Kawa nie tylko na pobudzenie

Wiele osób pije ten, mający całe mnóstwo miłośników, napój po wstaniu z łóżka - głównie po to, by się rozbudzić i nabrać energii na cały dzień. Jest to ich mały rytuał, bez którego nie mogą się obyć. Kawa to jednak o wiele więcej niż to. Posiada ona wiele walorów, także tych smakowych, które sprawiają, że jest świetnym napojem również do degustacji i cieszenia się jej dobrociami.

Rodzaje kawy ziarnistej

Najpopularniejsza jest oczywiście Arabica. Na początku uprawiana była wyłącznie w południowej Arabii. Jej ziarna są długie i płaskie lub wklęsłe; są dość wymagające w uprawie. Zawiera relatywnie mało kofeiny, dlatego jej zwolennicy wskazują na jej delikatność w smaku oraz czekoladowe nuty. Innym rodzajem jest Robusta, która jest dużo łatwiejsza w uprawie. Jej ziarna są niewielkie i odznaczają się zielonkawym kolorem. Charakteryzuje się dużą zawartością kofeiny. Najmniej powszechnie znaną odmianą kawy jest Liberka, która wywodzi się z Liberii. Jej nasiona są dość duże i twarde, a w smaku bywa dość ciężka z wyczuwalnymi ziemistymi nutami.

Czy kawa jest zdrowa?

Kawę otacza wiele faktów, ale także sporo mitów. Jednym z nich jest to, że może być ona szkodliwa dla naszego zdrowia. Ale czy to absolutna prawda? Odpowiedź jest bardziej złożona, niż zwyczajne „tak” lub „nie”. Zgadza się, że kawa może mieć zarówno pozytywne, jak i negatywne skutki na ciało człowieka – jak większość produktów spożywczych. Kofeina zawarta w kawie oczywiście może uzależniać, ponadto pijana w zbyt dużych ilościach może powodować bóle głowy czy wzrost niepokoju. Używana przed snem może przyczyniać się także do bezsenności. Nie musimy się jednak martwić o to wszystko, jeśli pijemy ją z głową i jej nie nadużywamy. Spożywanie jej degustacyjnie bowiem pozwoli nam na cieszenie się jej dobroczynnymi właściwościami. Zwiększa ona koncentrację oraz zapamiętywanie, a także pobudza nasz układ trawienny i pracę nerek. Zawiera ona również przeciwutleniacze, zwane inaczej antyoksydantami, które pomagają zapobiegać nowotworom.

Ile kalorii ma kawa? Ile kalorii ma kawa z mlekiem?

Na to, ile kalorii ma nasz napój wpływa bardzo wiele czynników i nie zawsze prosto jest obliczyć dokładną wartość. Możemy jednak ten problem rozważyć, podając ją bardziej orientacyjnie. Wszystko jednak zależy od tego, jak duży kubek wybierzemy oraz czy do naszej kawy dodamy mleko i cukier. Czarna kawa ziarnista ma tylko około 2 kcal w 100 ml. Odtłuszczone mleko zwiększa jej kaloryczność o 10 kcal na 100 ml, 2-procentowe o 20 kcal – jeśli będzie miało jeszcze większą zawartość tłuszczu, jej kaloryczność będzie analogicznie rosnąć. Łyżeczka cukru natomiast to dodatkowe około 20 kcal. Zakładając więc, że pijemy czarną gorzką kawę w kubku o pojemności 200 ml, przyjmiemy zaledwie 4 kalorie. Jeśli jednak dodamy do niej dwie łyżeczki cukru i 2-procentowe mleko, musimy się już liczyć z 84 kaloriami.

Wyjątkowość kawy Miler

Kawa ziarnista z naszego sklepu to doskonała kawa do przyrządzenia, kiedy mamy ekspres do kawy lub młynek do kawy. Nasze ziarna wypalane są w tradycyjnym piecu bębnowym z pneumatycznym transportem ziaren silosów co zapobiega ich kruszeniu. Pakowana jest hermetycznie w trzywarstwowe opakowanie z zaworem, które zapewnia aż 24 miesiące jej przydatności do spożycia przy zamkniętym woreczku. Przed umieszczeniem jej w opakowaniu ziarna stygną i odgazowują się do 72 godzin.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony

ŚWIAT ALKOHOLI JEST TYLKO DLA DOROSŁYCH DLATEGO CHCEMY SPRAWDZIĆ,

CZY JESTEŚ

OSOBĄ PEŁNOLETNIĄ...

Sklep internetowy Shoper Premium