Nazwa szkockiej whisky wywodzi się od gaelickiego "uisge-beatha na h-Alba", co oznacza tyle co "woda życia". Jest to whisky słodowa lub zbożowa produkowana na terenie Szkocji. W tym przypadku, musi koniecznie być ona wytwarzana zgodnie z wieloma normami, które reguluje prawo. Dzieli się ją na single malt, single grain, blended whisky, whisky typu blended malt oraz typu blended grain. Wszystkie szkockie whisky muszą być leżakowane w dębowych beczkach przez okres co najmniej trzech lat. Każda informacja o wieku danego trunku umieszczana na butelce, musi odzwierciedlać wiek najmłodszej whisky użytej do produkcji. Whisky jest jednym z najpopularniejszych na świecie alkoholi obok
wódki. Szczególną popularnością cieszy się whisky szkocka. Profil smakowy zależy w dużej mierze od regionu.
Szkocka whisky - historia
W Szkocji whisky destyluje się już od bardzo wielu lat, dlatego jest to zdecydowanie bardzo ciekawa i bogata historia. Istnieją pewne dowody na to, że sztukę destylacji do Szkocji mogli przywieźć chrześcijańscy misjonarze, ale jest również możliwość, iż rolnicy z Highlands odkryli ją całkiem sami. Co ciekawe, najwcześniejsza historyczna wzmianka o tym alkoholu pojawiła się w dokumentach związanych z rachunkami finansowymi w 1494 roku. Mowa tam o zakupionych torebkach słodu, mających służyć do produkcji trunku. Z kolei najwcześniejsza wzmianka o destylarni pojawia się w aktach szkockiego parlamentu z 1690 roku, a mowa tam o słynnej gorzelni Ferintosh. Należy dodać, że wcześniej, w 1644 roku, parlament nałożył pierwszy podatek na alkohol, kiedy to znacznie wzrosła jego popularność.
Warto wiedzieć, że pierwszą osobą, która złożyła wniosek o legalną licencję na destylację był George Smith, właściciel destylarni Glenlivet. Było to w 1824 roku. Jego konkurenci uznali to wtedy za zdradę i słali w jego stronę wiele pogróżek. Przez lata przetarł on jednak pewne szlaki. Do 1831 roku w Szkocji produkowano tylko whisky słodową. Obecnie są to whisky słodowe i zbożowe. Dodatkowo, używa się ich dziś również do produkcji blendów. Tylko niewielki procent produkowanej obecnie whisky słodowej jest sprzedawany jako single malt. Sztuka destylacji i dojrzewania szkockiej whisky jest ciągle ulepszana, a formuły i tajniki produkcji przekazuje się z pokolenia na pokolenie. Szkocka whisky ma za sobą długą tradycję, która cieszy się wyjątkową renomą. Jest to jedna z najbardziej interesujących kategorii.
Whisky szkocka - rodzaje
Wyróżniamy kilka typów produkcji whisky szkockiej. Szkocka whisky szkocka dzieli się na następujące rodzaje :
Single Malt Scotch Whisky
Szkocka whisky single malt produkowana w jednej destylarni, z wody i jęczmienia słodowanego bez dodatku innych zbóż. Znana jest na przykład
The Glenlivet z regionu Speyside.
Single Grain Scotch Whisky
Whisky szkocka, destylowana w jednej gorzelni, z wody i słodowanego jęczmienia, która może zawierać inne zboża słodowane lub niesłodowane. Proces produkcji nie wpisuje się w definicję single malta.
Blended Scotch Whisky
Szkocka whisky typu blended, która jest mieszanką różnych rodzajów whisky, a czasem również dodatkowo spirytusów zbożowych, aromatów i barwników. Znaną pozycją jest tutaj na przykład
Famous Grouse czy też
Johnnie Walker.
Blended Malt Scotch Whisky
Jest to mieszanka single maltów, która powstaje w więcej niż jednej gorzelni.
Blended Grain Scotch Whisky
Ta szkocka whisky to mieszanka whisky zbożowych, której destylacja odbywa się w więcej niż jednej destylarni.
Szkocka whisky - sklep
W naszym sklepie oferujemy szkocką whisky najwyższej jakości. Masz okazję poznać trunki o różnych profilach smakowych. Nie czekaj, dodaj do koszyka, kup online i odkryj z nami świat smaku, jaki ma szkocka whisky! Warto zapoznać się z przynajmniej kilkoma propozycjami tego rodzaju alkoholu. Wygodne opcje dostawy i szybka realizacja zamówienia. Produkty przeznaczone wyłącznie dla osób powyżej 18 roku życia.
Zobacz też:
Szkocka whisky do 100 zł