ŚWIAT ALKOHOLI JEST TYLKO DLA DOROSŁYCH DLATEGO CHCEMY SPRAWDZIĆ,
CZY JESTEŚ
OSOBĄ PEŁNOLETNIĄ...
Kraj: Szkocja
Region: Islay
Marka: Lagavulin
Butelkowanie: Lagavulin
Rodzaj: Single Malt
ABV: 56,4%
Pojemność butelki: 0,7L
Ten szkocki single malt to jedna z pozycji specjalnej edycji Diageo. Jej master blenderem jest Dr. Craig Wilson, a starzona w beczkach z amerykańskiego dębu. W aromacie Lagavulin 12 yo Special Releases 2020 wyczujemy wanilię, kakao i cytrusy, z delikatnym akcentem torfu. W smaku jest złożona i elegancka. Z początku oferuje głównie ciemną czekoladę, kawę, owoce, by na końcu uraczyć nas nutami dębu i torfu. To warta uwagi opcja.
Lagavulin 12 yo Special Releases 2020 | 0,7L | 56,4% to bardzo interesujący napój prosto ze Szkocji, a konkretniej z legendarnej wyspy Islay. Twórcy zdecydowali się na zabutelkowanie go w mocy 56,4% ABV. Przede wszystkim, oferuje on świetnie zbalansowany smak z akcentami gruszek, pomarańczy i delikatnej ziemistości. Prezentuje również zachęcający do skosztowania zapach z nutami gotowanych owoców, jodu, olejku pomarańczowego, jak i średniej długości finisz z dymnością.
Ta specjalna wersja wydana w ramach serii Special Releases leżakowała w beczkach z dębu amerykańskiego. Jest to świetne połączenie słodyczy i dymności wykonane z wysokiej jakości składników. Na uwagę zasługuje także elegancka butelka z piękną etykietą. Podsumowując, to propozycja obok której nie można przejść obojętnie.
Destylarnia Lagavulin powstała w 1816 roku. Na południowym wybrzeżu wyspy Islay założył ją mężczyzna o imieniu John Johnston. Warto wspomnieć, że rok wcześniej, niedaleko, wybudowano także znane gorzelnie Laphroaig i Ardbeg. Zakład kilka razy zmieniał swoich właścicieli. W 1889 roku finalnie przejął go Peter Mackie. Bez dwóch zdań, mężczyzna wyraźnie przyłożył rękę do sukcesu Lagavulin. Na przykład, wydano wtedy blend White Horse, którego bazowym składnikiem był właśnie single malt Lagavulin. Podjęto także decyzję o rozpoczęciu eksportu napoju. Gorzelnia miała swój cięższy okres w latach osiemdziesiątych, ale kłopoty skończyły się około 1991 roku. Na chwilę obecną właścicielem destylarni pozostaje DIAGEO, gigant na rynku alkoholi.
Jako ciekawostkę można podać, że nazwa Lagavulin wywodzi się z języka gaelickiego, a konkretniej od wyrażenia Lag a’ Mhuilinn. Oznacza to "kotlinę młyna". Destylarnia leży w pięknej i urokliwej okolicy, przy zatoce Lagavulin. Z pewnością jest to interesująca destynacja na wycieczkę każdego miłośnika whisky.
ŚWIAT ALKOHOLI JEST TYLKO DLA DOROSŁYCH DLATEGO CHCEMY SPRAWDZIĆ,
CZY JESTEŚ
OSOBĄ PEŁNOLETNIĄ...
Rewelacja! Degustowana w barze u p. Tomasza, złożona w smaku, długo zostaje na języku. % robią swoje Serdecznie polecam, bo warto :)
Wojciech K.
Dodaj opinię