Witamy Cię w nowej wersji naszego sklepu Krest.pl (dawniej MilerSpirits.com)
Barwnik w Campari
Barwnik w Campari

Czemu Campari zawdzięcza swój żywy kolor?

Wydaje się, że najbardziej charakterystyczną cechą Campari jest jego bardzo żywy, karminowy kolor. To właśnie tej wyjątkowej barwie zawdzięcza on swoją rozpoznawalność w wielu krajach.

Barwnik z pluskwiaków - karmin

Barwnik ten nazywa się również koszenilą. Uzyskuje się go z gatunku pluskwiaków, z podrzędu czerwców o nazwie Dactylopius coccus, które żerują na kaktusach.

Warto dodać, że koszenilę można produkować także z innych odmian czerwca, na przykład czerwca polskiego (Porphyrophora polonica).

Porphyrophora polonica

Czerwony barwnik to około jedna czwarta masy owadów. Koszenila stanowi jeden z najbardziej atrakcyjnych barwników naturalnych. Z początku, miała swoje zastosowanie również w malarstwie. Zrezygnowano jednak z tego rozwiązania, ze względu na słabą odporność na światło. Karminu używa się jednak do barwienia tkanin, a także do barwienia preparatów do mikroskopii świetlnej. Co więcej, wykorzystuje się go również do barwienia żywności. Oznacza się go wtedy symbolem E-120.

Zastępowany przez alirazynę

Od 2006 roku Campari nie barwi się karminem. Zastąpiła go alirazyna, czyli syntetycznie otrzymywany barwnik. Otrzymuje się go z marzany barwierskiej (Rubia tinctorum L.) Jeśli chodzi o stronę chemiczną, jest to związek organiczny będący pochodną chinonów.

Rubia tinctorum

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony

ŚWIAT ALKOHOLI JEST TYLKO DLA DOROSŁYCH DLATEGO CHCEMY SPRAWDZIĆ,

CZY JESTEŚ

OSOBĄ PEŁNOLETNIĄ...

Sklep internetowy Shoper.pl