Tequila to zdecydowanie kultowy, znany, i szeroko lubiany napój alkoholowy wytwarzany ze sfermentowanego soku otrzymywanego z agawy niebieskiej. Często mówi się, że tequila to meksykańska wódka. Leżakuje w dębowych beczkach. Produkuje się go tylko w pięciu regionach Meksyku. Należą do nich Jalisco (gdzie wytwarza się 99% całkowitej produkcji i znajduje się miasto o nazwie Tequila), Guanajuanto, Michoacan, Tamaulipas oraz Nayarit. Regiony te oficjalnie uznaje się za dom trunku w ponad 40 krajach.

Co ciekawe, istnieje 166 różnych gatunków agawy, z których aż 125 można znaleźć w Meksyku. Do procesu wytworzenia tequili używa się jednak jedynie niebieskiej agawy Weber Blue. Rośliny te są dostosowane do warunków panujących na terenach gdzie rosną, czyli do czerwonych gleb wulkanicznych. Wyróżniamy różne rodzaje tequili, między innymi srebrną i złotą. Ta pierwsza jest bezbarwna i nieco ostrzejsza; dojrzewa krócej i może być butelkowana bezpośrednio po destylacji. W drugiej smak jest nieco zmiękczony. Jest także tequila Anejo, starzona od roku do 3 lat, łagodna i delikatna w smaku. Można wymienić też tequilę blanco i reposado, które różnią się okresem starzenia.

Historia tequili

Od czego to wszystko się zaczęło? Co ciekawe, historia meksykańskiej agawy sięga już ponad tysiąca lat temu, kiedy to Aztekowie wytwarzali tak zwane „pulque”. Był to mętny, lekko kwaśny napój alkoholowy z fermentowanego soku z roślin. Trunek był napojem uznawanym za święty, dlatego często spożywano go podczas obrzędów i ceremonii religijnych.

Dopiero w XVI wieku hiszpańscy konkwistadorzy, którzy osiedlili się w Meksyku w 1521 roku, postanowili wykorzystać swoją wiedzę o destylacji i o tym jak się odbywa i zamienić pulque w alkohol. Pomysł był efektem braku brandy w ich zapasach.

Około roku 1600 powstała pierwsza masowo produkowana tequila. W 1975 roku oficjalną licencję na produkcję trunku otrzymała od króla Hiszpanii Carlosa IV rodzina Cuervo.

Obecnie w regionach Meksyku, gdzie produkuje się tequilę, zarejestrowanych jest ponad 22 000 rolników agawy. Uprawiają oni kilkaset milionów roślin agawy na powierzchni 125 000 hektarów.

Tequila - regulacje

Co wiemy o produkcji tequili? Trzeba wiedzieć, że rząd meksykański narzucił surowe przepisy dotyczące tego, co można nazwać tequilą i jak ma być ona wytwarzana. Ci, którzy przestrzegają tych przepisów otrzymują oficjalne uwierzetylnienie.

Jak brzmią przepisy? Tequilę produkuje się w minimum 51% z niebieskiej agawy. Pozostałą część może stanowić neutralny spirytus ze soku z trzciny cukrowej. Następnie, wszystkie tequile muszą odbyć minimalny okres dojrzewania przez 14-21 dni, składniki muszą być w 100% naturalne. Trunek musi zawierać przynajmniej 38% alkoholu.

Sposoby podania tequili

Jak najlepiej podawać ten trunek o wyjątkowym smaku? W Meksyku skąd pochodzi, tequilę do picia podaje się najczęściej czystą, w temperaturze pokojowej, bez soli czy plasterków owoców. W niektórych regionach tego kraju popularne jest również picie równej wielkości kieliszków tequili oraz sangrity, tradycyjnego meksykańskiego alkoholu wytwarzanego z soku pomarańczowego, limonki, granatu oraz ostrego sosu chilli. Popularne drinki z tequilą w innych krajach to na przykład Margarita czy Tequila Sunrise. Sprawdza się ona w wielu różnego rodzaju mieszankach. Często podaje się ją także z solą i cytryną, pitą jako shoty.

Tequila - sklep i cena

W naszym sklepie oferujemy różne marki tequili o przystępnej cenie, dlatego każdy powinien znaleźć opcję odpowiednią dla siebie. Dodatkowo, zapewniamy także wygodne opcje dostawy. Państwa komfort to dla nas priorytet! Dodaj do koszyka, kup online i sprawdź już teraz! Z nami masz okazję poznać niepowtarzalny świat tego alkoholu i przekonać się jaki ma smak oraz aromat! Sprzedaż dostępna wyłącznie dla osób pełnoletnich.

Zobacz też:

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony

ŚWIAT ALKOHOLI JEST TYLKO DLA DOROSŁYCH DLATEGO CHCEMY SPRAWDZIĆ,

CZY JESTEŚ

OSOBĄ PEŁNOLETNIĄ...

Sklep internetowy Shoper Premium