Ocena: 4.57143
Producent: -

Nikka From The Barrel | 0,5L | 51,4%

Kraj: Japonia

Marka: Nikka

Butelkowanie: Nikka

Rodzaj: Blended whisky

ABV: 51,4%

Pojemność butelki: 0,5

Nikka Whisky From The Barrel to zdecydowanie warta zwrócenia uwagi whisky z Japonii. Posiada doskonale zbalansowany aromat świeżych owoców, ciętych kwiatów, przypraw i odrobiny dębu. W pełnym smaku można wyczuć z kolei delikatny karmel, wanilię i przyprawy korzenne, a także subtelne toffi i owoce. Wszystko to zakończone jest długim i rozgrzewającym owocowym finiszem z dodatkiem przypraw.

Dostępność: brak towaru
Cena: 259,00 zł 259.00
ilość szt.

Opis

Nikka From The Barrel - czym się wyróżnia?

Nikka Whisky From the Barrel to bardzo interesujący trunek pochodzący prosto z Japonii. Autorzy postawili na zabutelkowanie go w mocy 51,4% ABV. Przede wszystkim, posiada on świetnie zbalansowany aromat przypraw, dębu, kwiatów i owoców. W smaku odznaczają się delikatne nuty przypraw korzennych, wanilii i karmelu, a także owoców i toffee. Dodatkowo, oferuje także satysfakcjonujący, rozgrzewający finisz z owocami i przyprawami. Mieszanka łączy w sobie zarówno whisky single malt, jak i whisky zbożową z destylarni Miyagikyo i Yoichi. Te leżakują w różnorodnych beczkach, w tym w beczkach po bourbonie, czy beczkach po sherry.

Gorzelnia słynie z przywiązania do tradycyjnych metod produkcji oraz doboru wysokiej jakości składników. Może pochwalić się otrzymaniem brązu na znanym konkursie Malt Maniacs Awards w 2013 roku. Bez najmniejszych wątpliwości, napój można polecić każdemu miłośnikowi whisky typu blended, a zwłaszcza propozycji japońskich. Wyróżnić także można piękną, klasyczną butelkę o ciekawym kształcie. Na pewno wspaniale będzie prezentować się na półce i przyciągać wzrok. Co więcej, mamy tutaj do czynienia ze zdecydowanie znakomitym stosunkiem jakości do ceny. Podsumowując, warto wziąć tę propozycję pod uwagę przy okazji następnych zakupów.

Kilka słów o marce

Założycielem tej szanowanej marki był mężczyzna nazywany jednym z ojców japońskiej whisky, Masataka Taketsuru. W 1918 roku wybrał się on w podróż do Szkocji, aby zgłębić tajniki produkcji szkockiej whisky i nabierać doświadczenia. Warto wspomnieć, że studiował na uczelni w Glasgow chemię organiczną. Następnie praktykę zdobywał w gorzelniach takich jak Longmorn, Hazelburn, czy też Strathspey (ta ostatnia dziś już nie funkcjonuje). Do Japonii przybył z dużą wiedzą, jak i z nowo poślubioną Szkotką, Ritą. W ramach historii warto dodać, że para była ze sobą pomimo sprzeciwu obu rodzin. Następnie, w 1934 roku, Japończyk postanowił otworzyć własny zakład w wymarzonej lokalizacji: na wyspie Hokkaido. Dlaczego wybrał akurat ten region? Warunki klimatyczne tam panujące, temperatura czy wilgotność powietrza, były zbliżone do warunków spotykanych w Szkocji.

W 1952 roku firma przyjęła nazwę "Nikka". Koncern jest obecnie właścicielem dwóch destylarni. Cieszy się dużym uznaniem na rynku.

Opinie o produkcie (0)

Dodaj opinię

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony

ŚWIAT ALKOHOLI JEST TYLKO DLA DOROSŁYCH DLATEGO CHCEMY SPRAWDZIĆ,

CZY JESTEŚ

OSOBĄ PEŁNOLETNIĄ...

Sklep internetowy Shoper Premium