ŚWIAT ALKOHOLI JEST TYLKO DLA DOROSŁYCH DLATEGO CHCEMY SPRAWDZIĆ,
CZY JESTEŚ
OSOBĄ PEŁNOLETNIĄ...
Wino jest to napój alkoholowy wytwarzany ze sfermentowanego soku z winogron. Technicznie rzecz biorąc, praktycznie każdy owoc nadaje się do produkcji wina (na przykład żurawina, jabłka, czy śliwki). Jeśli jednak na etykiecie jest po prostu napisane „wino”, oznacza to, że napój jest zrobiony z winogron. Trzeba wiedzieć, że winogrona, których używa się do produkcji wina różnią się od winogron, które znajdziemy na naszym stole.
Różnica między dwoma najpopularniejszymi napojami alkoholowymi, winem i piwem, polega na tym, że do warzenia piwa wykorzystuje się sfermentowane ziarna. Wino wytwarza się z owoców, a piwo z ziaren.
Na smak wina ma wpływ kilka ważnych aspektów. Są to: kwasowość, słodycz, alkohol, garbniki oraz związki aromatyczne powstające podczas fermentacji.
Wino jako napój ulokowane jest po kwaśnej stronie skali pH. Znajdziemy je w przedziale od 2,5 (cytryna) do nawet 4,5 pH (jogurt grecki). Wino posiada cierpki smak.
Oczywiście, w zależności od tego jaki rodzaj wina pijemy, mamy do czynienia z bardzo różnorodnym poziomem słodyczy. Możemy wybrać wino, które wcale nie jest słodkie (tutaj użyjemy więc terminu „wytrawne”), ale i takie, które dorównuje w tej działce nawet syropowi klonowemu.
Trunek ten ma nieco pikantny, zostający na podniebieniu smak, który nas rozgrzewa. Średni zakres alkoholu jaki spotkamy w winie to 10% ABV do 15% ABV. Oczywiście, możemy tutaj wyróżnić wyjątki. Moscato d’Asti posiada zaledwie 5,5% alkoholu! Z kolei porto wzmocnione brandy prezentuje aż 20% ABV.
Taninę znajdziemy w czerwonych winach. Odpowiada ona za cierpki, gorzkawo-kwaśny profil smakowy. Jeśli chcemy doświadczyć, jak smakuje, możemy przeprowadzić eksperyment: położyć mokrą torebkę czarnej herbaty na języku.
Złożoność smaku win zawdzięczamy takim związkom aromatycznym, jak estry, fenole, alkohole wyższe, czy kwasy. Każda odmiana winorośli posiada dane związki aromatyczne na różnym poziomie. To właśnie dlatego jedne wina pachną owocami, a inne kwiatami. Kolejnym czynnikiem wpływającym na smak trunku jest proces starzenia. Większość czerwonych win dojrzewa w dębowych beczkach, co nadaje im charakterystyczny profil smakowy. Dzięki temu, napój jest także podatny na działanie tlenu. Utlenianie i dojrzewanie nadaje tym trunkom szereg unikalnych właściwości smakowych, takich jak nuty suszonych owoców, orzechów, czy też kwiatów.
Najwcześniejsze dowody na istnienie wina jakie możemy przedstawić, to pozostałości wina wytworzonego ze sfermentowanych owoców, ryżu i miodu odnalezione w Chinach w 7000 roku p.n.e. Jest możliwe, że te starożytne wina w swoich recepturach wykorzystywały dzikie winogrona pochodzące z Chin. Z kolei najwcześniejsze przykłady wina wytwarzanego typowo z winogron pochodzą z Gruzji i z około 6000 p.n.e. Stamtąd sekret produkcji wina przeniósł się do starożytnych okolic śródziemnomorskich poprzez Jedwabny Szlak.
W wielu starożytnych kulturach wino postrzegano jako dar pochodzący od bogów. Z drugiej strony istnieją także przesłanki, że sfermentowany sok winogronowy powstał przez przypadek. Zaczął być wytwarzany celowo dopiero po tym, jak konsument uznał smak za dobry lub docenił moc alkoholu.
Tak naprawdę, możemy odnaleźć wiele starożytnych referencji co do wina. Na przykład, w Egipcie wino stanowiło napój dla elit. Mniej uprzywilejowani, pili piwo i wodę. Trunku używano także podczas uroczystości religijnych oraz jako środek medyczny. W starożytnej Grecji z kolei, napój ten szanowano głównie dlatego, że inny popularny trunek, piwo, uznawany był za ten pijany przez „barbarzyńców”. Wino kojarzono z Dionizosem, bogiem płodności, szaleństwa i winiarstwa – uważano, że to właśnie on je stworzył. Napój ten ma także szczególne znaczenie dla kultury żydowskiej.
Dzięki greckiemu i rzymskiemu entuzjazmowi dla wina, praktyka uprawy winorośli rozprzestrzeniła się w większości krajów basenu Morza Śródziemnego, a potem także w większości Europy Zachodniej. Razem z oliwą z oliwek i zbożem, napój ten stał się jednym z najważniejszych towarów handlowych tych starożytnych kultur. Na tym się nie skończyło! Później, pałeczkę przejęli chrześcijańscy misjonarze i mnisi. Stopniowo rozpowszechniali oni wiedzę o uprawie winorośli na nowych terytoriach, tak aby lokalne społeczności nie musiały już polegać tylko na winie importowanym z Włoch.
Następnie, w XIV wieku ,produkcja i dystrybucja wina zaczęła podlegać standaryzacji. Napój ten stał się regularnie opodatkowanym produktem. Co ciekawe, przez większość historii, konsumenci wina pili głównie odmiany z pobliskich regionów, ponieważ koszty transportu były bardzo wysokie. W XVI wieku coraz większą wagę zaczęto przywiązywać do regionu z jakiego pochodzi wino, a nie tylko do jego stylu. Aż do XIX wieku wina opisywano najczęściej kolorem i stylem. Dziś oczywiście duże znaczenie ma marka.
Wino czerwone zdecydowanie najlepiej jest pić w temperaturze pokojowej. Jeśli je schłodzimy, może ono być bardziej gorzkie. Świetnie pasuje do dań z czerwonym mięsem, makaronów i pizzy. Wino białe najlepiej smakuje schłodzone. Doskonale sprawdza się podawane z drobiem, rybami i owocami morza, a także z serami, sałatkami, czy frytkami. Jeśli zamierzamy jeść lekkie dania z drobiem, rybami, owocami, czy serami, warto postawić na wino różowe. Propozycje gazowane zdadzą egzamin w duecie z serami, wędzonym łososiem, krewetkami i owocami. Wina deserowe i likierowe można pić na przykład z deserami czekoladowymi, ciastami, puddingami, tartami i orzechami lub też crème brûlée.
ŚWIAT ALKOHOLI JEST TYLKO DLA DOROSŁYCH DLATEGO CHCEMY SPRAWDZIĆ,
CZY JESTEŚ
OSOBĄ PEŁNOLETNIĄ...