Rózne typy bourbona - Bourbon Legends w Polsce!
Rózne typy bourbona, czyli Bourbon Legends w Polsce!

Różne typy bourbona są niezwykle ciekawe. Rosnące zainteresowanie whisky obejmuje także whisk(E)y amerykańską. Dziś artykuł o bourbonach!

Różne typy bourbona w USA

Bourbon to trunek, który większości ludzi kojarzy się z USA, gdzie jest on kulturową legendą. Trzeba jednak podkreślić, że jego prawdziwe pochodzenie można zawężyć do jednego stanu – Kentucky (KY) znanego jako „stanu niebieskiej trawy”, który leży w centrum kraju (to nie dziki zachód!). I choć nazwę „Kentucky” wypowiadacie najczęściej idąc na kurczaka do znanej sieci restauracji, stan ten słynie w świecie najbardziej z produkcji bourbona. To prawda, że whisk(e)y, aby być bourbonem wcale nie musi pochodzić z KY, ale to właśnie ten stan produkuje 95% bourbona, a w magazynach znajdujących się na jego terenie leżakuje obecnie ponad pięć milionów beczek. Liczbowo przewyższa to liczbę ludzi mieszkających w KY. To chyba o czymś świadczy prawda? Swego czasu mieliśmy przyjemność odwiedzić KY, gdzie dobrze poznaliśmy atmosferę nie tylko samego regionu, ale także lokalnych destylarni. Jedną z nich była oczywiście Jim Beam 🙂

Różne typy bourbona (już) w Polsce - Bourbon Legends

Portfolio Bourbon Legends

Classic Kentucky

Oto całe portfolio:

High Rye Spice

High Wheat Sweet

Small Batch Kentucky

  • Knob Creek
  • Basil Hayden’s
  • Baker's
  • Booker

Jak widzicie jest czego popróbować. Ponieważ bourbony te powstają w odmienny sposób i na różnych zacierach, są względem siebie komplementarne, a nie substytutywne. Oznacza to, że uzupełniają się, a nie powtarzają. W końcu pojawia się możliwość przeanalizowania tego, w jaki sposób na smak whisk(e)y wpływają składniki, z których powstaje. Destylat, w którym jest przewaga żyta (wytrawność i pieprzność) lub obecność pszenicy (słodycz) mogą się znacznie różnić. Dzięki temu można wykorzystać je na różne okazje lub zadowolić nimi różne gusta.

Beczka Jim Beam

W portfolio pojawiła się kolekcja „Small Batch Kentucky”.

  • Knob Creek, bourbon, który po osiągnięciu dojrzałości butelkowany jest w mocy 50%.
  • Basil Hayden’s, bourbon z bardzo dużą zawartością żyta w zacierze co daje mu ciekawy, pieprzny smak.
  • Baker’s, którego zacier fermentowany jest za pomocą szczepu drożdży wykorzystywanego przez rodzinę Beam od ponad 60 lat.
  • Booker, który butelkowany jest w mocy beczki. 

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony

ŚWIAT ALKOHOLI JEST TYLKO DLA DOROSŁYCH DLATEGO CHCEMY SPRAWDZIĆ,

CZY JESTEŚ

OSOBĄ PEŁNOLETNIĄ...

Sklep internetowy Shoper Premium