Glenturret to destylarnia w Midlands, która słynie z produkcji whisky będącej głównym składnikiem sławnego blendu Famous Grouse. W 2019 wszystko się zmieniło i dzisiaj opowiemy między innymi o tym.
Destylarnia Glenturret dumnie mianuje się najstarszą działającą destylarnią na terenie Szkocji. Marketing często wykorzystywany jest w takich przypadkach do nadinterpretacji faktów. Tak stało się i tym razem. W obszarze, gdzie pracuje dzisiaj destylarnia Glenturret, faktycznie pracowała w XIXw. inna destylarnia o tej samej nazwie, która jednak upadła. Prawa do używania marki w 1875 roku wykupił Thomas Stewart, właściciel Hosh Distillery. Działała ona w miejscu obecnej destylarni, ale również upadła. Całkowicie ją zdemontowano, a budynki destylarni wykorzystywano jedynie do leżakowania.
Historia destylarni
Dopiero w 1957 roku, James Fairlie wykupił budynki destylarni i wyposażył je używanym sprzętem do produkcji whisky. Sprzęt ten odkupił ze zlokalizowanej stosunkowo niedaleko destylarni Tullibardine. I tak, destylarnia Glenturret w swojej trzeciej odsłonie ruszyła w roku w 1959. Ciężko powstrzymać się zatem od wyciągnięcia wniosku, że data otwarcia plasuje destylarnię Glenturret nie na pozycji najstarszej lub jednej z najstarszych, ale raczej w lidze destylarni dopiero rozpoczynających wiek średni.
W 1981 roku destylarnię Glenturret kupiła firma Remy Cointreau. Otworzyła ją dla turystów jako drugą destylarnię w Szkocji, a następnie odsprzedała ją firmie Highland Distillers w 1990 roku.
Następnie firmę United Distillers przejęły dwie firmy: Edrington Group i William Grant and Sons. Destylarnia Glenturret wkrótce stała się domem marki Famous Grouse, co wymagało inwestycji opiewającej na kwotę 2,5 miliona funtów. Lokalizacja ta stała się bardzo popularna wśród turystów i oznaczona została nawet Państwowymi drogowskazami, które jednak stały się nieaktualne. Stało się to wtedy, kiedy Edrington Group zdecydowało się sprzedać destylarnię i odciąć od niej markę Famous Grouse w intencji większego skupienia się na swoich markach premium, jakimi są należące do tej samej firmy Macallan, Highland Park i Glenrothes. Nowym właścicielem destylarni został Silvio Denz.
Biorąc pod uwagę moce produkcyjne sięgające 300.000 litrów spirytusu rocznie, Glenturret to jedna z mniejszych szkockich destylarni. Szczyci się ona bardzo długim czasem fermentacji sięgającym aż 5 dni (100+ godzin). Warto dodać, że kot który mieszkał w destylarni, a dokładniej rzecz biorąc Towser, jest także posiadaczem rekordu Guinnessa. Podobno w ciągu swojego żywota Towser zabił dokładnie 28899 myszy. Postawiono mu za to pomnik przed destylarnią.
Obecnie miejsce Towsera zajęły dwa nowe koty: Glen i Turret.
Jak smakuje whisky Glenturret?
Poniżej obejrzeć można degustację whisky tej marki.