Koniak to cieszący się popularnością i szacunkiem alkohol znany na całym świecie. Kojarzy się go głównie z wyższymi sferami oraz luksusem. Uznaje się go także za symbol męskości. Oglądając filmy, często możemy ujrzeć głównych bohaterów z klasą, popijających koniak w towarzystwie cygara. Nie każdy jednak wie coś więcej o tym destylacie. Okazuje się, że skrywa on wiele tajemnic, które każdy koneser trunków bez wątpienia powinien znać!
Skąd pochodzi koniak?
Koniak pochodzi z Francji, a konkretniej mówiąc z okolic miejscowości o nazwie Cognac, skąd wzięła się właśnie jego nazwa. Jeśli chodzi o powstanie tego destylatu, historia przedstawia się tutaj dosyć osobliwie. Najbardziej prawdopodobym jest, że cognac odkryto dzięki holenderskim kupcom. Kupowali oni wino na terenie Francji, a następnie statkami przewozili do swojej ojczyzny. Trunek jednak psuł się po pewnym czasie, więc go destylowano, a po dotarciu do celu ponownie rozcieńczano. Można powiedzieć, że powstanie koniaku to szczęśliwy przypadek!
Krótka historia powstania koniaku i jego rodzajów
Wiemy już jak powstał koniak jeśli chodzi o kontekst historyczny. Każdy smakosz alkoholi wysokoprocentowych powinien jednak wiedzieć, jak przedstawia się jego powstawanie z perspektywy praktycznej. Do produkcji tego napoju potrzebujemy wina. Produkcja wina przeznaczonego na koniak wymaga użycia białych, francuskich winogron. Te zbiera się na przełomie września i października. Płyn poddaje się kolejno dwukrotnej destylacji w alembikach szarentejskich. Później, producenci przelewają alkohol do dębowych beczek. W nich napój leżakuje aż do momentu rozcieńczenia. Najczęściej uzyskuje on wtedy zawartość 40% ABV.
Jakie wyróżniamy rodzaje koniaku? Jak w większości przypadków, podział zależy tu od tego, ile przeleżał on w beczce, czyli od wieku. Na etykietach butelek znajdziemy właśnie takie oznaczenia. V.S to najmłodszy wśród koniaków: liczy sobie minimum dwa lata. Kolejno, mamy też S.O.P. Jest to napój starzony przez okres czterech lat. W końcu, dochodzimy do starszej wersji X.O, która dojrzewa przez więcej niż dziesięć lat.
Dlaczego warto znać te oznaczenia? Trzeba pamiętać, że różne wersje cognacu będą oferować różne doznania smakowe. W skrócie, wraz z wyższym wiekiem, będzie on bardziej wielopoziomowy w smaku. Młodsze wersje koniaków są przeważnie mniej interesujące: oczywiście, są smaczne, ale nie wychwycimy tylu warstw smakowych i zapachowych. Dlatego, jeśli chcemy jeszcze bardziej cieszyć się naszym koniakiem, warto pozwolić mu dojrzewać dłużej. Wtedy możemy być pewni, że odsłoni przed nami wszystkie swoje tajemnice.
Jak powinno się prawidłowo pić koniak i jak rozpoznać go wśród innych trunków?
Powtórzmy więc raz jeszcze, co definuje ten rodzaj alkoholu. Musi być on dwukrotnie destylowany przy użyciu miedzianych alembików i leżakowany w beczkach z francuskiego dębu przez co najmniej dwa lata. Jeśli mielibyśmy z kolei w skrócie opisać doznania smakowe jakie oferuje, powiedzielibyśmy, że jest on nieco podobny do brandy, ale z właściwymi dla siebie akcentami pikanterii, słodyczy, owoców i goryczy, w zależności od czasu leżakowania trunku i odmian owoców.
Jak pić koniak? To wręcz kluczowa wiedza do degustacji. Najlepiej serwować go w kieliszku o kształcie tulipana z lekko wydłużoną nóżką. Dobrze jest, aby kieliszek miał także dołączoną przykrywkę. To wtedy będzie mógł on odsłonić przed nami wszystkie doznania zapachowe i smakowe. Najlepiej pić go w czystej postaci. Dla orzeźwienia i zwiększenia pijalności, można dodać nieco lodu. Jeśli chodzi o przekąski, dobry pomysł to skomponowanie go z sushi czy też ostrygami. Sprawdź koniak do 150 zł dostępny w naszym sklepie!
Zobacz też: