Ocena: 4.78
Producent: -

Zacapa 23 yo | 0,7L | 40%

Kraj: Gwatemala

Marka: Ron Zacapa

Butelkowanie: Ron Zacapa

Rodzaj: Rum

ABV: 40%

Pojemność butelki: 0,7L

Wytworzenie Zacapa 23 yo to długi proces, do którego dokłada się szczególnych starań. Rum ten produkuje się z gęstego soku z trzciny cukrowej, a na końcu poddaje kilku etapom starzenia. Najpierw leżakuje w beczkach po whisky wykonanych z białego dębu amerykańskiego, następnie opalanych beczkach po sherry, by skończyć na beczkach po hiszpańskim winie. Zacapa 23 yo zachwyca nutami egzotycznych owoców, słodkimi nutami, a także delikatnymi akcentami drewna, kakao i rozgrzewających przypraw.

Dostępność: brak towaru
Cena: 359,00 zł

Cena regularna:

359.00
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką:
ilość szt.

towar niedostępny

Ocena: 4.78
Producent: -

Opis

Czym się charakteryzuje rum Ron Zacapa 23?

Ron Zacapa 23 to wyjątkowy i ciekawy rum pochodzący prosto z Gwatemali zabutelkowany w mocy 40% ABV. Przede wszystkim, przedstawia doskonale zbalansowaną mieszankę brązowego cukru, wanilii i miodu, jak również tytoniu. Trunek ten dojrzewał w beczkach po sherry oraz w beczkach po bourbonie. Co ciekawe, Instytut Testowania Napojów z Chicago (The Beverage Testing Institute) przyznał mu aż 98 punktów! Rum otrzymał również brąz w konkursie World Rum Awards w 2020 roku. Doskonale smakuje podawany z kostkami lodu.

Pięknie zaprojektowana butelka bez wątpienia będzie odróżniać się na każdej półce. Można bez najmniejszych wątpliwości zarekomendować ją każdemu miłośnikowi alkoholi wysokoprocentowych. Podsumowując, jest to pozycja zdecydowanie warta wzięcia pod uwagę przy okazji następnych zakupów.

Skąd pochodzi ten trunek?

Ron Zacapa to nazwisko bardzo cenione pośród miłośników rumu. Dodatkowo, przez wiele osób rum tej marki uznawany jest za najlepszy na świecie. Do produkcji, używa ona cukru z trzciny rosnącej na bogatych wulkanicznych glebach w doskonałych warunkach. Do jej zbierania Zacapa używa specjalnych maczet do ręcznego zbioru, w przeciwieństwie do innych firm, które korzystają z maszyn. Zamiast melasy jako podstawy rumu, stosuje miód z trzciny cukrowej. Zapewnia to słodszy profil tego alkoholu.

Zacapę produkuje się w południowo-zachodniej Gwatemali. Rozciąga się tam piękny krajobraz, w którym odznaczają się pasma górskie i plantacja trzciny cukrowej. Większość turystów odwiedzających ten kraj nie odwiedza tych obszarów. Warto jednak podkreślić, że są one bez wątpienia warte zobaczenia. Chociaż teren destylarni nie jest dostępny dla odwiedzających, rumu pochodzącego z niej można skosztować w lokalnych barach.

Opinie o produkcie (0)

Dodaj opinię

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony

ŚWIAT ALKOHOLI JEST TYLKO DLA DOROSŁYCH DLATEGO CHCEMY SPRAWDZIĆ,

CZY JESTEŚ

OSOBĄ PEŁNOLETNIĄ...

Sklep internetowy Shoper Premium