Witamy Cię w nowej wersji naszego sklepu Krest.pl (dawniej MilerSpirits.com)
Whisky Oban single malt - wszystko co musisz wiedzieć
Whisky Oban single malt - wszystko co musisz wiedzieć

Oban to urokliwa destylarnia stojąca w samym centrum miasteczka portowego na zachodnim wybrzeżu Szkocji.

Z uwagi na swoją urokliwość oraz fakt, że odwiedziny w Oban to odwiedziny w przepięknym szkockim miasteczku, naprawdę warto się nią zainteresować.

Historia whisky Oban

Co ciekawe, Oban to jedna z nielicznych destylarni znajdujących się w centrum miasta. Wszystko dlatego, że destylarnia powstała w 1794 roku, jeszcze zanim przy porcie rozwinęło się miasto. Destylarnię wybudowało dwóch braci – John i Hugh Stevenson – który władali nią do 1866 roku, kiedy kupił ją Peter Curnstie. Później, w 1883 roku odkupił i przebudował ją Walter Higgin. W 1898 roku od Higgina odkupił ją natomiast Alexander Edward, który był także właścicielem destylarni Aultmore. Podczas pierwszego roku działania, destylarnia odniosła wielkie straty podczas kryzysu wywołanego przez firmę braci Pattison. W końcu, destylarnia Oban została sprzedana sławnej marce Dewar’s, która weszła później do Distillers Company w 1923 roku.

Destylarnia Oban miała też przerwy w działaniu w latach 1931-1937 oraz 1969 do 1972 w czasie budowy nowej hali destylacji.

Whisky Oban

Whisky z destylarni Oban znajduje się w Highlands i często bywa klasyfikowana jako styl „West Highlands”. Najsławniejszą wersją whisky Oban jest oczywiście 14yo, która wchodzi także do sławnej kolekcji Classic Malts. Dość łatwo jest także kupić Oban Little Bay.

Bar w destylarni Oban

Warto dodać, że whisky Oban to także destylat, który bardzo rzadko pojawia się w rozlewie niezależnych dystrybutorów.

Technologia produkcji whisky Oban

Oban to bardzo tradycyjna destylarnia, która jest także naprawdę niewielka – znajdują się w niej zaledwie dwa alembiki. Oban czerpie wodę z Loch Glenn a’Bhearraidh. W destylarni obejrzeć można także tradycyjny mechanizm do zacierania „rake and plow” oraz kadzie fermentacyjne z sosny oregońskiej. W destylarni Oban produkuje się około 650.000 litrów alkoholu rocznie, co czyni ją drugą najmniejszą destylarnią w portfolio DIAGEO po Royal Lochnagar. Warto dodać, że obie destylarnie korzystają z „worm tubes” do kondensacji oparów alkoholu.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony

ŚWIAT ALKOHOLI JEST TYLKO DLA DOROSŁYCH DLATEGO CHCEMY SPRAWDZIĆ,

CZY JESTEŚ

OSOBĄ PEŁNOLETNIĄ...

Sklep internetowy Shoper.pl