Czym jest grappa?

Grappa to alkohol pochodzący z Włoch. Otrzymuje się go przez destylację skórek, pestek i gałązek z winogron, które pozostały po produkcji wina. Na początku produkowano ją po to, żeby nie marnować resztek. Później jednak okazało się, że powstały w efekcie trunek jest warty uwagi. Dodatkowo gdy mowa o grappa, cena również jest atrakcyjna. Grappa pochodzi dokładniej z Bassano del Grappa na północy Włoch.

Historia grappy

Jaka jest legenda związana z tym ciekawym trunkiem? Mówi się, że w II wieku naszej ery rzymski żołnierz wytworzył ją po raz pierwszy. Miał do tego użyć destylatora skradzionego w Egipcie. Informację tę można jednak bardzo łatwo zdementować. Tak naprawdę, technologię niezbędną do produkcji alkoholi mocnych wynaleziono dopiero kilkaset lat później. Grappa wciąż jednak ma barwną i ciekawą historię.

Dalsza historia

W średniowieczu, proces destylacji we Włoszech stał się w końcu powszechny. Jednak potrzeba było kilka wieków, aby alkohole wyszły poza ramy aptek. Były one początkowo uważane za lekarstwo, a nie napój. Miały wspomagać trawienie lub wywoływać towarzyski nastrój. Alkohole jakie znamy obecnie, pojawiły się tak naprawdę dopiero w XVI wieku.

Doktor Michele Savonarola była pierwszą osobą, która napisała o destylacji grappy. Napój nazwał wtedy łacińską nazwą „acquavite”. Savonarola był wujem Girolamo, niesławnego zakonnika, którego spalono na stosie w 1498 roku.

Przez kilkaset lat acquavite zachowywała tak naprawdę niezdefiniowany do końca status leku i napoju. Przełomowy moment w historii tego trunku przypada na XVII wiek, kiedy to w Wenecji powstało pierwsze Corporazione degli Acquavitieri. To pokazuje, że zasady produkcji grappy stały się na tyle określone, że wymagało to urzędu regulującego ją. Było to potrzebne zwłaszcza w północno-wschodniej części kraju, w obszarze, gdzie do dziś najczęściej produkuje się grappy.

Grappa - jak ją pić?

Grappę pije się najczęściej w zwykłych kieliszkach do wódki, choć istnieją także takie zaprojektowane specjalnie do jej degustacji. Włosi traktują grappę jako digestif, pijąc ją po posiłku. Warto dodać, że popularna jest także Caffè corretto, czyli espresso z dodatkiem grappy.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony

ŚWIAT ALKOHOLI JEST TYLKO DLA DOROSŁYCH DLATEGO CHCEMY SPRAWDZIĆ,

CZY JESTEŚ

OSOBĄ PEŁNOLETNIĄ...

Sklep internetowy Shoper Premium