ŚWIAT ALKOHOLI JEST TYLKO DLA DOROSŁYCH DLATEGO CHCEMY SPRAWDZIĆ,
CZY JESTEŚ
OSOBĄ PEŁNOLETNIĄ...
Kraj: RPA
Marka: James Sedgwick Distillery
Butelkowanie: James Sedgwick Distillery
Rodzaj: Grain whisky (zbożowa)
ABV: 40%
Pojemność butelki: 0,7L
Bain's Cape Mountain Whisky przedstawia przyjemne aromaty grejpfruta, budyniu i cukru pudru, a także gałki muszkatołowej i cukru waniliowego. W smaku da się wyczuć z kolei krem waniliowy, świeżą gruszkę i banana, jak również łagodne nuty kardamonu i dębu. Wszystko to zakończone jest finiszem z cytrusami i odrobiną kwiatów. Zdecydowanie warta uwagi propozycja z RPA.
Bain's Cape Mountain to bardzo ciekawa whisky, której domem jest RPA. Autorzy postanowili zabutelkować ją w mocy 40% ABV. Przede wszystkim, przedstawia ona doskonale współgrającą ze sobą mieszankę świeżych gruszek, banana i kremu waniliowego, jak również przypraw i dębu. Propozycję tę wydano w 2009 roku. Jest to pierwsza whisky typu single grain wydana w RPA. Dojrzewała w beczkach po bourbonie. Trunek ten jest bardzo doceniany. Między innymi, może pochwalić się zdobyciem srebra w konkursie International Spirits Challenge w 2019 roku, złota na konkursie The World Whisky Masters w 2017 roku, a także tytułu Mistrza na World Whiskies Awards w roku 2019. Można z pewnością zarekomendować go każdemu miłośnikowi whisky, a zwłaszcza tym, którzy szczególnie upodobali sobie propozycje zbożowe. Bez wątpienia, ekspresja ta będzie doskonałym uzupełnieniem każdej kolekcji. Całości dopełnia estetycznie zaprojektowana butelka.
Tak naprawdę początków marki można szukać już w 1850 roku. To właśnie wtedy mężczyzna imieniem James Sedgwick, były kapitan morski, założył firmę J. Sedgwick & Co. Zajmowała się ona alkoholem, cygarami i tytoniem. Po jego śmierci, w 1870 roku biznes przejęli dwaj jego synowie, Charles i Alfred, którzy jednocześnie go rozbudowali. Założylli oni James Sedgwick Distillery w 1886 roku w Wellington. Destylarnia znajdowała się nad brzegiem rzeki Berg. Swoją działalność jako destylarnia whisky rozpoczęła jednak znacznie później. Było to w 1990 roku. To wtedy władzę w gorzelni przejął Andy Watts. Nauczył się on sztuki wytwarzania whisky w Szkocji. Przez wiele lat doskonalił swoje umiejętności zanim podjął pracę w JSD. Bez wątpienia, to właśnie one oraz jego szeroka wiedza miały kluczowe znaczenie w odniesieniu sukcesu przez markę.
ŚWIAT ALKOHOLI JEST TYLKO DLA DOROSŁYCH DLATEGO CHCEMY SPRAWDZIĆ,
CZY JESTEŚ
OSOBĄ PEŁNOLETNIĄ...