ŚWIAT ALKOHOLI JEST TYLKO DLA DOROSŁYCH DLATEGO CHCEMY SPRAWDZIĆ,
CZY JESTEŚ
OSOBĄ PEŁNOLETNIĄ...
Bourbon to trunek produkowany z zacieru zawierającego 51%-80% kukurydzy i leżakowany w wypalanych beczkach z białego dębu. Dodatkowo, przedstawia ona nieco słodszy styl.
Przykłady: Four Roses, Maker’s Mark, Jim Beam, Wild Turkey
Zacier tego typu whiskey musi zawierać minimum 80% kukurydzy. Dojrzewa ona w dębowych beczkach. Przedstawia historyczny amerykański styl: jest niedroga, leżakuje przez krótki czas i przeznacza się ją do natychmiastowego spożycia.
Przykłady: Mellow Corn, Bowsaw American Whiskey
Wytwarza się ją z zacieru składającego się w minimum 51% z żyta. Leżakuje w wypalanych beczkach z dębu. Stanowi alternatywę dla bourbonu, podczas gdy jest jednak od niego nieco ostrzejsza i pełniejsza w smaku.
Przykłady: Sazerac, WhistlePig
Trunek ten wykonuje się z zacieru składającego się w co najmniej 51% z kukurydzy. Dojrzewa on w beczkach z wypalanego dębu. Czym się różni od whisky typu bourbon? Powstaje w stanie Tennessee i jest filtrowany przez węgiel klonowy przed zabutelkowaniem.
Przykłady: Jack Daniel’s
Do produkcji tego typu whisky potrzebny jest zacier zawierający minimum 51% pszenicy. Dojrzewa ona w wypalanych beczkach z białego dębu. Co więcej, jest nieco łagodniejsza od bourbonu.
Przykłady: Dry Fly, Woodford Reserve
Jest to amerykański termin na określenie whisky, która nie przechodzi procesu starzenia. Mówi się też o niej "bimber" lub "biała whiskey". Butelkuje się ją zaraz po destylacji, najczęściej z dodatkiem wody, w celu zwiększenia pijalności.
Przykłady: Firefly, Death's Door White Whisky
Do tej kategorii zalicza się single malty, blended whiskey czy inne wersje amerykańskiej whiskey, podsumowując: takie, które nie pasują do żadnej z powyższych kategorii.
ŚWIAT ALKOHOLI JEST TYLKO DLA DOROSŁYCH DLATEGO CHCEMY SPRAWDZIĆ,
CZY JESTEŚ
OSOBĄ PEŁNOLETNIĄ...