ŚWIAT ALKOHOLI JEST TYLKO DLA DOROSŁYCH DLATEGO CHCEMY SPRAWDZIĆ,
CZY JESTEŚ
OSOBĄ PEŁNOLETNIĄ...
Kraj: Francja
Marka: Roger Groult
Butelkowanie: Roger Groult
ABV: 41%
Pojemność butelki: 0,7L
Alkohol można kupić w Poznaniu w naszym sklepie lub zamówić telefonicznie pod numerem 735 975 212.
Doyen d' Age to wyjątkowy Calvados, który dojrzewa w najstarszej piwnicy na terenie destylarni Roger Groult. Nad ostateczną recepturą tego calvadosu pracowało kilka pokoleń mistrzów piwnicy. Destylat cechują wyraźnie wyczuwalne aromaty szarlotkowe, i waniliowe, zaklęte w niezwykle spójny i łagodny smak. Jest to propozycja zdecydowanie warta uwagi.
Calvados Roger Groult Doyen d' Age to wyjątkowa propozycja pochodząca prosto z Francji. Twórcy zdecydowali się na zabutelkowanie jej w mocy 41% ABV. Przede wszystkim, przedstawia ona doskonale skomponowane ze sobą i wzajemnie balansujące się nuty szarlotki i wanilii. Dodatkowo, calvados ten dojrzewa w najstarszej piwnicy na terenie destylarni Roger Groult. Marka przykłada szczególną wagę do zachowania tradycyjnej receptury oraz procesu produkcji trunku. Wszystko to stoi za niepowtarzalnym i niepozbawionym głębi smakiem tego napoju.
Propozycję tę można polecić każdemu miłośnikowi alkoholi mocnych, a zwłaszcza tym, którzy upodobali sobie owocowe akcenty z wanilią w tle. Warto także zwrócić uwagę na zaprojektowaną w minimalistycznym stylu, elegancką i estetyczną butelkę. Bez wątpienia będzie wspaniale prezentować się na każdej półce i ozdabiać kolekcję. Podsumowując, na pewno warto dać tej propozycji szansę.
Roger Groult to nazwa niezwykle doceniana i coraz bardziej rozpoznawalna w świecie alkoholu jakim jest calvados. Marka ta jest szczególnie przywiązana do tradycji jeśli chodzi o proces produkcji i przepis. Gwarantują one złożony, bogaty i doskonale zbalansowany smak. Znaleźć je można w ofercie prestiżowych restauracji i hoteli w 30 krajach na całym świecie. Destylarnia Rogert Groult ma w swoim posiadaniu 23 hektary sadu. Hoduje się tam aż 30 rodzajów jabłek wysokiej klasy, które świetnie sprawdzają się jako składnik cydrów i calvadosów.
Trzeba podkreślić, że destylarnia zachowuje tradycję w procesie produkcji na każdym jego etapie. Podwójną destylację przeprowadza się w zakładzie w dwóch alembikach z miedzi. Podgrzewa się je za pomocą otwartego ognia. Następnie, calvados umieszcza się i leżakuje w starych beczkach, których wiek w większości przekracza sto lat. Dzieje się tak, aby skupić się na charakterze owoców. Co więcej, beczek tych nie opróżnia się do końca. Pozwala to na zachowanie ciągłości alkoholu.
Bardzo serdecznie zachęcamy wszystkich do obejrzenia relacji z wycieczki do destylarni Roger Groult, pomagającej poznać tajniki produkcji calvadosów.
ŚWIAT ALKOHOLI JEST TYLKO DLA DOROSŁYCH DLATEGO CHCEMY SPRAWDZIĆ,
CZY JESTEŚ
OSOBĄ PEŁNOLETNIĄ...
Pycha, daję 5 gwiazdek
Karol
Dodaj opinię