Witamy Cię w nowej wersji naszego sklepu Krest.pl (dawniej MilerSpirits.com)
Co to jest koniak? Krótka historia koniaku
Co to jest koniak? Krótka historia koniaku

Koniak to cieszący się popularnością i szacunkiem alkohol znany na całym świecie. Kojarzy się go głównie z wyższymi sferami oraz luksusem. Uznaje się go także za symbol męskości. Oglądając filmy, często możemy ujrzeć głównych bohaterów z klasą, popijających koniak w towarzystwie cygara. Nie każdy jednak wie coś więcej o tym destylacie. Okazuje się, że skrywa on wiele tajemnic, które każdy koneser trunków bez wątpienia powinien znać!

Skąd pochodzi koniak?

Koniak pochodzi z Francji, a konkretniej mówiąc z okolic miejscowości o nazwie Cognac, skąd wzięła się właśnie jego nazwa. Jeśli chodzi o powstanie tego destylatu, historia przedstawia się tutaj dosyć osobliwie. Najbardziej prawdopodobym jest, że cognac odkryto dzięki holenderskim kupcom. Kupowali oni wino na terenie Francji, a następnie statkami przewozili do swojej ojczyzny. Trunek jednak psuł się po pewnym czasie, więc go destylowano, a po dotarciu do celu ponownie rozcieńczano. Można powiedzieć, że powstanie koniaku to szczęśliwy przypadek!

Skąd pochodzi koniak?

Krótka historia powstania koniaku i jego rodzajów

Wiemy już jak powstał koniak jeśli chodzi o kontekst historyczny. Każdy smakosz alkoholi wysokoprocentowych powinien jednak wiedzieć, jak przedstawia się jego powstawanie z perspektywy praktycznej. Do produkcji tego napoju potrzebujemy wina. Produkcja wina przeznaczonego na koniak wymaga użycia białych, francuskich winogron. Te zbiera się na przełomie września i października. Płyn poddaje się kolejno dwukrotnej destylacji w alembikach szarentejskich. Później, producenci przelewają alkohol do dębowych beczek. W nich napój leżakuje aż do momentu rozcieńczenia. Najczęściej uzyskuje on wtedy zawartość 40% ABV.

Jakie wyróżniamy rodzaje koniaku? Jak w większości przypadków, podział zależy tu od tego, ile przeleżał on w beczce, czyli od wieku. Na etykietach butelek znajdziemy właśnie takie oznaczenia. V.S to najmłodszy wśród koniaków: liczy sobie minimum dwa lata. Kolejno, mamy też S.O.P. Jest to napój starzony przez okres czterech lat. W końcu, dochodzimy do starszej wersji X.O, która dojrzewa przez więcej niż dziesięć lat.

Koniak Krest.pl

Dlaczego warto znać te oznaczenia? Trzeba pamiętać, że różne wersje cognacu będą oferować różne doznania smakowe. W skrócie, wraz z wyższym wiekiem, będzie on bardziej wielopoziomowy w smaku. Młodsze wersje koniaków są przeważnie mniej interesujące: oczywiście, są smaczne, ale nie wychwycimy tylu warstw smakowych i zapachowych. Dlatego, jeśli chcemy jeszcze bardziej cieszyć się naszym koniakiem, warto pozwolić mu dojrzewać dłużej. Wtedy możemy być pewni, że odsłoni przed nami wszystkie swoje tajemnice.

Koniak Jean Fillioux Cep D'Or

Jak powinno się prawidłowo pić koniak i jak rozpoznać go wśród innych trunków?

Powtórzmy więc raz jeszcze, co definuje ten rodzaj alkoholu. Musi być on dwukrotnie destylowany przy użyciu miedzianych alembików i leżakowany w beczkach z francuskiego dębu przez co najmniej dwa lata. Jeśli mielibyśmy z kolei w skrócie opisać doznania smakowe jakie oferuje, powiedzielibyśmy, że jest on nieco podobny do brandy, ale z właściwymi dla siebie akcentami pikanterii, słodyczy, owoców i goryczy, w zależności od czasu leżakowania trunku i odmian owoców.

Jak pić koniak? To wręcz kluczowa wiedza do degustacji. Najlepiej serwować go w kieliszku o kształcie tulipana z lekko wydłużoną nóżką. Dobrze jest, aby kieliszek miał także dołączoną przykrywkę. To wtedy będzie mógł on odsłonić przed nami wszystkie doznania zapachowe i smakowe. Najlepiej pić go w czystej postaci. Dla orzeźwienia i zwiększenia pijalności, można dodać nieco lodu. Jeśli chodzi o przekąski, dobry pomysł to skomponowanie go z sushi czy też ostrygami.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony

ŚWIAT ALKOHOLI JEST TYLKO DLA DOROSŁYCH DLATEGO CHCEMY SPRAWDZIĆ,

CZY JESTEŚ

OSOBĄ PEŁNOLETNIĄ...

Sklep internetowy Shoper.pl