Co to jest Grappa?
Co to jest Grappa?

W dzisiejszym artykule porozmawiamy o grappie.

Tym razem rzucimy trochę światła na nieco tajemniczą grappę. Alkohol ten zdecydowanie nie jest popularny w Polsce i w zasadzie poza nią, choć wiąże się z nim naprawdę bardzo wiele interesujących ciekawostek. Bez wątpienia warto poświęcić mu parę chwil i nie tylko, żeby poszerzyć swoje alkoholowe horyzonty i zastanowić się, co to jest grappa! Z nami będzie to zdecydowanie prostsze.

Co to jest grappa?

Ponieważ nie jest to szczególnie popularny i szeroko znany alkohol, warto zwrócić szczególną uwagę na to, czym właściwie jest grappa, wziąć ją pod lupę i zgłębić jej wszystkie tajniki. Powinien znać je zwłaszcza każdy koneser alkoholi! Grappa - alkohol pochodzący z Włoch, otrzymywany przez destylację skórek, pestek i gałązek z winogron pozostałych po produkcji wina. Początkowo produkowano ją, aby resztki owoców się nie marnowały. Szybko jednak okazało się, że w procesie tym powstaje trunek, który sam w sobie jest bardzo cenny. Grappa wywodzi się z Bassano del Grappa na północy Włoch. Legenda głosi, że rzymski żołnierz wyprodukował ją po raz pierwszy w II wieku naszej ery, używając do tego destylatora skradzionego w Egipcie. Jest to oczywiście nieprawda, ponieważ technologia niezbędna do produkcji alkoholi mocnych została wynaleziona dopiero kilkaset lat później. Oczywiście wcale nie oznacza to jednak, że grappa nie ma barwnej historii.

Grappa - alkohol z resztek wchodzi na salony

Jak zmieniło się postrzeganie grappy na przestrzeni lat? Kiedyś grappa była napojem, który był zdecydowanie domeną klasy robotniczej. Nic dziwnego – w końcu powstawała z pozostałości po produkcji wina i arystokracja nie była nią zainteresowana. Grappa była pita po to, by świat kręcił się trochę szybciej, a nie po to, by zgłębiać arkana jej aromatów. Status grappy zmienił się znacząco w latach siedemdziesiątych ubiegłego wieku, kiedy to zaczęto produkować grappa monovitigno, czyli grappę z jednego szczepu winogron. Grappa tego typu nawiązuje zarówno do win, na etykiecie których podany jest szczep winogron, z którego powstały, jak i whisky słodowej (single malt), podnosząc rangę grappy w hierarchii alkoholi. Innym bardzo popularnym „uszlachetnieniem”, jakiemu poddawana bywa grappa, jest macerowanie w niej ziół, które wzbogacają smak i aromat trunku. Dzięki temu grappa staje się bardzo ciekawym napojem. 

Sprawdź również idealne wino na prezent!

Grappa - jak pić?

W jaki sposób najczęściej pija się ten trunek? Choć najczęściej grappa pijana jest w zwykłych kieliszkach do wódki, istnieją także kieliszki zaprojektowane specjalnie do jej degustacji. Jak wyglądają? Mają one wysoką nóżkę, a czarka ma kształt kuli z odchodzącą ku górze cylindryczną rurą. Zapewnia to zamknięcie w kieliszku wszystkich aromatów unoszących się nad nalaną grappą. Przez Włochów grappa stosowana jest jako digestif, pijąc ją po posiłku. Oprócz tego popularna jest także Caffè corretto, czyli espresso z dodatkiem grappy (lub anyżowego likieru sambuca). Może być to ciekawa propozycja dla kawoszy.

Włosi są bardzo dumni z tego trunku i grappa to ich narodowy alkohol mocny. Skoro odpowiedzieliśmy już sobie na pytanie "grappa - jak pić?", to najwyższy czas jej spróbować! Najlepiej zrobić to okraszając ją którąś ze wspaniałych potraw kuchni włoskiej, aby zaznać atmosfery południa, rozgrzać się i poczuć odrobinę pozytywnej energii pięknych Włoch.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony

ŚWIAT ALKOHOLI JEST TYLKO DLA DOROSŁYCH DLATEGO CHCEMY SPRAWDZIĆ,

CZY JESTEŚ

OSOBĄ PEŁNOLETNIĄ...

Sklep internetowy Shoper Premium