Witamy Cię w nowej wersji naszego sklepu Krest.pl (dawniej MilerSpirits.com)
Jak PRAWIDŁOWO otworzyć i nalać szampana?
Jak PRAWIDŁOWO otworzyć i nalać szampana?

Choć szampan kojarzy się zwykle z hukiem i strzelającymi korkami, to jego prawidłowe otwieranie nie jest spójne z tymi wyobrażeniami. Dzisiaj omawiamy prawidłową procedurę otwierania butelki szampana! To ważne, zanim zaczniemy sączyć nasze Prosecco. Zacznijmy od najważniejszego:

Nie ma być huku, korek nie ma latać, wino nie ma się wylewać

 

Kiedy butelka nie jest odpowiednio schłodzona, CO2 nie rozpuszcza się dobrze w winie przez co ciśnienie w butelce jest większe. Przy zbyt gwałtownym wyjęciu korka może spowodować trzy rzeczy:

  • a. huk przy wyjściu korka
  • b. wystrzał korka
  • c. fontannę

Żadne z tych zjawisk nie jest oznaką obycia z szampanami i winami musującymi, a wręcz przeciwnie. Z tej przyczyny mamy dla Was 5 kroków, które pozwolą każdemu otwierać wino musujące w sposób prawidłowy jak profesjonalista, zanim zaczniecie rozlewać je do swoich kieliszków do szampana.

I. Chłodzenie butelki

Ciśnienie w butelce szampana to 6 atmosfer ( dla porównania w oponie samochodowej to 2-3 atmosfery). Jeśli butelka wina musującego nie jest dobrze schłodzona nie należy jej otwierać, ponieważ może to skończyć się wybuchem. Butelka szampana powinna być schłodzona do 6-8 C. Dobry szampan to schłodzony szampan. Wino musujące najlepiej jest schłodzić w lodówce co wymagać będzie 1-2 godzin. Jeśli nie dysponujemy takim czasem, można skorzystać z jednej z metod szybkiego chłodzenia:

  • metoda studencka - owinięcie butelki ręcznikiem papierowym i zanurzenie w wodzie przed schowaniem do zamrażalnika na kwadrans
  • elegancka - umieszczenie butelki szampana w wiaderku z lodem zawierającym mieszankę lodu i wody w proporcjach 50/50

Obie te metody zwiększają powierzchnię kontaktu butelki z niską temperaturą przyspieszając chłodzenie.

II. Usunięcie sreberka z szyjki butelki szampana

Choć producenci zawsze umieszczają na szyjce butelki paseczek do rozerwania aluminiowej osłony, znacznie bardziej elegancko jest rozciąć ją nożem poniżej "wargi" (odpowiednika gwintu) butelki i usunąć.

III. Luzowanie koszyczka

Koszyczka nie należy zdejmować z korka. Oto co należy zrobić:

  • butelkę ustawiamy pod kątem 45 stopni.
  • najpierw przytrzymujemy kciukiem koszyczek od góry
  • następnie pętelkę koszyczka w kształcie litery "O" przekręcimy 6x w kierunku przeciwnym do wskazówek zegara
  • luzujemy koszyczek wokół wargi butelki cały czas przytrzymując go od góry.

IV. Szampan - otwarcie butelki

Cały czas przytrzymujemy korek od góry kciukiem i trzymając za dno butelki, kręcimy butelką, a nie korkiem. Korek można przytrzymać przez serwetkę. Celem powinno być otworzenie butelki szampana bez huku, a z lekkim sykiem. Jest to oznaką kontroli otwierającego nad winem i tylko tak powinno wyglądać otwarcie wina musującego. Wystrzałów korka należy unikać za wszelką cenę.

V. Szampan - nalewanie

Niewiele osób wie, że jest kilka rodzajów kieliszków do szampana czy wina musującego. Dwa najbardziej tradycyjne to "czarka" i kieliszek podłużny, ale coraz częściej widuje się kieliszki pękate lub kieliszki do białego wina. Oto co trzeba wiedzieć:

  • Kieliszki nie powinny być wcześniej schłodzone.
  • Szampan nie musi oddychać w kieliszku, ani w butelce.
  • Kieliszka nie należy przechylać wlewając wino po ściance.

Tradycyjna metoda nalania szampana wskazuje nalanie go do kieliszka, który stoi pionowo. Ponieważ szampana rzadko nalewa się tylko dla jednej osoby, należy rozlać go najpierw do wszystkich kieliszków "po trochu", aby pozwolić mu się wzburzyć i opaść. Następnie można dopełnić kieliszki. Warto pamiętać, że butelki szampana nie należy chwytać od dołu umieszczając kciuk we wgłębieniu w dnie. Wygląda to być może atrakcyjnie, ale odbiera kontrolę nad butelką i utrudnia nalanie.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony

ŚWIAT ALKOHOLI JEST TYLKO DLA DOROSŁYCH DLATEGO CHCEMY SPRAWDZIĆ,

CZY JESTEŚ

OSOBĄ PEŁNOLETNIĄ...

Sklep internetowy Shoper.pl