Czym jest mezcal?

Mezcal (hiszpański: [mesˈkal]) to ciekawy, obecnie niezbyt znany destylowany napój alkoholowy wytwarzany z dowolnego rodzaju agawy. Co ciekawe, słowo mezcal pochodzi z języka nahuatl mexcalli. Oznacza „gotowaną w piecu agawę”.

Agawy lub magueys występują w większości w wielu częściach Meksyku i na południe od równika. Większość mezcalu wytwarza się jednak w Oaxaca. Można go również wytwarzać w regionach Durango, Guanajuato, Zacatecas, Michoacan, Guerrero, San Luis Potosí, Tamaulipas i stosunkowo niedawno zatwierdzonym Puebla. Powiedzenie przypisywane Oaxace dotyczące napoju brzmi następująco: „Para todo mal, mezcal, y para todo bien, también”. („Za wszystko, co złe, mezcal, a także za wszystko, co dobre”).

Meksyk eksportuje mezcal do coraz większej liczby krajów, a głównymi rynkami są tutaj Stany Zjednoczone i Japonia.

Historia mezcalu

Agawa była uważana za jedną z najświętszych roślin w przedhiszpańskim Meksyku. Zajmowała uprzywilejowaną pozycję w rytuałach religijnych, mitologii i gospodarce. Praktykowano gotowanie „piña”, czyli serca agawy i fermentowanie jej soku. Jaki jest mit dotyczący pochodzenia tego napoju? Mówi się, że piorun uderzył w agawę, gotując i otwierając ją, uwalniając jej sok. Z tego powodu ciecz nazywana jest „eliksirem bogów”. Tak naprawdę nie jest jednak pewne, czy rdzenni mieszkańcy Meksyku destylowali jakieś trunki przed hiszpańskim podbojem.

W takim razie jak tak naprawdę powstał ten trunek? Hiszpanie znali procesy destylacji już od VIII wieku. Byli oni przyzwyczajeni do picia mocnych trunków. Oczywiście, przywieźli ze sobą zapas z Europy, ale kiedy się skończył, szybko zaczęli szukać zamiennika. Poznali więc pulque i inne napoje na bazie agaw, więc zaczęli eksperymentować. Chcieli oni znaleźć sposób na przygotowanie produktu o nieco wyższej zawartości alkoholu. W taki właśnie sposób powstał mezcal.

Różnica pomiędzy mezcalem, a tequilą

Główną różnicą pomiędzy mezcalem a tequilą jest profil smakowy. Mezcal ma wyraźny dymny smak, który wyraźnie odróżnia go od tequili. Zadymienie mezcalu to cecha stylu unikalna dla różnych regionów i małych producentów. Mezcal to także ważny element mitologii i tradycji Oaxaca.

Produkcja napoju

Jak powstaje ten ciekawy trunek? Napój ten uzyskuje swój charakterystyczny dymny smak podczas procesu produkcji. Serca agawy, piñas, są gotowane w dołach w ziemi. Ugotowaną agawę następnie kruszy się, łączy z wodą i pozostawia do fermentacji. Zacier fermentuje, a powstały płyn następnie destyluje się w miedzianych lub glinianych garnkach, co dodatkowo zmienia smak końcowego produktu. Na końcu pozostaje zabutelkowanie i sprzedaż.

Jak pić mezcal?

W Meksyku trunek ten pije się zwykle sam. Na ogół nie miesza się go z innymi płynami, a jedynie podaje z kawałkami pomarańczy, cytryny czy limonki posypanymi mieszanką zwaną „worm salt” składającą się z soli, prażonych i mielonych larw zamieszkujących agawę oraz papryczek chilli. W Stanach Zjednoczonych, Europie i Japonii natomiast, mezcal staje się coraz ważniejszym składnikiem wielu koktajli. Przykładem drinków może być Mezcal Negroni lub Oaxaca Old Fashioned.

Mezcal - sklep

W naszym sklepie znajdziesz trunki najwyższej jakości oraz w atrakcyjnych, przystępnych cenach. Mezcal - cena tego alkoholu jest bardzo przystępna. Oferujemy również wygodne opcje dostawy. Nie czekaj i sprawdź już teraz!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony

ŚWIAT ALKOHOLI JEST TYLKO DLA DOROSŁYCH DLATEGO CHCEMY SPRAWDZIĆ,

CZY JESTEŚ

OSOBĄ PEŁNOLETNIĄ...

Sklep internetowy Shoper Premium