ŚWIAT ALKOHOLI JEST TYLKO DLA DOROSŁYCH DLATEGO CHCEMY SPRAWDZIĆ,
CZY JESTEŚ
OSOBĄ PEŁNOLETNIĄ...
Kraj: Szkocja
Region: Highlands
Marka: Loch Lomond
Butelkowanie: Loch Lomond
Rodzaj: Single Malt
ABV: 46%
Pojemność butelki: 0,7L
Loch Lomond 12 to dwunastoletni single malt o miodowym odcieniu. Pochodzi prosto ze Szkocji, ze znanego regionu Highlands. Leżakowany jest w trzech rodzajach, co skutkuje bardzo oryginalnym efektem. Degustując ten trunek wyczujemy nuty brzoskwini i gruszki, razem z akcentami dymu i torfu. Piękna butelka z charakterystycznym dla marki logo oraz ozdobny karton sprawiają, że podarowana na prezent będzie robiła świetne wrażenie.
Loch Lochmond 12 yo to bardzo ciekawy trunek prosto ze Szkocji, a konkretnie ze znanego i cenionego regionu Highlands. Twórcy zdecydowali się na zabutelkowanie go w mocy 46% ABV. Przede wszystkim, przedstawia on świetnie zbalansowany smak, na który składają się akcenty brązowego cukru, delikatnej żółtej śliwki i owoców z sadu. Co więcej, oferuje także przyjemny zapach z kremową wanilią i pieczonymi jabłkami, a także dość słodki, satysfakcjonujący finisz z wanilią. Trunek ten dojrzewał między innymi w beczkach po bourbonie. Może także pochwalić się nagrodami w postaci srebra i złota na prestiżowych konkursach. Były to: San Francisco World Spirits Competition, The Scotch Whisky Masters, International Spirits Challenge, a także Scottish Whisky Awards i International Wine & Spirit Competition. Na uwagę zasługuje także elegancka butelka z bordową etykietą: z pewnością pięknie będzie prezentować się na każdej półce. Podsumowując, to propozycja zdecydowanie warta naszej uwagi.
Gorzelnia w pierwszej lokalizacji o nazwie Loch Lochmond powstała już w 1814 roku. Mieści się ona w północnej części Loch Lomond w pobliżu Tarbet (który znany jest jako Tarbat). Obecny zakład założyli z kolei w 1964 roku byli właściciele gorzelni o nazwie Littlemill w Bowling. Decyzję o rozpoczęciu produkcji podjęto rok później. Natomiast w 1984 roku, destylarnia wstrzymała działalność do czasu przejęcia firmy przez Glen Catrine Bonded Warehouses. Gorzelnia ponownie otworzyła swoje drzwi w 1987 roku. Sześć lat później rozpoczęto tworzenie whisky zbożowej. W 1999 roku firma powiększyła swoje wyposażenie o dwa alembiki. Ciekawym może okazać się fakt, że w momencie otwarcia destylarni Grain (w 1994 roku), była to jedyna destylarnia leżąca Szkocji, która produkowała whisky słodową i zbożową.
W 2014 roku destylarnia trafiła pod skrzydła Management Buy In prowadzoną przez dyrektora generalnego Colina Matthewsa razem z londyńską grupą Exponent. Z kolei pięć lat później biznes przejęto w ramach LBO, którą także zarządzał dyrektor generalny Colin Matthews. Marka na chwilę obecną odnosi duże sukcesy i uzyskuje coraz większe uznanie na rynku.
ŚWIAT ALKOHOLI JEST TYLKO DLA DOROSŁYCH DLATEGO CHCEMY SPRAWDZIĆ,
CZY JESTEŚ
OSOBĄ PEŁNOLETNIĄ...
Dodaj opinię