ŚWIAT ALKOHOLI JEST TYLKO DLA DOROSŁYCH DLATEGO CHCEMY SPRAWDZIĆ,
CZY JESTEŚ
OSOBĄ PEŁNOLETNIĄ...
Kraj: Japonia
Marka: Nikka
Butelkowanie: Nikka
Rodzaj: Single Malt
ABV: 45%
Pojemność butelki: 0,7L
Yoichi Nikka Whisky pochodzi prosto z Hokkaido w północnej Japonii. Wytwarzana jest w destylarni o nazwie Yoichi. Yoichi Nikka Whisky stanowi mieszankę single maltów o różnym wieku. Pozycja ta nie posiada deklaracji wieku oraz charakteryzuje się doskonałym balansem nut torfowych, dymnych i owocowych. To dobra opcja na prezent i nie tylko.
Yoichi Nikka Whisky to bardzo ciekawy trunek pochodzący prosto z Japonii, a konkretniej z Hokkaido z jej części północnej. Producenci zdecydowali się na zabutelkowanie jej w mocy 45% ABV. Przede wszystkim, oferuje doskonale zbalansowany smak z delikatnymi akcentami torfu, dymu, świeżych owoców (melona i kiwi), jak i orzechów oraz czekolady. Co więcej, prezentuje także bardzo przyjemny zapach z nutami kandyzowanych owoców cytrusowych, czarnej lukrecji i gałki muszkatołowej, jak również długi finisz z gruszkami, jabłkami i kolendrą.
Trunek reprezentuje charakterystyczne dla tej destylarni smaki torfowe i owocowe. Można go polecić każdemu początkującemu w świecie alkoholi wysokoprocentowych, ale nie tylko. Na szczególną uwagę zasługuje także elegancka butelka, którą bez dwóch zdań warto umieścić w swojej kolekcji. Podsumowując, jest to propozycja zdecydowanie warta uwagi. To także świetny pomysł na prezent.
Markę stworzył jeden z ojców japońskiej whisky, mężczyzna imieniem Masataka Taketsuru. W 1918 roku postanowił wyruszyć on na wyprawę do Szkocji, w celu poznania tajników produkcji szkockiej whisky. Był on dobrze wykształcony - studiował na kierunku chemia organiczna na uczelni w Glasgow. Później zdobywał doświadczenie w gorzelniach takich jak Longmorn, Hazelburn, jak i Strathspey. Ta ostatnia jednak dziś już nie operuje. W końcu powrócił on do Japonii. Wrócił on z dużą wiedzą i doświadczeniem a także z żoną, Ritą. W ramach ciekawostki można tutaj wspomnieć, że owa para była ze sobą pomimo tego, że związkowi sprzeciwiały się obie rodziny. W 1934 roku Taketsuru założył własną destylarnię na wyspie Hokkaido. Była to jego wymarzona lokacja. Dlaczego? Miała zbliżone do szkockich warunki klimatyczne, takie jak temperatura czy wilgotność powietrza.
W 1952 roku firma należąca do Taketsuru otrzymała nazwę "Nikka". Obecnie pod skrzydłami koncernu znajdują się dwie destylarnie. Ma on także również swoje zasoby w Szkocji, ponieważ jest także właścicielem szkockiej gorzelni Ben Nevis. Nikka to bardzo znana i ceniona nazwa w branży: produkuje jedną z najpopularniejszych japońskich whisky.
ŚWIAT ALKOHOLI JEST TYLKO DLA DOROSŁYCH DLATEGO CHCEMY SPRAWDZIĆ,
CZY JESTEŚ
OSOBĄ PEŁNOLETNIĄ...
Smak wyjątkowy oraz przepełniony torfem oraz ( jak na mój język ) nutami zielonych jabłek oraz drewna. Pozycja napewno warta uwagi dla miłośników stonowanego finiszu, jak i dla miłośników torfu i drewna :)
Robert Cendrowski
Dodaj opinię