ŚWIAT ALKOHOLI JEST TYLKO DLA DOROSŁYCH DLATEGO CHCEMY SPRAWDZIĆ,
CZY JESTEŚ
OSOBĄ PEŁNOLETNIĄ...
Kraj: Japonia
Marka: Nikka
Butelkowanie: Nikka
Rodzaj: Blended whisky
ABV: 51,4%
Pojemność butelki: 0,5
Nikka Whisky From The Barrel to zdecydowanie warta zwrócenia uwagi whisky z Japonii. Posiada doskonale zbalansowany aromat świeżych owoców, ciętych kwiatów, przypraw i odrobiny dębu. W pełnym smaku można wyczuć z kolei delikatny karmel, wanilię i przyprawy korzenne, a także subtelne toffi i owoce. Wszystko to zakończone jest długim i rozgrzewającym owocowym finiszem z dodatkiem przypraw.
Cena regularna:
towar niedostępny
Nikka Whisky From the Barrel to bardzo interesujący trunek pochodzący prosto z Japonii. Autorzy postawili na zabutelkowanie go w mocy 51,4% ABV. Przede wszystkim, posiada on świetnie zbalansowany aromat przypraw, dębu, kwiatów i owoców. W smaku odznaczają się delikatne nuty przypraw korzennych, wanilii i karmelu, a także owoców i toffee. Dodatkowo, oferuje także satysfakcjonujący, rozgrzewający finisz z owocami i przyprawami. Mieszanka łączy w sobie zarówno whisky single malt, jak i whisky zbożową z destylarni Miyagikyo i Yoichi. Te leżakują w różnorodnych beczkach, w tym w beczkach po bourbonie, czy beczkach po sherry.
Gorzelnia słynie z przywiązania do tradycyjnych metod produkcji oraz doboru wysokiej jakości składników. Może pochwalić się otrzymaniem brązu na znanym konkursie Malt Maniacs Awards w 2013 roku. Bez najmniejszych wątpliwości, napój można polecić każdemu miłośnikowi whisky typu blended, a zwłaszcza propozycji japońskich. Wyróżnić także można piękną, klasyczną butelkę o ciekawym kształcie. Na pewno wspaniale będzie prezentować się na półce i przyciągać wzrok. Co więcej, mamy tutaj do czynienia ze zdecydowanie znakomitym stosunkiem jakości do ceny. Podsumowując, warto wziąć tę propozycję pod uwagę przy okazji następnych zakupów.
Założycielem tej szanowanej marki był mężczyzna nazywany jednym z ojców japońskiej whisky, Masataka Taketsuru. W 1918 roku wybrał się on w podróż do Szkocji, aby zgłębić tajniki produkcji szkockiej whisky i nabierać doświadczenia. Warto wspomnieć, że studiował na uczelni w Glasgow chemię organiczną. Następnie praktykę zdobywał w gorzelniach takich jak Longmorn, Hazelburn, czy też Strathspey (ta ostatnia dziś już nie funkcjonuje). Do Japonii przybył z dużą wiedzą, jak i z nowo poślubioną Szkotką, Ritą. W ramach historii warto dodać, że para była ze sobą pomimo sprzeciwu obu rodzin. Następnie, w 1934 roku, Japończyk postanowił otworzyć własny zakład w wymarzonej lokalizacji: na wyspie Hokkaido. Dlaczego wybrał akurat ten region? Warunki klimatyczne tam panujące, temperatura czy wilgotność powietrza, były zbliżone do warunków spotykanych w Szkocji.
W 1952 roku firma przyjęła nazwę "Nikka". Koncern jest obecnie właścicielem dwóch destylarni. Cieszy się dużym uznaniem na rynku.
ŚWIAT ALKOHOLI JEST TYLKO DLA DOROSŁYCH DLATEGO CHCEMY SPRAWDZIĆ,
CZY JESTEŚ
OSOBĄ PEŁNOLETNIĄ...
Dodaj opinię