
Czemu Campari zawdzięcza swój żywy kolor?
Wydaje się, że najbardziej charakterystyczną cechą Campari jest jego bardzo żywy, karminowy kolor. To właśnie tej wyjątkowej barwie zawdzięcza on swoją rozpoznawalność w wielu krajach.
Barwnik z pluskwiaków - karmin
Barwnik ten nazywa się również koszenilą. Uzyskuje się go z gatunku pluskwiaków, z podrzędu czerwców o nazwie Dactylopius coccus, które żerują na kaktusach.
Warto dodać, że koszenilę można produkować także z innych odmian czerwca, na przykład czerwca polskiego (Porphyrophora polonica).
Czerwony barwnik to około jedna czwarta masy owadów. Koszenila stanowi jeden z najbardziej atrakcyjnych barwników naturalnych. Z początku, miała swoje zastosowanie również w malarstwie. Zrezygnowano jednak z tego rozwiązania, ze względu na słabą odporność na światło. Karminu używa się jednak do barwienia tkanin, a także do barwienia preparatów do mikroskopii świetlnej. Co więcej, wykorzystuje się go również do barwienia żywności. Oznacza się go wtedy symbolem E-120.
Zastępowany przez alirazynę
Od 2006 roku Campari nie barwi się karminem. Zastąpiła go alirazyna, czyli syntetycznie otrzymywany barwnik. Otrzymuje się go z marzany barwierskiej (Rubia tinctorum L.) Jeśli chodzi o stronę chemiczną, jest to związek organiczny będący pochodną chinonów.