyć także bardzo rzadko spotykaną whiskey pszeniczną, która w zacierze musi mieć przynajmniej 51% pszenicy.
  • Woodford Reserve Wheat
52% pszenica, 20% żyto, 20% kukurydza, 8% słód jęczmienny.
  • Bernheim Original
Skład zacieru nie jest ujawniany, ale z uwagi na rzadkość występowania whiskey pszenicznych, marka ta jest warta wymienienia.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony

ŚWIAT ALKOHOLI JEST TYLKO DLA DOROSŁYCH DLATEGO CHCEMY SPRAWDZIĆ,

CZY JESTEŚ

OSOBĄ PEŁNOLETNIĄ...

Sklep internetowy Shoper Premium