Witamy Cię w nowej wersji naszego sklepu Krest.pl (dawniej MilerSpirits.com)
CALVADOS ROGER GROULT jest to wspaniały francuski, produkowany w Normandii destylat, który można by określić mianem brandy z jabłek lub też destylatem cydru. We Francji trunek ten jest częścią bogatej historii produkcji alkoholu w tym kraju. Jest popularnym alkoholem serwowanym jako aperitif lub digestif, zależnie od profilu smakowego. Co do nazwy, mieszkańcy Normandii nazywają go również "calvą". Jest to wyjątkowo ciekawy napój.

Historia Calvadosu

Skąd właściwie wziął się ten napój? Początków historii tego trunku upatrywać można już 400 lat temu, na początku XVI wieku. Za ważną datę uznaje się rok 1553, kiedy to lord Gilles Picot pisał o jego produkcji po pojawieniu się nowych odmian jabłek. Około pięćdziesięciu lat później założono pierwszy cech zrzeszający producentów calvadosu. Etymologia samej nazwy tego alkoholu jest nadal przedmiotem dyskusji, jednak najbardziej prawdopodobnym jest założenie, że pochodzi od nazwy pewnego skalistego wybrzeża we Francji, "les Rochers du Calvados". Kiedyś, Normandię chwalono za cydr, jednak calvados uważano za trunek dla klasy robotniczej. Rzeczywiście, często produkowali go lokalni rolnicy. Ponieważ jednak, nie sięgnęły go konsekwencje wybuchu filoksery pod koniec XIX wieku, która pustoszyła winnice, stał się on cenioną alternatywą dla innych alkoholi.

Za jego rozsławienie w XX wieku odpowiadali również żołnierze amerykańskich wojsk przebywający na terenie Francji Często otrzymywali oni od mieszkańców prezenty w postaci butelek tego alkoholu w ramach wdzięczności za wysiłki włożone w wyzwolenie kraju. Dziś eksportuje się ponad 50% produkcji calvadosu.

Marka Roger Groult

Roger Groult jest jednym z najbardziej tradycyjnych i nagradzanych marek calvadosu we Francji. Alkohole Roger Groult sprzedaje się aktualnie w 30 różnych krajach i znaleźć je można w kartach win i alkoholi najbardziej luksusowych restauracji. Destylarnia Calvados Groult posiada 23 hektary sadów, w których hodowane jest aż 30 odmian jabłek nadających się do produkcji cydru i calvadosu. Jedną z ciekawszych rzeczy dotyczących produkcji calvadosu Roger Groult jest fakt, że destylarnia ta cały czas wykorzystuje bardzo tradycyjne metody produkcji. Podwójna destylacja w destylarni calvados Roger Groult odbywa się w dwóch miedzianych alembikach, które wciąż są podgrzewane otwartym ogniem. Calvados leżakuje w bardzo starych beczkach, z których większość ma ponad 100 lat. Wszystko po to, aby skupić się na smaku owocu, czyli jabłka. Poprzez nieopróżnianie beczek do końca, utrzymuje się ciągłość charakteru alkoholu.

Ciekawe propozycje tej marki to na przykład Calvados ACPA "Affinage Jurancon", czy też Calvados Roger Groult "12 Ans D'Age", a także inne alkohole.

Jak smakuje Calvados?

Calvados oferuje szeroką gamę smaków. Dlaczego? Istnieje aż 230 odmian jabłek oraz 139 odmian gruszek, z których można go wyprodukować. Dodatkowo, w procesie produkcji można używać techniki pojedynczej lub podwójnej destylacji, co też ma znaczący wpływ na jego smak. Dzięki tego typu destylacji, ten rodzaj alkoholu przedstawia bardzo różne profile smakowe, w których każdy może znaleźć coś dla siebie. Fakt, że zawiera składniki świetnej jakości to dodatkowa zaleta.

Jak pić Calvados?

Jakie mamy informacje dotyczące sposobów picia tego trunku? Napój ten można spożywać na kilka sposobów, w zależności od preferencji. Calvados można spożywać jako aperitif, aby nieco zaostrzyć nasz apetyt przed posiłkiem. Inną opcją jest picie go w trakcie i po posiłku, aby wspomóc proces trawienia. Powinien być on podawany w kieliszku w kształcie tulipana i w temperaturze pokojowej.

Calvados - cena

Cena calvadosu w naszym sklepie internetowym jest bardzo przystępna, biorąc pod uwagę renomę proponowanych trunków oraz jakość jaką przedstawiają te produkty. To dodatkowa, ważna zaleta. Dodaj do koszyka i poznaj ten wyjątkowy smak i aromat już teraz! Tylko dla osób powyżej 18 roku życia.

Calvados czy kalwados?

Jak właściwie brzmi poprawna nazwa tego trunku? W Polsce często spotyka się obie te pisownie. Oczywiście, tradycyjna i najczęściej używana pisownia to „calvados”. Nazwa spolszczona jednak również może być używana, tyle, że spotyka się to znacznie rzadziej.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony

ŚWIAT ALKOHOLI JEST TYLKO DLA DOROSŁYCH DLATEGO CHCEMY SPRAWDZIĆ,

CZY JESTEŚ

OSOBĄ PEŁNOLETNIĄ...

Sklep internetowy Shoper.pl