Rum to bardzo ciekawy i znany likier powstający w procesie fermentacji, a następnie destylacji melasy lub soku z trzciny cukrowej. Ten destylat wytwarzany ze sfermentowanego soku z trzciny zazwyczaj dojrzewa w dębowych beczkach. Zdecydowana większość produkcji następuje najczęściej w krajach karaibskich i amerykańskich. Popularne miejsce produkcji to na przykład Barbados. Wytwarza się też go w innych krajach produkujących cukier, takich jak Indie czy Filipiny. Jeśli chodzi o rodzaje rumu, wyróżniamy rum biały i rum ciemny. Napój ten stanowi często składnik drinków. W naszym sklepie znajdziesz wybór rumów najwyższej jakości, o różnych profilach smakowych i o różnej zawartości alkoholu.
Rum - pochodzenie nazwy
Trzeba przyznać, że pochodzenie słowa "rum” nie jest do końca jasne. Mówi się, że może pochodzić od słowa "rumbullion" oznaczającego "wrzawę”. Inni z kolei twierdzą, że inspiracją były holenderskie szklanki używane przez holenderskich marynarzy. Kolejne opcje obejmują korzenie w łacińskim słowie "saccharum" oznaczającym cukier oraz francuskiego słowa "arôme" tłumaczonym na aromat.
Dzisiejsze nazewnictwo zależy w dużej mierze od pochodzenia konkretnego trunku. W krajach hiszpańskojęzycznych rum nazywa się "ron", natomiast w miejscach, gdzie mówi się po francusku używa się słowa "rhum".
Historia rumu
Warto wiedzieć, że pierwsza destylacja rumu miała miejsce już w XVII wieku na plantacjach trzciny cukrowej na Karaibach. Niewolnicy pracujący w tym miejscu odkryli wtedy, że melasa, czyli produkt uboczny rafinacji cukru, może zostać sfermentowana, aby powstał alkohol. Po tym jak produkcja rumu rozwinęła się na Karaibach, trunek ten zaczął być coraz bardziej popularny w kolonialnej Ameryce Północnej. Ponieważ popyt był coraz większy, liczba pracowników na plantacjach zwiększała się. Rum stał się później towarem światowym. Kontynenty były połączone siatką handlową obejmującą handel alkoholem, jak również niewolnikami.
Skąd natomiast wzięło się skojarzenie piratów z rumem? Zaczęło się to od brytyjskich korsarzy, handlujących cennymi towarami. Niektórzy z nich stali się później piratami: nie zmieniło się natomiast ich zamiłowanie do rumu. Brytyjska marynarka wojenna przyjęła rum jako swój ulubiony alkohol w 1655 roku, kiedy Brytyjczycy zdobyli Jamajkę. Ze względu na tę sytuację, odeszli oni od picia brandy, którą musieli kupować od swoich wrogów, Francuzów. Rumy stanowiły element życia brytyjskiej marynarki aż do 1970 roku. Teraz rezerwuje się je na specjalne okazje.
O marce Rhum J.M
Rhum J.M to prestiżowy Rhum Agricole o wyjątkowym, ciekawym smaku, produkowany w leżącej na Karaibach Martynice. Produkuje się go z soku wyciśniętego z trzciny cukrowej, a nie jak większość rumów z melasy z trzciny cukrowej, która jest półproduktem w produkcji cukru trzcinowego. Rhum J.M podbija konkursy alkoholowe na całym świecie. Był nagradzany między innymi w Paryżu, Brukseli, Chicago, Miami i San Francisco. Rum ten zyskuje sobie także bardzo duże uznanie wśród miłośników
whisky i brandy, którzy poszukują nowych doznań smakowych. Warto dodać, że destylarnia J.M pozostaje biznesem rodzinnym, znajdującym się w rękach jednej rodziny, odkąd Gustave Crassous de Médeuil kupił ją w 1914 roku.
Destylarnia J.M posiada własne uprawy trzciny cukrowej, z której sok wyciska się w mniej niż godzinę po zbiorze i poddaje natychmiastowej fermentacji. Rhum J.M destylowany jest zaledwie do 72% ABV, co pozwala mu zachować naturalny i roślinny aromat oraz słodko-owocowe nuty smakowe pochodzące z trzciny cukrowej. Warto dodać, że woda używana do produkcji rumu pochodzi bezpośrednio ze źródła wypływającego z góry Mount Pelee, co bez wątpienia ma olbrzymie znaczenie dla jakości rumu. Po destylacji w miedzianych kolumnach, każdą beczkę poddaje się uważnej selekcji, aby mogła nadawać rumowi J.M pożądanego profilu smakowego. Wysokie temperatury i wilgotność w tropikach sprawiają, że parowanie z beczek w czasie starzenia jest bardzo duże. Posiadłość Habitation Bellevue, na której powstaje Rhum J.M, leży w północnej części Martyniki, u stóp góry Mount Pelee. Dodatkowo, trzcina cukrowa wzrasta tam na niezwykle żyznej glebie wulkanicznej i cały czas zmaga się z bryzą morską, która jest bardzo istotna dla wentylacji trzciny.
Jak serwować rum?
Rum można serwować podobnie do
whisky – z lodem. Wedle uznania i osobistych preferencji, możemy dodać również niewielką ilość wody. Trunek ten sprawdza się również doskonale jako baza do różnego rodzaju drinków.
Rum - cena
Jak prezentuje się cena tego napoju? Rum oferowany w naszym sklepie jest dostępny w przystępnych cenach, dlatego warto wziąć pod uwagę zakup tego trunku. Adekwatna do jakości cena to jego dodatkowa zaleta.
Rum - sklep
W naszym sklepie internetowym masz okazję znaleźć rum o różnych profilach smakowych. Z pewnością możesz znaleźć coś dla siebie. Odkryj z nami wyjątkowy, łagodny smak i aromat tego napoju! Dodaj do koszyka i kup online już teraz! Serdecznie zapraszamy! Sprzedaż produktów wyłącznie dla osób powyżej 18 roku życia.
Zobacz też: