ŚWIAT ALKOHOLI JEST TYLKO DLA DOROSŁYCH DLATEGO CHCEMY SPRAWDZIĆ,
CZY JESTEŚ
OSOBĄ PEŁNOLETNIĄ...
Kraj: Austria
Marka: Mozart Distillerie
Butelkowanie: Mozart Distillerie
Rodzaj: Likier
ABV: 15%
Pojemność butelki: 0,5L
Mozart White Chocolate to ciekawy, bogaty likier waniliowy z białą czekoladą pochodzący prosto z Salzburga w Austrii. Powstaje z mieszanki świeżej śmietany, alkoholu destylowanego z trzciny cukrowej, masła kakaowego i waniliowego bourbonu. Najlepiej smakuje podawany z lodem. Trunek ten przedstawia bardzo przystępną cenę. Doskonale nadaje się również na prezent dla wielbicieli deserów.
Mozart White Chocolate to bardzo ciekawy i warty uwagi trunek, którego domem jest Austria. Autorzy postanowili zabutelkować go w mocy 17% ABV. Przede wszystkim, przedstawia on doskonale komponujące się ze sobą akcenty masła kakaowego, wanilii, białej czekolady oraz delikatnej śmietanki. Da się także wyczuć lekkie budyniowe nuty. Do produkcji użyto wysokiej jakości składników, w tym bourbonu z Madagaskaru. Doskonale smakuje podawany z lodem; można wtedy także ozdobić go truskawką.
Trunek ten doceniono na znanym konkursie International Wine & Spirit Competition w 2013 roku, gdzie zdobył srebro. Zdobył je także w konkursie The Liqueur Masters w 2019 i 2020 roku. Napój ten można polecić każdemu miłośnikowi alkoholi mocnych, a zwłaszcza tym, którzy szczególnie upodobali sobie trunki deserowe. Polubią go także fani czekolady. Na szczególną uwagę zasługuje także butelka, która przypomina sporych rozmiarów cukierek. Z pewnością warto uzupełnić nim swoją kolekcję. Likier przedstawia przystępną cenę. Doskonale zda również egzamin jako prezent.
Destylarnia z niemałym powodzeniem wykreowała markę, której twarzą został urodzony w Salzburgu Wolfgang Amadeusz Mozart. Jak firma promuję markę? Podkreśla, że komponowanie ze sobą poszczególnych składników tworzących likier, jest analogiczne do komponowania części tworzących razem dzieło muzyczne. Firma opowiada, że Andante z Kwartetu smyczkowego nr. 2 w D-dur, K. 155 (K. 134a) odtwarzane jest w tle podczas produkcji każdej partii alkoholu. Dzieje się to około 380 razy w ciągu doby. Co ciekawe, autorzy traktują to jako istotną część procesu produkcyjnego. Określają ją jako „mielenie dźwiękowe” („soundmilling”).
Trzeba także dodać, że twórcy stosują ultradźwięki do sproszkowania kakao. W efekcie ma to zapewnić uzyskanie gładszej konsystencji końcowego produktu. W 2008 roku firma Suntory Limited zdecydowała się na przejęcie części udziałów, a następnie podjęła decyzję o sprowadzeniu likieru do Japonii. Mozart Distillerie produkuje szerokie portfolio czekoladowych likierów, do którego należą między innymi Mozart Gold Chocolate Cream, Mozart White Chocolate Cream, czy też Mozart Black Dark.
ŚWIAT ALKOHOLI JEST TYLKO DLA DOROSŁYCH DLATEGO CHCEMY SPRAWDZIĆ,
CZY JESTEŚ
OSOBĄ PEŁNOLETNIĄ...
Dodaj opinię