W dzisiejszym artykule wszystko co trzeba wiedzieć na temat czekolady marki Original Beans!
Czekolada Original Beans w skrócie
- Czekolada Original Beans na każdej tabliczce ma numer pozwalający wyśledzić ją online do poziomu drzewa, na którym wyrosły ziarna, z których powstała.
- Doczekaliśmy się pierwszej w Polsce restauracji z * gwiazdką Michelin. Czekolady Original Beans polecają szefowie kuchni kilku restauracji z *** gwiazdkami (takich restauracji jest kilkanaście na świecie).
- Portfolio Original Beans doskonale nadaje się na nieabsorbujący dodatek do alkoholi mocnych, win i piwa.
- Każda czekolada jest z innej odmiany kakaowca i z innego kraju więc łatwo je rozróżnić i dopasować do innych alkoholi.
- Oprócz 3 gorzkich czekolad, w portfolio jest jedna czekolada mleczna. Z łatwością skradnie serca osób, które nie lubią gorzkich czekolad!
Dlaczego gorzka?
Nasz umysł jest zakodowany tak, że smak słodki postrzegamy zawsze pozytywnie. Od pierwszych chwil na świecie, pijąc mleko matki, smak słodki kojarzymy z bezpieczeństwem i przyjemnością jedzenia. Nic dziwnego, że wszystkie słodycze są obiektem pożądania każdego dzieciaka. Czy widzieliście jednak kiedyś dziesięciolatka, który pała miłością do gorzkiej czekolady? Raczej nie.
Smak gorzki pojawia się w naszym życiu dużo później. Na początku nie lubimy grejpfrutów, oliwek, serów pleśniowych i gorzkiej czekolady. Dopiero kiedy dojrzejemy do tego, że cierpkość i wytrawność potrafią nieść ze sobą niewiarygodnie większą złożoność niż intensywna, ale płaska słodycz, rozpoczyna się prawdziwa przygoda.
Czekolada Original Beans
Original Beans okazało się być wspaniałe, ponieważ całe portfolio to zaledwie 4 czekolady! Prostota nie oznacza jednak braku kunsztu. Czekolady Original Beans otrzymały m.in. prestiżową nagrodę Academy of Chocolate w kategorii „bean to bar” i są publicznie rekomendowane jako wspaniałe dodatki do gotowania przez kucharzy z restauracji nagrodzonych *** gwiazdkami Michelin! Czekolady Original Beans są single grain – oznacza to, że etykiety podają jedną i szczególną odmianę nasion kakaowca, z którego powstała dana czekolada.
A gdyby komuś było jeszcze mało, każda tabliczka ma numer, który za pośrednictwem strony internetowej producenta, pozwala wyśledzić jej pochodzenie do pojedynczego drzewa kakaowca! To takie podobne do „single caskowych” edycji whisky z numerem beczki i magazynu, w którym leżakowała!
Pochodzenie czekolady
- „Esmeraldas Milk”, lasy deszczowe, wybrzeże Pacyfiku, Ekwador
- „Beni Wild Harvest”, Boliwia
- „Piura Porcelana", Peru
- „Cru Virunga”, Park Narodowy Wirunga, wschodnia Demokratyczna Republika Konga