Amerykańska whiskey ma zdecydowanie bardzo bogatą i ciekawą historię. Whiskey była jednym z ulubionych trunków Amerykanów przez lata. Przetrwała wiele zakazów, buntów i wojen, przyjmując coraz to nowe profile smakowe i pojawiając się na coraz większej ilości półek poza granicami kraju. Dzisiaj metody produkcji i proces dojrzewania reguluje amerykańskie prawo federalne. Czym charakteryzuje się tak popularna na świecie whiskey amerykańska? Jaki jest sekret tego ciekawego smaku? Każdy koneser powinien to wiedzieć!

Historia amerykańskiej whiskey

Bez wątpienia, historia amerykańskiej whisky jest dosyć burzliwa. Przede wszystkim, same początki nie są tak naprawdę do końca jasne: wiemy tylko, że ten ciekawy typ alkoholu przynieśli ze sobą przybysze z Europy. Sytuacja klaruje nam się nieco około lat 40. XIX wieku. To wtedy amerykańscy rolnicy destylowali whisky z zacieru kukurydzianego i leżakowali w beczkach dębowych. Potem z kolei sprzedawali ją dystrybutorom. W tamtym czasie sprzedawcy łączyli ją z innymi składnikami, niekoniecznie przyjaznymi naszemu zdrowiu. Dlatego, rząd zainterweniował pierwszy raz i wprowadził kilka regulacji związanych z produkcją i sprzedażą tego trunku. Dzięki temu, miała być zachowana jego czystość. Niektórzy gorzelnicy uważali jednak, że zasady te jednak są zbyt surowe i dość ciężko im sprostać. Od tamtej pory kilkukrotnie wprowadzano nowe ustawy.

Szczególnie wartą wymienienia jest tutaj oczywiście prohibicja w Stanach Zjednoczonych w 1920 roku. Miała ona długofalowe skutki dla branży. Przez okres lat 70. i 80. spadła sprzedaż whisky, a wzrosła z kolei głównie popularność wódki. Później jednak zdecydowanie wróciła ona do łask. Jest wiele legend i historii związanych z whisky, jednak fakty potrafią być również zaskakujące. Kto by pomyślał, że dotacje rządowe na kukurydzę mogą dyktować popularność bourbonu?

Typy amerykańskiej whiskey

Amerykańska whiskey występuje w różnych postaciach, które dobrze jest rozróżniać. Jakie są typy tego alkoholu?

Bourbon whiskey

Bourbon to trunek produkowany z zacieru zawierającego 51%-80% kukurydzy i leżakowany w wypalanych beczkach z białego dębu. Dodatkowo, przedstawia ona nieco słodszy styl.

Przykłady: Four Roses, Maker’s Mark, Jim Beam, Wild Turkey

Corn (kukurydziana)

Jeśli jest to wersja kukurydziana, zacier tego typu whiskey musi zawierać minimum 80% kukurydzy. Dojrzewa ona w dębowych beczkach. Przedstawia historyczny amerykański styl: jest niedroga, leżakuje przez krótki czas i przeznacza się ją do natychmiastowego spożycia.

Popularne marki: Mellow Corn, Bowsaw American Whiskey

Rye whiskey (żytnia)

Żytnia propozycja. Jak jest wytwarzana? Wytwarza się ją z zacieru składającego się w minimum 51% z żyta. Leżakuje w wypalanych beczkach z dębu. Stanowi alternatywę dla bourbonu, podczas gdy jest jednak od niego nieco ostrzejsza i pełniejsza w smaku.

Przykłady: Sazerac, WhistlePig

Tennessee whiskey

Trunek produkowany z zacieru składającego się w co najmniej 51% z kukurydzy. Dojrzewa on w beczkach z wypalanego dębu. Czym się różni od whisky typu bourbon? Powstaje w stanie Tennessee i jest filtrowany przez węgiel klonowy przed zabutelkowaniem.

Popularne marki: Jack Daniel’s

Wheat (pszeniczna)

Do produkcji tego typu whisky w destylarni potrzebny jest zacier zawierający minimum 51% pszenicy. Dojrzewa ona w wypalanych beczkach z białego dębu. Co więcej, jest nieco łagodniejsza od bourbonu.

Przykłady: Dry Fly, Woodford Reserve (produkowana w stanie Kentucky)

White dog

Co to za nazwa? Jest to amerykański termin na określenie whisky, która nie przechodzi procesu starzenia. Mówi się też o niej "bimber" lub "biała whiskey". Butelkuje się ją zaraz po destylacji, najczęściej z dodatkiem wody, w celu zwiększenia pijalności.

Przykłady: Firefly, Death's Door White Whisky

Other American

Do tej kategorii zalicza się głównie single malty, blended whiskey czy inne wersje amerykańskiej whiskey, podsumowując: takie, które z różnych względów nie pasują do żadnej z powyższych kategorii.

Whiskey - jak wymawiać?

Wiele osób zadaje sobie to pytanie. Pomimo tego, że pisownia amerykańska tego trunku to whiskEy (nie "amerykańska whisky" ponieważ pisownia "whisky zarezerwowana jest dla szkockich trunków), trzeba zauważyć, że nie zmienia ona wymowy. Słowo to odczytujemy zawsze tak samo. Ważne jest, aby o tym pamiętać i używać wyłącznie jednego czytania!

Amerykańska whiskey - sklep

W naszym sklepie oferujemy whiskey z USA najwyższej jakości. Posiadamy różnego rodzaju profile smakowe, w których z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie. Sprawdź czy produkt jest dostępny, dodaj do koszyka i odkryj potęgę nowych, różnych smaków!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony

ŚWIAT ALKOHOLI JEST TYLKO DLA DOROSŁYCH DLATEGO CHCEMY SPRAWDZIĆ,

CZY JESTEŚ

OSOBĄ PEŁNOLETNIĄ...

Sklep internetowy Shoper Premium