ŚWIAT ALKOHOLI JEST TYLKO DLA DOROSŁYCH DLATEGO CHCEMY SPRAWDZIĆ,
CZY JESTEŚ
OSOBĄ PEŁNOLETNIĄ...
Kraj: Japonia
Marka: Nikka
Butelkowanie: Nikka
Rodzaj: Blended Whisky
ABV: 43%
Pojemność butelki: 0,7L
Nowa edycja Taketsuru Pure Malt firmy Nikka, wydana w 2020 roku. Posiada nowa recepturę. Zapach oferuje aromaty słodu, delikatnie ziemistej wanilii oraz prażonego kokosa, BBQ i ananasa. W smaku da się wyczuć natomiast więcej wanilii, kwiaty i solone masło, jak również herbatniki, brzoskwinie i gruszki. Wszystko to wygasa do trwającego, satysfakcjonującego finiszu z dymem i łagodnym akcentem przypraw korzennych.
Nikka Taketsuru Pure Malt to bardzo ciekawy trunek pochodzący prosto z Japonii. Twórcy zdecydowali się na zabutelkowanie go w mocy 43% ABV. Przede wszystkim, przedstawia on świetnie balansujące się wzajemnie delikatne akcenty wanilii, solonego masła i kwiatów, a także delikatnych owoców i herbatników. Przyjemny finisz oferuje z kolei łagodne nuty dymne i przyprawy korzenne. Jest to nowa edycja, wydana w 2020 roku. Do jej produkcji użyto nowej receptury, która charakteryzuje się doskonałą równowagą, w połączeniu z odrobiną dymu i kremowym słodem.
Bez najmniejszych wątpliwości, tego malta można polecić każdemu miłośnikowi alkoholi mocnych, a zwłaszcza fanom delikatnie dymnych smaków. Na szczególną uwagę zasługuje pięknie zaprojektowana butelka, która na pewno będzie wspaniale prezentować się na półce i przyciągać wzrok. Co więcej, whisky ta posiada bardzo przystępną cenę, zważywszy na jej wysoką jakość oraz bardzo dobrą renomę jaką się cieszy.
Założycielem marki był jeden z ojców japońskiej whisky, mężczyzna o imieniu Masataka Taketsuru. W 1918 roku postanowił on wyruszyć do Szkocji w celu zgłębienia tajników produkcji szkockiej whisky. Co więcej, studiował on chemię organiczną na uczelni znajdującej się w Glasgow. Kolejnym krokiem było zdobywanie doświadczenia w destylarniach, między innymi Hazelburn, Longmorn, czy też Strathspey (ta ostatnia dziś już nie funkcjonuje). Do Japonii przybył z ogromną, usystematyzowaną wiedzą, a także ze szkocką żoną noszącą imię Rita. Warto wspomnieć, że para postanowiła być ze sobą pomimo sprzeciwu obu rodzin. W 1934 roku Taketsuru otworzył swoją własną destylarnię. Leżała ona w jego wymarzonej lokalizacji na znanej wyspie Hokkaido. Jej warunki klimatyczne, czyli temperatura i wilgotność powietrza były podobne do warunków w Szkocji.
W 1952 roku firma należąca do Taketsuru przyjęła nazwę "Nikka". Na chwilę obecną, do tego koncernu należą dwie gorzelnie. Godnym uwagi jest fakt, że ta ma również swoje zasoby w Szkocji, ponieważ pod jej skrzydłami jest także destylarnia o nazwie Ben Nevis. Nikka produkuje jedną z najbardziej znanych japońskich whisky.
Jest to zdecydowanie jedna z najpopularniejszych whisky japońskich na rynku. Pokazuje to nam tylko, że marka ta cieszy się doskonałą opinią. Przykłada dużą wagę do wykonania, jak i jakości użytych składników.
ŚWIAT ALKOHOLI JEST TYLKO DLA DOROSŁYCH DLATEGO CHCEMY SPRAWDZIĆ,
CZY JESTEŚ
OSOBĄ PEŁNOLETNIĄ...