ŚWIAT ALKOHOLI JEST TYLKO DLA DOROSŁYCH DLATEGO CHCEMY SPRAWDZIĆ,
CZY JESTEŚ
OSOBĄ PEŁNOLETNIĄ...
Kraj: Szkocja
Region: Islands
Marka: Tobermory
Butelkowanie: Tobermory
Rodzaj: Single malt
Wiek: 10 lat
ABV: 46,3%
Pojemność butelki: 0,7
Opakowanie: Kartonik
Ledaig 10 yo to wyjątkowy single malt prosto ze Szkocji. Posiada lekki i wyważony aromat, gdzie akcenty dymności, jęczmienia i orzechów włoskich mieszają się z sosną, jodem i suszonymi owocami. W bogatym smaku możemy wyczuć nuty dębu, przypraw i dymu, jak i czarnego pieprzu oraz ziemistości. Wszystko to kończy się średniej długości, łagodnie dymnym finiszem z przyprawami.
Ledaig 10 yo to bez wątpienia bardzo interesująca propozycja prosto ze Szkocji, a konkretniej ze znanego regionu Islands. Twórcy postanowili zabutelkować ją w mocy 46,3% ABV. Po pierwsze, przedstawia ona bardzo przyjemny, lekki aromat z nutami orzechów włoskich, dymności i jęczmienia. Posiada też złożony smak z delikatnymi akcentami przypraw, dymu i dębu, jak i satysfakcjonujący, łagodny dymny finisz. Wersja ta destylowana jest przy użyciu tych samych alembików, co klasyczna nietorfowa ekspresja Tobermory, ale zamiast tego z dodatkiem torfowego jęczmienia. Starzono ją przez 10 lat. Jest to ziemistość i dymność z nutami świeżych owoców i przypraw.
Napój ten może pochwalić się bardzo dużą ilością nagród. Wśród nich można wymienić złota i zwycięstwa w znanych konkursach World Whiskies Awards, San Francisco World Spirits Competition, International Spirits Challenge, czy też The Scotch Whisky Masters. Dwukrotnie otrzymał też srebro wybitne (Silver Outstanding) na International Wine & Spirits Competition w 2013 i 2014 roku. Bez żadnych wątpliwości, trunek ten można polecić każdemu miłośnikowi single maltów, a zwłaszcza tym, którzy szczególnie rozsmakowali się w smakach Islands oraz preferują ekspresje dymne. Napój znajduje się w urokliwej, estetycznie zaprojektowanej butelce. Na pewno okaże się doskonałym uzupełnieniem każdej kolekcji. Co więcej, oferuje przystępną, atrakcyjną cenę.
Ta jedyna destylarnia w Muli ma zdecydowanie niejednolitą historię. Składają się na nią kilkukrotne zamknięcia zakładu czy zmiany nazw, w miarę jej wędrowania od właściciela do właściciela. Założył ją w 1798 roku lokalny kupiec: John Sinclair. Warto wspomnieć, że gorzelnia była jedną z pierwszych, które uzyskały licencję na destylację. Było to w 1823 roku. Na chwilę obecną Tobermory Distillers Ltd pozostaje spółką zależną Burn Stewart, która jest aktualnie własnością południowoafrykańskiej grupy Distell zajmującej się winami i napojami alkoholowymi.
ŚWIAT ALKOHOLI JEST TYLKO DLA DOROSŁYCH DLATEGO CHCEMY SPRAWDZIĆ,
CZY JESTEŚ
OSOBĄ PEŁNOLETNIĄ...