ŚWIAT ALKOHOLI JEST TYLKO DLA DOROSŁYCH DLATEGO CHCEMY SPRAWDZIĆ,
CZY JESTEŚ
OSOBĄ PEŁNOLETNIĄ...
Kraj: Francja
Marka: Roger Groult
Butelkowanie: Roger Groult
ABV: 41%
Wiek eaux de vie: nie mniej niż 12 lat
Pojemność butelki: 0,7L
Doskonały destylat leżakowany w dębowych beczkach z Château du Breuil. Leżakował przez nie mniej niż 12 lat pod czujnym okiem mistrza piwnicy. W smaku da się wyczuć wyraźne aromaty jabłek, a także drzewa migdałowego. Jest to bardzo dobrze wyważony, zbalansowany Calvados, o harmonijnych nutach owoców i drzewa. To zdecydowanie bardzo interesująca propozycja pochodząca prosto z Francji.
Calvados Roger Groult "12 Ans D'Age" to zdecydowanie bardzo ciekawy trunek, którego domem jest Francja. Producent zdecydował się na zabutelkowanie go w mocy 41% ABV. Przede wszystkim, przedstawia on doskonale zbalansowaną mieszankę świeżych jabłek oraz drzewa migdałowego. Trunek ten odróżnia od innych to, że przyłożono szczególną wagę do tradycyjnego procesu produkcji oraz receptury. Wszystko to składa się na jego bogaty i złożony, niepowtarzalny smak.
Propozycję tę można zarekomendować każdemu fanowi mocnych alkoholi, a zwłaszcza tym, którzy szczególnie upodobali sobie smaki owocowe z drzewną nutą. Warto też zauważyć minimalistycznie zaprojektowana butelkę, która z pewnością doskonale będzie prezentować się na każdej półce. Będzie to wspaniałe uzupełnienie naszej kolekcji alkoholi. Podsumowując, warto rozważyć ten zakup.
Rogert Groult to nazwa marki zdecydowanie bardzo szeroko znana i doceniana w świecie calvadosu. Odróżnia ją szczególnie duże przywiązanie do tradycyjnych metod produkcji. To właśnie one dają efekt niepowtarzalnego, pełnego głębi smaku. Trunki te dostać można w prestiżowych restauracjach i hotelach. Obecnie, możemy znaleźć je aż w 30 krajach na całym świecie. Destylarnia Rogert Groult ma w posiadaniu 23 hektary sadu. Hoduje się tam 30 odmian jabłek! Te, idealnie wpasowują się jako składnik cydrów i calvadosów.
Trzeba podkreślić, że destylarnia szczególnie dba o tradycję w procesie produkcji na każdym jego etapie. Podwójną destylację przeprowadza się w zakładzie w dwóch miedzianych alembikach. Te podgrzewa się otwartym ogniem. Następnie, calvados leżakuje w starych beczkach. Ich wiek przekracza sto lat. Ma to na celu maksymalne wydobycie charakteru jabłek. Dodatkowo, beczek tych nie opróżnia się do końca. Zapewnia to ciągły charakter alkoholu.
Poniżej umieszczamy materiał video z wizyty w destylarni. Być może okaże się on dla Państwa interesujący. Bardzo serdecznie zapraszamy wszystkich do obejrzenia.
ŚWIAT ALKOHOLI JEST TYLKO DLA DOROSŁYCH DLATEGO CHCEMY SPRAWDZIĆ,
CZY JESTEŚ
OSOBĄ PEŁNOLETNIĄ...
Bardzo ciekawy smak
Miłośnik
Dodaj opinię