
Tomintoul to destylarnia ze Speyside, która być nie jest tak znana jak sąsiadujące z nią Aberlour, Macallan czy Glenlivet. Niemniej naprawdę warto ją poznać.
Aby odwiedzić Tomintoul należy umówić się indywidualnie na spotkanie, a oprowadzającym jest kierownik produkcji! Powiedział nam wszystko i jeszcze więcej o tym co chcieliśmy wiedzieć…
Destylarnia Tomintoul
Jako ciekawostkę dodamy, że te beczki to nie whisky słodowa (ang. malt whisky), tylko whisky zbożowa (ang. grain whisky). Jest ona wykorzystywana do produkcji whisky mieszanej (ang. blended whisky). Aby zdać sobie sprawę ze skali produkcji, trzeba wiedzieć, że na zdjęciu widać zapas, który starcza na około tydzień. Beczki whisky słodowej leżakują poziomo, ponieważ korki w beczkach wykonane z topoli przepuszczają whisky. W szlachetnej whisky słodowej nikt by do tego nie dopuścił, jednak w przypadku whisky zbożowej nikogo to nie obchodzi 🙂 Teraz już wiecie, że jeśli zobaczycie pionowo ustawione beczki, leżakuje w nich whisky zbożowa, lub są po prostu puste.
No i degustacja tym razem czegoś mocniejszego i białego…