W dzisiejszym artykule skupimy się na destylarni Cooley.
Destylarnia Cooley leżąca w północnej części Irlandii powstała w roku 1987, kiedy to John Teeling kupił gorzelnię produkującą spirytus ziemniaczany i zamienił ją w destylarnię whisky. W 2012 roku destylarnię Cooley kupił amerykański koncern Beam Inc. Sprzedaż ta oznacza, że w tej chwili żadna z dużych irlandzkich destylarni nie ma irlandzkiego właściciela.
Destylarnia Cooley wykorzystuje do produkcji whisky zarówno kolumny jak i alembiki.Cooley nie jest tradycyjną irlandzką destylarnią, ponieważ większość produktów destylowana jest dwukrotnie, co nie jest zgodne z irlandzką tradycją (ale z prawem tak!). Mimo to, destylarnia ta jest bardzo ważna dla irlandzkiej sceny produkcji whiskey. Dlaczego? Ponieważ jest jedynym zakładem produkującym w Irlandii whiskey torfową i whiskey single grain.
Destylarnia Cooley jest też właścicielem destylarni Kilbeggan, która stoi w kolejce do tytułu najstarszej destylarni świata. Warto też dodać, że whisky o nazwie Kilbeggan powstaje w destylarni Cooley. Więcej na ten temat przy wpisie o Kilbeggan.
Whiskey irlandzka - portfolio
Cooley produkuje kilka rodzajów whiskey, którym udało się osiągnąć dość dużą popularność, a także zdobyć wiele nagród w międzynarodowych konkursach. Są to:
Greenore
Single grain whiskey, która powstaje z kukurydzy i jest destylowana kolumnowo. Na rynku dostępnych jest stosunkowo niewiele whiskey typu single grain. Wynika to z faktu, że zwykle używane są one do produkcji blendów. Greenore powstaje w Cooley, ale leżakuje w starych piwnicach Kilbeggan. Dostępne są dwie wersje 8 yo i 18 yo.
Kilbeggan
Popularny irlandzki blend produkowany w dwóch wersjach: Kilbeggan i Kilbeggan 18 yo. Whiskey ta produkowana jest w destylarni Cooley, która jest właścicielem Kilbeggan. Destylarnia Kilbaggan została niedawno ponownie uruchomiona i jest otwarta dla zwiedzających. Znajduje się w niej najstarszy na świecie działający alembik. Po ponad 50 latach przerwy w destylowaniu, pierwszą whisky, która powstała w Kilbeggan, jest Kilbeggan Distillery Reserve Malt.
Connemara
Connemara to jedyna torfowa whiskey z Irlandii. Jej istnienie potwierdza fakt, że świat whisk(e)y ulega olbrzymiemu przetasowaniu i trendy w produkcji nie są już tak ściśle jak kiedyś powiązane z regionami, w których whiskey powstaje. Niektórzy mówią, że to irlandzki odpowiednik szkockiej whisky Lagavulin. Mocne słowa. Zobaczymy jaka będzie moja opinia. Connemara dostępna jest na rynku w wersjach: Connemara Cask Strength, Connemara 12 yo, Connemara Single Cask, Connemara Turf Mor, Connemara Peated.
The Tyrconnell
Bardzo popularny irladzki Single Malt, który stoi na każdym lotnisku. Nazwa Tyrconnell to imię konia, który należał do rodziny Watt, w rękach której znajdowała się destylarnia. Koń wystartował w wyścigach, które wygrał, pomimo że zdecydowanie (100-1) nie był faworytem. Ten niewiarygodny sukces zainspirował rodzinę Watt do zmiany nazwy swojej whiskey. Wiele lat później markę wykupiła destylarnia Cooley. Jako niezależna destylarnia, Cooley mogła pozwolić sobie na nieco swobodniejsze traktowanie swoich produktów (tak jak Bruichladdich w Szkocji, którą w końcu także sprzedano koncernowi) i na rynku pojawiło się kilka wypustów Tyrconnell w różnych finiszach.
Zobacz też: