MILER Prosecco Superiore DOCG Conegliano Valdobbiadene | Magnum 1,5 L | 11%

Kraj: Włochy

Marka: MILER Selection

Rodzaj: Prosecco Superiore

ABV: 11%

Pojemność butelki: 1,5 L

Winogrona: 100% glera

 

Z wielką dumą prezentujemy MILER Prosecco Superiore DOCG Conegliano Valdobbiadene! To wspaniałe włoskie wino musujące z kontrolowanym oznaczeniem gwarantowanego pochodzenia z legendarnego regionu miasteczek Conegliano i Valdobbiadene.

 

Uwaga! Druga butelka na jednym ze zdjęć jest umieszczona wyłącznie po to, by pokazać skalę. Nie jest ona elementem tej oferty.

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: Preorder (data wysyłki na stronie produktu)
Cena: 169,00 zł

Cena regularna:

169.00
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką:
ilość szt.

towar niedostępny

Opis

Jak smakuje MILER Prosecco Superiore DOCG Conegliano Valdobbiadene?

W prosecco występować mogą różne poziomy cukru resztkowego, które w oczywisty sposób wpływają na smak. Jak wiadomo, obecnie wśród miłośników win najbardziej cenione są musujące wina wytrawne. Oto co Tomasz Miler myśli o poziomie wytrawności MILER Prosecco Superiore DOCG Conegliano Valdobbiadene

“Profil aromatyczno-smakowy prosecco z rodzinnej winiarni w Conegliano i Valdobbiadene, z którą współpracujemy oczarował mnie w wersji Extra Dry, która łączy ze sobą wytrawność z niespotykaną, wręcz unikalną, pijalnością. To lekkie, owocowe, gruszkowo-brzoskwiniowe w smaku wino, które pozostając w rejestrze ewidentnie wytrawnym, nie ma w sobie żadnej niepożądanej goryczy przez co w mojej opinii podbije serca miłośników degustacji win musujących.

Co to jest prosecco?

Prosecco to białe wino musujące (spumante) lub lekko musujące (frizzante), które produkuje się w 9 prowincjach 2 regionów Veneto, czyli Wenecji Euganejskiej, oraz Firuli-Wenecji Julijskiej.

Komunikacja wizualna 

Nie ma wątpliwości, że marka Miler Spirits słynie z logo z dostojnym dzikiem, które znajduje się na butelkach naszej sławnej wódki ziemniaczanej. W trakcie przygotowań do stworzenia selekcji win, okazało się jednak, że znane i lubiane logo z dzikiem trudno byłoby zastosować przy okazji niektórych kategorii produktowych, które mamy w planach. Co ciekawe przyczyny mogą być najróżniejsze. Istnieją np. Kategorie win, które na etykiecie obowiązkowo wymagają umieszczenia symbolizującego ich zwięrzęcia, które na butelce wraz z dzikiem wyglądałoby zastanawiająco. Z tej przyczyny powstało nowe logo, które podziwiać można na butelce MILER Prosecco Superiore DOCG Conegliano Valdobbiadene. Oczywiście pierwsza rzecz jaką zajęliśmy się tworząc nasze prosecco było pozyskanie fenomenalnego wina. Kiedy to się udało, skupiliśmy się na atrakcyjnej komunikacji wizualnej, którą zapewnia przepiękne logo oraz harmonijna paleta barw składająca się na prestiżowy i celebracyjny wizerunek butelki.

Wina Miler? 

Przez lata dyskusji o aromatach i smakach z entuzjastami degustacji, a także działalności komercyjnej w świecie spirytualiów, zbudowaliśmy duże doświadczenie w poszukiwaniu najbardziej pożądanych profilów smakowych. Przejawem tego doświadczenia jest ogromny sukces Polskiej Wódki Ziemniaczanej Miler Spirits, naszych nalewek, a także naszej fenomenalnej selekcji whisky single cask z różnych szkockich destylarni. W pewnym momencie, w naszym zespole pojawiła się myśl, że wiedzę tę można przenieść na świat win. Nasze podejście do trunków opiera się o degustację i komplementarne wykorzystanie w życiu codziennym np. jako aperitiv lub digestiv, do toastów, posiłku, czy jako trunek degustacyjny. Pomyśleliśmy zatem, że czas otworzyć naszą markę na świat win czego przejawem jest prezentowane na tej stronie prosecco. Selekcją win do naszego portfolio zajmuje się Tomasz Miler, który dzięki licznym relacjom na międzynarodowej arenie świata alkoholi toruje Miler Spirits dostęp do najwspanialszych trunków. 

 Wina Miler

Pochodzenie winogron 

Ponieważ pochodzenie prosecco jest bardzo istotne dla jego smaku i nie wszystkie regiony cieszą się jednakową renomą, warto poświęcić chwilę na przeanalizowanie pochodzenia winogron. MILER Prosecco Superiore DOCG Conegliano Valdobbiadene objęte jest kontrolowanym oznaczeniem pochodzenia DOCG. Najważniejsze oznaczenia pochodzenia wina we Włoszech to: 

  • DOCG - Denominazione di Origine Controllata e Garantita (kontrolowane oznaczenie gwarantowanego pochodzenia)

Dużo bardziej prestiżowe jest DOCG Prosecco Superiore, które powstaje z winogron uprawianych wśród wzgórz, które zajmują powierzchnię zaledwie siedmiu tysięcy hektarów wokół miasteczek Conegliano i Valdobbiadene oraz niecałych dwóch tysięcy hektarów wokół Asolo. Na wzgórzach zbiór maszynowy winogron jest niemożliwy, więc w grę wchodzi wyłącznie zbiór ręczny, który oczywiście korzystnie wpływa na jakość. 

  • DOC - Denominazione di Origine Controllata (kontrolowane oznaczenie pochodzenia)

Oznaczenie DOC pojawia się na mniej prestiżowych winach, głównie na poziomie "entry level", które powstaje najczęściej z winogron zbieranych maszynowo na dużym obszarze obejmującym ponad 20.000 hektarów.

 

Ciekawostka: We Włoszech jest (około) 329 regionów DOC i 74 DOCG. 

 

Glera - szczep winogron do produkcji prosecco

Omawiając winogrona wykorzystywane w produkcji prosecco należy rozróżnić pomiędzy nazwą szczepu, który można uprawiać w różnych krajach i nazwą wina, które można produkować wyłącznie we Włoszech. Ponieważ przez wiele lat nazwa szczepu była taka sama jak nazwa wina, wiele miejsc poza Włochami używało winogron “prosecco” do produkcji wina, które nie mogło równać się jakością z włoskim prosecco. Z tej przyczyny, w 2009 roku nazwa szczepu winogron została zmieniona na "glera". W ten sposób sama nazwa winogron nie sugeruje już pochodzenia wina. Glera to winogrona niosące ze sobą aromaty bardzo owocowe, które przywodzą na myśl gruszki, jabłka i morele.

Glera - szczep winogron do produkcji prosecco

Dojrzewające winogrona szczepu glera uchwycone w połowie czerwca

  

Prosecco i konflikt Włochów z Chorwatami

Prosecco było kiedyś małą wioską, która dzisiaj została wchłonięta przez przedmieścia Triestu, czyli portowego miasta włoskiego, bardzo blisko granicy ze Słowenią i nieopodal Chorwacji (ca. 20 km od garnicy). Okazuje się, że Włosi uważają, iż słowo “prosecco” jest wystarczająco podobne do słowa “prošek”, czyli nazwy popularnego wina deserowego z Chorwacji, aby zablokować możliwość jego sprzedaży w państwach członkowskich EU. 

Warto zwrócić jednak uwagę, że oba trunki w zasadzie nie mają cech wspólnych w takich obszarach jak stosowane odmiany winogron, technologia produkcji czy smak.

 

Produkcja Prosecco

Najpierw z winogron wyciska się moszcz. Ze 100 kilogramów winogron uzyskać można maksymalnie 70 litrów moszczu. Warto dodać, że z wytłoczyn powstałych podczas produkcji we Włoszech oczywiście produkowana jest grappa.

Prosecco produkowane jest metodą zbiornikową, którą w 1895 roku wynalazł Włoch Federico Martinotti, ale do użytku przemysłowego wdrożył ją w 1907 roku Francuz - Eugeniusz Charmat - przez co to jego nazwisko przeszło do historii.

  1. Pierwsza fermentacja zachodzi w otwartej kadzi skutkując w owocowym i aromatycznym winie pozbawionym bąbelków. Trwa ona 15-20 dni w 16-20 stopniach Celsjusza. Wytrącają się osady i powstaje wino o mocy około 10%.
  2. Druga fermentacja zachodzi w dużym zbiorniku ciśnieniowym po dodaniu "tirage", czyli mieszaniny cukru i drożdży. W produkcji prosecco wysokiej jakości jak MILER Prosecco Superiore DOCG Conegliano Valdobbiadene, druga fermentacja trwa kilka miesięcy.
  3. Następnie wino przechodzi filtrację i przprzepompowywane jest do kolejnego tanku.
  4. Kolejnym etapem jest dodanie "dosage", które determinuje jak słodkie będzie wino.
  5. Rozlew do butelek pod ciśnieniem.

Ciekawostka: Metodę Charmat wykorzystuje się także do produkcji włoskiego Lambrusco i niemieckiego Sekt.

 

Tanki do produkcji prosecco metodą Charmata 

 

Co różni prosecco od szampana?

Podstawowa różnica pomiędzy prosecco a sławnym na całym świecie szampanem produkowanym "metodą tradycyjną", jest właśnie druga fermentacja, która w prosecco zachodzi w zamkniętym tanku, a w szampanie wewnątrz butelki. Efektem są obecne w szampanie mniejsze pęcherzyki CO2 o niższej średnicy oraz większy kontakt z osadem drożdży, co skutkuje mniej owocowym, a bardziej chlebowo-drożdżowym charakterem, który jest wyraźnie inny niż w prosecco, ale oczywiście również wspaniały.

Jakie są rodzaje Prosecco?

Zależnie od poziomu wysycenia wina dwutlenkiem węgla rozróżnia się trzy rodzaje tego trunku:

  • spumante (musujące) – ciśnienie minimum 3 bar
  • frizzante (półmusujące) – ciśnienie pomiędzy 1 a 2,5 bar
  • tranquillo (spokojne) – rzadka odmiana pozbawiona CO2.

Prosecco ma także zdefiniowany minimalny poziom alkoholu jako 10,5% dla odmiany stołowej i frizzante oraz 11% dla spumante, czyli odmiany musującej.  

CiekawostkaMILER Prosecco Superiore DOCG Conegliano Valdobbiadene to prestiżowe prosecco superiore, które zgodnie z prawem jest zawsze spumante i pochodzi wyłącznie z regionów DOCG!

 

Wytrawność prosecco

Poziom cukru w prosecco dzieli to wino na trzy zasadnicze kategorie: 

BRUT PROSECCO to kategoria, którą można podzielić na trzy mniejsze podkategorie:

  • 0-3 g/l - brut nature
  • 3-6 g/l - extra brut
  • poniżej 12 g/l - brut

Choć w winach niemusujących słowo "dry" zwykle kojarzone jest z wytrawnością, w winach musujących wina extra dry i dry zawierają dodatek cukru:

  • 12-17 g/l - extra dry
  • 17-32 g/l - dry

Wino to może mieć także charakter półsłodki lub słodki

  • 32-50 g/l - demi-sec
  • 50+ g/l - doux

Kto produkuje MILER Prosecco Superiore DOCG Conegliano Valdobbiadene? 

MILER Prosecco Superiore DOCG Conegliano Valdobbiadene to prosecco produkowane w niewielkiej, założonej w 1966 roku rodzinnej winiarni Frasinelli w regionie Conegliano Vadobbiadene. Winiarnia ta posiada własne winnice, dzięki którym już od ponad 50 lat produkuje najwyższej jakości prosecco na lokalny rynek włoski. Winorośle w winnicach Frasinelli mają 10-25 lat i wzrastają na glebie wapiennej.

Kto produkuje prosecco

Prosecco -  z czym pić? Koktajle

To wspaniałe wino musujące, które podawane jest także w niezwykle popularnych koktajlach. Bez wątpienia trzy najpopularniejsze z nich to:

  • Aperol Spritz
    sławny na całym świecie włoski koktajl:
    • wypełnić szklankę lodem
    • 3 części MILER Prosecco Superiore DOCG Conegliano Valdobbiadene
    •  2 części likieru Aperol
    • dopełnić niewielką ilością wody gazowanej
  • Bellini
    popularny, deserowy koktajl o łagodnym smaku
    • 1 część musu brzoskiwniowego
    • 3 części MILER Prosecco Superiore DOCG Conegliano Valdobbiadene
  • Mimoza
    • 1 część soku pomarańczowego
    • 2 części MILER Prosecco Superiore DOCG Conegliano Valdobbiadene
  • Kir Miler
    • Splash wiśniówki Miler Spirits 35% ABV
    • Dopełnić MILER Prosecco Superiore DOCG Conegliano Valdobbiadene

 

Jak podawać MILER Prosecco Superiore DOCG Conegliano Valdobbiadene?

Prosecco to wyjątkowe włoskie wino, które posiada ogromną rzeszę wiernych fanów na całym świecie. Swoją popularność prosecco zawdzięcza możliwości picia zarówno bez dodatków jak i w koktajlach, z których najsławniejszym bez wątpienia jest Aperol Spritz. 

MILER Prosecco Superiore DOCG Conegliano Valdobbiadene to wino bardzo wysokiej klasy, które doskonale nadaje się na okazje celebracyjne i degustacyjne. O ile koktajle na MILER Prosecco Superiore DOCG bez wątpienia będą czarujące, bardzo zachęcamy do degustacji wina schłodzonego do temp. 8C (przez dłuższy czas w lodówce, ale nie w zamrażalniku) celem zapoznania się z walorami smakowymi wina. 

Sprawdź również produkty, które mogą Cię zainteresować:

Opinie o produkcie (0)

Dodaj opinię

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony

ŚWIAT ALKOHOLI JEST TYLKO DLA DOROSŁYCH DLATEGO CHCEMY SPRAWDZIĆ,

CZY JESTEŚ

OSOBĄ PEŁNOLETNIĄ...

Sklep internetowy Shoper Premium