ŚWIAT ALKOHOLI JEST TYLKO DLA DOROSŁYCH DLATEGO CHCEMY SPRAWDZIĆ,
CZY JESTEŚ
OSOBĄ PEŁNOLETNIĄ...
Kraj: Grecja
Marka: Ouzo 12
Butelkowanie: Ouzo 12
Rodzaj: Likier
ABV: 38%
Pojemność butelki: 0,7L
Ouzo 12 to klasyczny grecki likier anyżowy produkowany pierwotnie przez braci Kaloynannis. Wersja ta jest wytwarzana z nieco niższą zawartością alkoholu niż pozostałe butelki. Zapach oferuje aromaty kopru włoskiego, lukrecji i anyżu, a także delikatnych przypraw korzennych. W smaku także da się wyczuć lukrecję z anyżem i łagodną słodyczą. Długi i trwający finisz charakteryzuje się wyraźnym akcentem lukrecji.
Cena regularna:
towar niedostępny
Ouzo 12 to bardzo ciekawy trunek, którego domem jest Grecja. Twórcy postanowili zabutelkować go w mocy 38% ABV. Przede wszystkim, przedstawia on doskonale komponujące się ze sobą delikatne nuty anyżu, lukrecji, a także przyjemnej słodyczy. Dodatkowo, oferuje długi i trwający finisz oraz subtelne aromaty kopru włoskiego, lukrecji i anyżu. Jest to klasyczny grecki likier anyżowy, produkowany pierwotnie przez braci Kaloynannis. Mówi się, że bracia ci testowali wiele różnych przepisów na Ouzo i finalnie ten z beczki numer dwanaście uznali za najlepszy, stąd też nazwa trunku.
Likier ten bez najmniejszych wątpliwości można zarekomendować każdemu fanowi alkoholi wysokoprocentowych. Minimalistyczna butelka z pewnością będzie pięknie prezentować się na półce i stanowić doskonałe uzupełnienie kolekcji. Likier ten oferuje także przystępną cenę, adekwatną do swojej jakości. Może być bardzo interesującym pomysłem na podarowanie komuś w prezencie.
Historia Ouzo zaczyna się około połowy XVIII wieku, kiedy to w Grecji zaczęła się rozwijać sztuka destylacji. Po raz pierwszy destylowano wtedy alkohol zwany „Tsipouro”. Tsipouro był alkoholowym ekstraktem z winogron, pozostałym po ich wyciskaniu. Był to jednak mętny i dosyć gorzki destylat. Dlatego, aby zwiększyć pijalność i poprawić smak, w procesie destylacji dodawano do trunku różne przyprawy, w tym głównie anyż. W ten sposób w „tsipouro” stopniowo zaczął dominować anyż. Tak narodziło się ouzo.
W 1950 roku rodzina Kaloyiannis po raz pierwszy zabutelkowała swoje własne ouzo, nadając mu nazwę „Ouzo 12”, na cześć słynnej beczki przygotowanej według najlepszej z testowanych receptur. W rzeczywistości było to pierwsze ouzo, które kiedykolwiek rozlano do butelek w tradycyjnej, małej karafce („karafaki”). To sposób, w jaki alkohol ten spożywa się dziś w Grecji. Od września 2005 roku Ouzo 12 produkuje się w gorzelni Koutsikos w Volos. W 2004 roku Gruppo Campari, właściciel marki, przejął fabrykę Koutsikos i rozpoczął proces unowocześniania gorzelni, aby sprostać wysokim standardom jakości.
Ten likier anyżowy cieszy się bardzo dobrą opinią wśród fanów alkoholi wysokoprocentowych. Marka używa wysokiej jakości składników, a także dba o proces produkcji. Podsumowując, zdecydowanie warto bliżej przyjrzeć się Ouzo 12.
ŚWIAT ALKOHOLI JEST TYLKO DLA DOROSŁYCH DLATEGO CHCEMY SPRAWDZIĆ,
CZY JESTEŚ
OSOBĄ PEŁNOLETNIĄ...
Dodaj opinię