Witamy Cię w nowej wersji naszego sklepu Krest.pl (dawniej MilerSpirits.com)
Japońska whisky - destylarnie w Kraju Kwitnącej Wiśni
Japońska whisky - destylarnie w Kraju Kwitnącej Wiśni

 

Japońska whisky i jej historia to temat niezwykle ciekawy. Przygotowaliśmy dla Was krótkie, ale bardzo rzeczowe, omówienie historii gorzelnictwa w Japonii oraz przegląd japońskich destylarni. Dzięki poniższemu wpisowi, miłośnicy trunków leżakowanych z Japonii będą mogli lepiej nawigować po świecie tej whisky.

Japonia to wyspiarski kraj na Pacyfiku, który nam Europejczykom wydaje się bardzo odległy i egzotyczny. Nie wszyscy wiedzą, że w swojej bogatej historii, Japonia ma olbrzymią historię związaną z produkcją alkoholi. Mowa tutaj oczywiście o sake produkowanym w sposób usystematyzowany już w VIII w. W XVI w. do Japonii przybyła destylacja, która to pozwoliła na produkcję shochu (szoczu), czyli japońskiej wódki. Jednak japońska whisky to temat z historią dalece krótszą.

Japońska whisky - jakie były początki?

W Japonii bardzo szeroko praktykowana jest kultura omiyage, czyli dawania pamiątek z podróży. I między innymi dlatego, w połowie XIXw. podczas negocjacji traktatu z Kanagawy, który zakończył politykę izolacjonizmu w Japonii i otworzył ją na handel z innymi krajami, w kraju zaczęło pojawiać się dużo szkockiej i amerykańskiej whisky rozdawanej jako podarunki. Stworzyło to podwaliny pod powstanie lokalnego przemysłu gorzelniczego, którego oficjalnymi ojcami założycielami stali się Shinjiro Torii i Masataka Taketsuru. Nieoficjalnie mówi się, że ci dwaj gentlemani to tylko ikony japońskiego przemysłu produkcji whisky ponieważ ten podobno istniał już przed nimi, jednak jak w wielu miejscach historii, ktoś musiał do niej przejść i to tym dwóm Panom się udało.

Japońskiej whisky i jej historia związana ze Szkocją

Japońska whisky ma dwóch ojców założycieli, których opisujemy poniżej.

1. Shinjiro Torii

Pierwszym  z nich jest Shinjiro Torii, który założył firmę znaną dzisiaj jako Suntory. Torii otworzył swój pierwszy sklep 1 lutego 1899 roku i zaczynał od importu win portugalskich, ale w końcu stanął na wybranym przez siebie torze produkcji japońskiej whisky, która stała się jego życiową misją.

2. Masataka Taketsuru

W 1918 Masataka Taketsuru pojechał do Szkocji, gdzie studiował w Glasgow chemię organiczną, a następnie terminował w destylarni Longmorn, nieistniejącej już destylarni Strathspey oraz w Hazelburn. Można powiedzieć, że to Taketsuru przywiózł ze sobą wiedzę o produkcji whisky szkockiej do Japonii. Co ciekawe Taketsuru ożenił się ze Szkotką, która była jego żoną do końca życia pomimo sprzeciwu rodziców zakochanych po obu stronach. Życie Masataki Taketsuru i jego małżonki Rity stało się także inspiracją do serialu w japońskiej telewizji.

Sprawdź więcej informacji klikając w poniższy baner:

=

Po pewnym czasie Torii zatrudnił Masatakę Taketsuru, którego zadaniem było pomóc Toriiemu w otwarciu i prowadzeniu pierwszej destylarni whisky w Japonii. Oczywiście rekrutacja ta nie była przypadkowa i wiązała się z pobytem Taketsuru w Szkocji gdzie nauczył się on produkcji whisky.

Taketsusu odegrał kluczową rolę w rozwoju i powstaniu destylarni Yamazaki, aby później odejść i założyć własną destylarnię. Panowie od początku nie byli zgodni co do lokalizacji destylarni ponieważ Torii skupiony był na lokalizacji pomiędzy Kyoto a Osaką, podczas gdy Taketsuru optował za wyspą Hokkaido z uwagi na jej większe pdobieństwo do klimatu panującego w Szkocji. W końcu zwyciężyła jednak koncepcja Toriiego i w 1923 powstała destylarnia "Yamazaki" w miejscowości Shimamoto na przedmieściach Kyoto. Destylarnia ta zaczęła produkować whisky w 1924 roku i po pięciu latach rozpoczęła sprzedaż pierwszej japońskiej whisky słodowej. Obecnym właścicielem Yamazaki jest firma Suntory.

Japońska whisky - lista destylarni

Dwie najbardziej znane japońskie firmy produkujące whisky to Suntory i Nikka. Produkują one zarówno blendy, jak i malty, a ich historia w pewien sposób jest powiązana. Oprócz tego w Japonii działa jeszcze 6 destylarni whisky słodowej i jedna destylarnia whisky zbożowej. Nie wolno zapominać także o dwóch zamkniętych destylarniach - Karuizawie i Hanyu, które cieszą się wielką popularnością wśród inwestorów w whisky.

Suntory

 

... a właściwie to Beam-Suntory. W 2014 roku firma Suntory ogłosiła zakup największego amerykańskiego producenta bourbona Beam Inc. za zawrotną kwotę 16 miliardów dolarów. Po przejęciu, firma przyjęła nazwę Beam-Suntory i jednocześnie stała się trzecim największym producentem alkoholi mocnych na świecie. Suntory posiada w tej chwili dwie destylarnie whisky słodowej:

  1. Yamazaki

  2. Hakushu

  3. Chita (destylarnia whisky zbożowej)

Trzeba jednak pamiętać, że oprócz destylarni Jim Beam i Maker's Mark, firma Suntory posiada także takie destylarnie whisky szkockiej jak Bowmore, Auchentoshan i Glen Garioch. Jak widać jest to całkiem sympatyczne portfolio.

Nikka

 

Wróćmy na chwilę do Masataki Taketsuru, który w 1934 roku odszedł z Yamazaki, aby stworzyć swoją własną destylarnię. Po około 20 latach (w 1952 roku) firma Taketsuru przyjęła nazwę Nikka. W posiadaniu koncernu Nikka są obecnie dwie destylarnie. Warto dodać, że podobnie jak Suntory, Nikka również posiada swoje zasoby w Szkocji, ponieważ od 1989 roku firma ta jest właścicielem destylarni Ben Nevis i produkuje także whisky Nikka Blended.

Oto japońskie destylarnie firmy Nikka:

1. Yoichi (japońska whisky znana wcześniej jako Dai Nippon Kaju K.K)

 

To gorzelnia na wyspie Hokkaido, którą w 1934 założył Taketsuru, który wybrał tę lokalizację ponieważ był przekonany, że dzięki podobnej wilgotności powietrza, bliskości oceanu i temperaturze, warunki geoklimatyczne będą zbliżone do Szkocji. Na początku istnienia destylarnia zajmowała się także produkcją soku jabłkowego i cydru, aby po sześciu latach poświęconych na leżakowanie destylatu wypuścić na rynek swoją pierwszą whisky o nazwie Nikka (z destylarni Yoichi).

2. Miyagikyo (japońska whisky znana wcześniej jako Sendai)

Destylarnia ta powstała w 1969 roku po kilku latach poszukiwań odpowiedniej lokalizacji. Miyagikyo różni się znacznie od znajdującej się na wybrzeżu destylarni Yoichi, ponieważ otaczają ją wzgórza i lasy doliny Miyagi. Miyagikyo dwukrotnie poddawano modernizacjom, dzięki którym ma ona większe moce przerobowe niż Yoichi.

Fuji Gotemba

Olbrzymia destylarnia leżąca u stóp wulkanu Fudżi zbudowana w 1972 roku przez firmę Kirin na wysokości 620 metrów nad poziomem morza. Wysokość na jakiej znajduje się destylarnia sprawia, że średnie temperatury są tylko nieznacznie wyższe niż te w Szkocji, więc parowanie whisky pozostaje na poziomach zbliżonych do Szkocji. Destylarnia ta wypuszcza whisky słodową pod nazwą "Fuji Gotemba" jak i whisky mieszane.

Chichibu

 

Destylarnia Chichibu powstała w 2004 roku i zaczęła działać w roku 2008. W owym czasie była to pierwsza destylarnia whisky w Japonii otwarta od 31 lat. Produkcja rozpoczęła się w 2008 roku pod okiem Ichiro Akuto, który jest nie tylko właścicielem, ale także mistrzem destylacji. Nic dziwnego, Ichiro Akuto to wnuk założyciela sławnej nieistniejącej destylarni Hanyu. Obecnie destylarnia ta produkuje około 60.000 litrów alkoholu rocznie w dwóch małych, miedzianych alembikach pochodzących ze Szkocji. Warto dodać, że destylarnia Chichibu każdego roku przed przerwą technologiczną i czyszczeniem aparatury przez jeden miesiąc produkuje whisky dymną ze związkami fenolowymi na poziomie 50 ppm, czyli w stężeniu porównywalnym do znanych whisky szkockich z wyspy Islay.

White Oak

Destylarnia White Oak to przede wszystkim producent sake i shochu. Destylarnię założono w 1919 roku, czyli przed oficjalnie najstarszą destylarnią jaką jest powstała w 1923 Yamazaki. Jednak nie dzierży ona tytułu najstarszej, ponieważ produkcja whisky rozpoczęła się w niej dopiero w 1984 roku, a whisky produkuje się w niej jedynie 2 miesiące w roku.

Mars Shinshu

Destylarnia należąca do firmy Hombo posiadającej już wcześniej 2 inne destylarnie, które niestety upadły.

Japońska whisky - zamknięte destylarnie

HANYU

Destylarnia Hanyu została założona przez wspomnianą powyżej rodzinę Akuto. Familia ta już w XVII w zajmowała się produkcją sake (przypomnienie: przy produkcji sake nie zachodzi destylacja). Sama destylarnia powstała w 1946 roku od razu po drugiej wojnie światowej. Hanyu produkowała rozmaite rodzaje alkoholu, a produkcja whisky wzorowana na szkockich gorzelniach rozpoczęła się dopiero w latach 80 XX w. Destylarnia Hanyu produkowała także whisky Chichibu. Niestety Hanyu zakończyła działanie w 2000 roku. Kiedy do tego doszło, Ichiro Akuto, prawnuk założyciela Hanyu, zdołał odkupić zapasy leżakującej whisky, którymi nowy właściciel nie był zainteresowany (!). Ichiro Akuto wypuszcza whisky Hanyu na rynek pod nazwą Ichiro’s Malt. Wszystko to oczywiście celem pozycjonowania Chichibu - marki whisky, którą tworzy Akuto san oraz przyciągnięcia już istniejącej rzeszy fanów destylarni Hanyu. W końcu to naprawdę absolutnie ostatnie okazje żeby się jej napić. Pierwsza whisky Chichibu pojawiła się na rynku w 2011 w wersji 3 yo.

KARUIZAWA

Karuizawa powstała w 1956 roku i aż do zamknięcia była najmniejszą destylarnią whisky w Japonii. Początki jej produkcji skupiały się głównie na blendach, ale później pojawiły się także malty, które zdobyły uznanie całego świata. Destylarnia zlokalizowana jest w okolicach Tokio, na zboczu wulkanu. Lokalizacja destylarni miała dobrze odzwierciedlać szkocki region Highlands. Karuizawa oparła produkcję na jęczmieniu tradycyjnej gorzelniczej odmiany Golden Promise importowanym ze Szkocji oraz wodzie płynącej po skałach wulkanicznych.

Nie ma co obruszać się na fakt importowania jęczmienia ze Szkocji. Przecież liczy się wyłącznie smak whisky, a ten w przypadku Karuizawy potrafi zachwycić. W końcu, w przypadku whisky szkockich nie mamy żadnych gwarancji dotyczącej pochodzenia jęczmienia. W styl destylarni Karuizawa wpisywało się także wykorzystanie beczek po sherry tak jak w przypadku whisky, którą dzisiaj opisuję. Karuizawa przestała działać w 2001 roku, ale na miejscu przez dziesięć lat otwarte było muzeum poświęcone destylarni. Niestety dzisiaj nie jest ono już dostępne dla zwiedzających. Zapasy whisky Karuizawa zostały kupione przez „Number One Drinks Company” i przechowywane są w destylarni Chichibu.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony

ŚWIAT ALKOHOLI JEST TYLKO DLA DOROSŁYCH DLATEGO CHCEMY SPRAWDZIĆ,

CZY JESTEŚ

OSOBĄ PEŁNOLETNIĄ...

Sklep internetowy Shoper.pl