Ocena: 4.76578
Producent: M Publishing

WHISK(E)Y - notes degustacyjny z kompendium wiedzy

Tytuł: Whisk(e)y: notes degustacyjny z kompendium wiedzy

Autor: Tomasz Miler

Liczba stron: 272

Wymiary okładki: 22,7 cm x 15,7 cm
Grubość książki: 2,3 cm

Wydawnictwo: M Publishing

 

Co w środku?

  • Opis punktowego systemu oceny whisky
  • 300 formularzy notek smakowych
  • Kompendium wiedzy o whisk(e)y

  

Wysyłka zagraniczna? Napisz do nas na info@krest.pl

 

Kliknij tutaj, aby sprawdzić listę krajów objętych wysyłką zagraniczną!

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 2 dni robocze
Cena: 99,00 zł 99.00
ilość szt.

Opis

“WHISK(E)Y - notes degustacyjny z kompendium wiedzy”

Wielu fanów whisk(e)y błędnie uważa, że tylko osoby genetycznie obdarzone niezwykłym węchem i smakiem, potrafią degustować. To nieprawda! Problemem nie są jednak nasze zmysły tylko brak wiedzy o tym jak z nich korzystać! Na szczęście tego można się nauczyć i ta książka tłumaczy to w prosty sposób!

Książka o whisky po polsku! Autor z powodzeniem łączy teoretyczną i praktyczną wiedzę o whisk(e)y! Pozycję tę powinien znać każdy miłośnik whisk(E)y poważnie myślący o rozwoju swoich umiejętności degustacyjnych.

Czego dowiesz się czytając “WHISK(E)Y - notes degustacyjny z kompendium wiedzy”:

  1. Jak rozpoznawać smaki i aromaty w whisk(e)y?
  2. Jak opisywać smak i aromat whisk(e)y?
  3. Jak oceniać whisk(e)y na punkty?
  4. Dlaczego alkohole mocne powodują pieczenie w ustach?
  5. Czym jest adaptacja sensoryczna?
  6. Jak działa zmysł węchu i smaku podczas degustacji?
  7. Jakie są rodzaje whisk(e)y?
  8. Jakie są regiony produkcji whisk(e)y
  9. Jak przechowywać whisk(e)y?
  10. Jak czytać etykiety whisk(e)y?
    … i wiele więcej!

 

Książka ma 272 strony z czego 170 to notes degustacyjny, który wypełnia czytelnik degustując, a 102 to tekst, w którym w przemyślany i treściwy sposób zawarto opis systemu oceny whisk(e)y + kompendium wiedzy, którego zakres widać w publikowanym poniżej spisie treści.

 

"WHISK(E)Y: notes degustacyjny z kompendium wiedzy" to self-publishing. Książka została wydana przez wydawnictwo M Publishing założone przez Tomasza Milera. Model biznesów przyjęty do promocji tego projektu nie obejmuje żadnych pośredników. Książkę kupisz tylko na Krest.pl! Aby dokonać zakupu, kliknij w poniższy przycisk:

Zajrzyj do książki “WHISK(E)Y: notes degustacyjny
z kompendium wiedzy”!

Oto spis treści ukazujący zakres wiedzy pokrytej w książce!

Spis treści Whiskey notes degustacyjny

Książka teoretyczno-praktyczna podzielona na trzy części.

“WHISK(E)Y: notes degustacyjny z kompendium wiedzy” to książka podzielona na trzy części w następujący sposób:

CZĘŚĆ I

Autor przedstawia tu trzyetapową metodę oceny whisk(e)y. Metoda ta obejmuje:

  • Opis słowny
  • Ocenę punktową
  • Wizualizację graficzną

Proponowany na łamach książki system oceny pozwoli czytelnikowi w sposób prosty do zrozumienia i  uporządkowany katalogować wypite whisky poznając je znacznie bardziej dogłębnie niż osoby, ktore nie sporządzają notek smakowych. 

CZĘŚĆ II

W drugiej części znajdziesz 300 formularzy notek smakowych, które po zapoznaniu się z pierwszą częścią można z łatwością wypełniać podczas degustowania. Szczegółowo udokumentowana degustacja trzystu różnych whisk(e)y pozwoli na zbudowanie solidnego fundamentu umiejętności degustacyjnych, które pozwolą widzieć siebie jako zaawansowanego entuzjastę tego trunku. Warto zaznaczyć, że wypicie 300 whisk(e)y stosując metody analizy sensorycznej wymaga wielu rozciągniętych w czasie degustacji, które z pewnością są także świadectwem wytrwałości i metodycznego podejścia do whisk(e)y, które daje najlepsze rezultaty.

CZĘŚĆ III

Trzecia część książki to kompendium wiedzy o whisk(e)y. Znaleźć tu można klarowne informacje o tym, jak działają zmysły podczas degustacji, a także o historii i produkcji whisk(e)y.

Poniżej galeria z wybranymi stronami. Zauważyć można, że autor zadbał o to, aby tekst był syntetyczny i przepełniony informacjami. Pozwala to w sposób zwięzły, przekazać dużo wiedzy.

 

 

Zawarte w książce wiedza i przestrzeń do degustacji w postaci formularzy notek smakowych z pewnością będą solidnym fundamentem przemyślanej i odpowiedzialnej przygody ze światem trunków leżakowanych.

 

Lektura tej książki dowiedzie, że każdy może degustować z przyjemnością!

Choć sztuka degustacji pociąga wielu fanów whisk(e)y, często okazuje się, oczekiwania nie pokrywają się z rzeczywistością. Przepiękne opisy na kontretykietach butelek i blogach internetowych, pełne barwnych i ekspresyjnych słów, często nie przekładają się na odczucia płynące z faktycznego obcowania z whisky w kieliszku domowego entuzjasty degustowania. Ta książka jest po to żeby to zmienić zarówno w teorii jaki w praktyce.

 

 

Przejdź od teorii do praktyki!

WHISK(E)Y to notes degustacyjny i kompendium wiedzy, które daje czytelnikom wiedzę i zachęca do rozwijania umiejętności praktycznych na jej kanwie. Autor, jako biotechnolog, po kilkunastu latach praktyki zawodowej w edukowaniu miłosników whisky, a także licznych wizytach w destylarniach w Szkocji, USA i Irlandii, starał się spojrzeć na kwestię doboru prezentowanych tu zagadnień w sposób pragmatyczny. Aby kupić książkę, wystarczy kliknąć w poniższy przycisk:

 

Jak wygląda książka?

  • WHISK(E)Y - notes degustacyjny z kompendium wiedzy to książka wydana nakładem wydawnictwa M Publishing w sposób prestiżowy i trwały, aby dobrze pełnić funkcję edukacyjną, a także praktyczną jako notes.
  • Projekt okładki Wojciecha Rachwalskiego czyni “WHISK(E)Y - notes degustacyjny z kompendium wiedzy” pozycją bardzo rozpoznawalną i przepięknie zdobiącą każdą półkę czytelniczą.
  • Notes degustacyjny i kompendium wydrukowane zostały na papierze 100g, który umożliwia pisanie w notesie długopisem i piórem bez niepożądanego efektu “przebijania”.
  • Książka posiada także twardą oprawę 1mm pokrytą okleiną w przepięknym kolorze “British Racing Green” ze zdobieniem folią w kolorze złotym nałożoną metodą “hot stampingu”.
  • Książkę wyposażono w dwie zakładki, które ułatwiają równoległe korzystanie z notesu degustacyjnego i z kompendium wiedzy.

 

 

Papier użyty w notesie z kompendium

Książka to też jakość surowców, oprawy i druku. Od samego początku było jasne, że "WHISK(E)Y: notes degustacyjny z kompendium wiedzy", to książka, która musi być wydana nie tylko w imponującej estetyce, którą widać na prezentowanych zdjęciach okładki, ale także na papierze, po którym czytelnik może pisać czym tylko zechce. Oczywiście ołówki i długopisy to żaden problem. Gorzej jest jednak z cienkopisami czy foliopisami, a do tego wielu ludzi lubiących klasykę pisze piórem.


Z tej przyczyny przy wydawaniu "WHISK(E)Y: notes degustacyjny z kompendium wiedzy" nie było mowy o oszczędzaniu na papierze.

Po wielu próbach, okazało się, że opisane powyżej oczekiwania spełnia papier o gramaturze 100g/m2. Na pewno nie jest to papier budżetowy. Idąc dalej, można swobodnie wydrukować książkę na papierze znacznie tańszym i zwiększyć zysk. Jednak "WHISK(E)Y" zwyczajnie MUSI pełnić swoją funkcję w taki sposób, aby zadowolić każdego degustatora.

Poniżej zdjęcia tej samej kartki z dwiema stronami notesu, na której autor umieścił dwie notki smakowe różnych whisky: Carsebrdige 48yo (OB) oraz Isle of Jura 1976 (OB butelkowaną prawdopodobnie w latach 90 jako private bottling).

Notki smakowe zapisano piórem Mont Blanc JFK, które jest typowym piórem reprezentacyjnym stworzonym do "sytego podpisywania ważnych dokumentów". Pióro to ma stalówkę z 14k białego złota pokrytego rodem, która na papierze zostawia "sytą kreskę" (w tym wypadku użyto atramentu Mont Blanc Irish Green).

Jak widać, na odwrocie zapisanej strony, nie ma nawet śladu przebicia. To najlepszy dowód na jakość papieru, który jest jednym z ważnych elementów rzutujących na cenę tej publikacji.

Papier w notesie degustacyjnym

 

Jak wygląda praca z notesem degustacyjnym?

Szkocka whisky słodowa ma niezwykle zróżnicowany smak dzięki możliwości jego modyfikacji w procesie produkcji. Dzieje się to zarówno na etapie suszenia słodu (przez użycie torfu), jak i później przy wykorzystanie rozmaitych typów beczek przekazujących leżakującej whisky naleciałości smakowe innych alkoholi (np. sherry, madeira, malaga, marsala czy porto). Na poniższym zdjęciu zobrazowano dwa różne profile aromatyczno-smakowe whisky szkockiej. Glenmorangie leżakowanej po wspaniałym winie wzmacnianym Madeira oraz Legavulina z wyspy Islay, który jest jednym z "dymnych potworów", czyli najpotężniej dymnych whisky świata. Wyraźną odmienność tych whisky widać już na pierwszy rzut oka na ich wykresach radarowych uwzględnionych w Trzyetapowej Ocenie Whisky. Dzięki książce "WHISK(E)Y: notes degustacyjny z kompendium wiedzy" każdy miłośnik whisky może z łatwością prowadzić tego typu analizy samodzielnie na łamach notesu degustacyjnego.

Notka smakowa whiskey

 

Opinie czytelników

 Notes Milera opinie czytelników

 

#notesmilera

Dzięki hashtagowi #notesmilera wokół książki "WHISK(E)Y: notes degustacyjny z kompendium wiedzy" tworzy się aktywna społeczność zadowolonych czytelników i użytkowników notesu, którzy codziennie pokazują swoje notesy oraz efekty uwiecznionych w nich degustacji. Oto przykładowe zdjęcia dostępne na IG i FB.

 

 

O autorze

Tomasz Miler

Pasjonat whisk(e)y i alkoholi starzonych. Z wykształcenia biotechnolog (UP Poznań) i tłumacz konferencyjny (STiJO UAM). Te dwie perspektywy: zamiłowanie do biologii i procesów technologicznych, a także do języka kultury, w której powstaje whisk(e)y, pozwalają mi zgłębiać jej świat skutecznie. Jego przygoda z edukacją konsumencką w zakresie alkoholi rozpoczęła się w 2007 roku, kiedy stworzył obszerne kompendium wiedzy o alkoholach online. Tomasz Miler prowadzi także kanał YouTube poświęcony alkoholom i stylowi życia współczesnego mężczyzny, który swoją popularnością kwalifikuje się do światowej czołówki.

 

Tomasz Miler w mediach:

Autor Tomasz Miler

Tomasz Miler jest także przedsiębiorcą, który od 2008 roku związany jest zawodowo z alkoholami mocnymi. Przez lata odwiedził wiele destylarni whisky w Szkocji, Irlandii i USA, a także w innych krajach słynących z produkcji destylatów. Tomasz Miler prowadzi w całej Polsce szkolenia branżowe, konsumenckie i eventowe oraz rozwija własną markę wódki ziemniaczanej, która poszczycić może się imponującym gronem zwolenników.

Tomasz Miler notes

Prywatnie Tomasz Miler jest mężem i ojcem, a także entuzjastą klasycznej męskiej elegancji, podróży i żeglarstwa. Poniżej wybrane aktywności zawodowe i prywatne autora.

Informacje o wydawnictwie

Whisk(e)y: notes degustacyjny z kompendium wiedzy

Tomasz Miler

© Wydawnictwo M Publishing

Poznań 2022

Projekt okładki i ilustracje: Wojciech Rachwalski

Redakcja i korekta: Joanna Bednarek

Łamanie i skład: Anna Teodorczyk-Twardowska

Fotografie: archiwum Miler Spirits; Katarzyna Łukowicz

Wydawca: M Publishing

Dystrybucja: www.Krest.pl

ISBN: 978-83-957994-9-5

M Publishing

 

Chcę zadać inne pytanie!

Napisz do nas na info@krest.pl

 

Wysyłka zagraniczna

Jeżeli interesuje Cię wysyłka zagraniczna, napisz do nas w tej sprawie na info@krest.pl. Lista krajów objętych wysyłką zagraniczną: Austria, Belgia, Bułgaria, Chorwacja, Czechy, Dania, Estonia, Finlandia, Francja, Grecja, Hiszpania, Holandia, Irlandia, Litwa, Luksemburg, Łotwa, Niemcy, Portugalia, Rumunia, Słowacja, Słowenia, Szwecja, Węgry, Włochy.

 

Sprawdź również produkty, które mogą Cię zainteresować:

Opinie o produkcie (1)

Panie Miler istna perła ten notes... żona mi sprezentowała i przyznaję otwarcie - czegoś takiego brakowało w polskim "świecie whisk(E)y". Super książka, pozdrawiam Bartłomiej

Dodaj opinię

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony

ŚWIAT ALKOHOLI JEST TYLKO DLA DOROSŁYCH DLATEGO CHCEMY SPRAWDZIĆ,

CZY JESTEŚ

OSOBĄ PEŁNOLETNIĄ...

Sklep internetowy Shoper Premium