Calvados

CALVADOS ROGER GROULT jest to wspaniały, bardzo ciekawy francuski, produkowany w Normandii destylat, który można by określić mianem brandy z jabłek lub też destylatem cydru. We Francji trunek ten jest częścią bardzo bogatej historii produkcji alkoholu w tym kraju. Calvados - co to jest? Jest popularnym alkoholem serwowanym jako aperitif lub digestif, zależnie od profilu smakowego. Co do nazwy, mieszkańcy Normandii nazywają go również "calvą". Jest to wyjątkowo ciekawy napój, którego historię zdecydowanie warto znać.

Pochodzenie calvadosu - winiak z Normandii

Skąd właściwie wziął się calvados? Początków historii tego trunku upatrywać można już 400 lat temu, na początku XVI wieku. Za ważną datę uznaje się rok 1553, kiedy to lord Gilles Picot pisał o jego produkcji po pojawieniu się nowych odmian jabłek. Około pięćdziesięciu lat później założono pierwszy cech zrzeszający producentów calvadosu. Etymologia samej nazwy tego alkoholu jest nadal przedmiotem dyskusji, jednak najbardziej prawdopodobnym jest założenie, że pochodzi od nazwy pewnego skalistego wybrzeża we Francji, "les Rochers du Calvados". Kiedyś, Normandię chwalono za cydr, jednak calvados uważano za trunek dla klasy robotniczej. Rzeczywiście, często produkowali go lokalni rolnicy. Ponieważ jednak, nie sięgnęły go konsekwencje wybuchu filoksery pod koniec XIX wieku, która pustoszyła winnice, stał się on cenioną alternatywą dla innych alkoholi.

Za jego rozsławienie w XX wieku odpowiadali również żołnierze amerykańskich wojsk przebywający na terenie Francji. Często otrzymywali oni od mieszkańców prezenty w postaci butelek tego alkoholu w ramach wdzięczności za wysiłki włożone w wyzwolenie kraju. Dziś eksportuje się ponad 50% produkcji calvadosu.

Jak wyrabiany jest calvados?

Calvados zwany jest inaczej brandy calvados lub destylatem cydru, czyli alkoholu wytwarzanego z jabłek. Destyluje się go dwukrotnie metodą alembikową lub kolumnową (co wpływa także na jego finalny smak), a następnie przelewa do dębowych beczek. Aby alkohol mógł nazywać się calvadosem, w beczce musi spędzić przynajmniej 2,5 roku. W niej dojrzewa, a jego smak i aromat nabierają głębi i złożoności. Dzięki temu starszy trunek odznacza się bardziej interesującym i wielopoziomowym smakiem. Calvados – ile procent ma ten alkohol? Jest on butelkowany o mocy mieszczącej się w przedziale pomiędzy 40 a 50%.

Marka Roger Groult

Roger Groult jest jednym z najbardziej tradycyjnych i nagradzanych marek calvadosu we Francji. Alkohole Roger Groult sprzedaje się aktualnie w 30 różnych krajach i znaleźć je można w kartach win i alkoholi najbardziej luksusowych restauracji. Destylarnia Calvados Groult posiada 23 hektary sadów, w których hodowane jest aż 30 odmian wysokiej klasy jabłek nadających się do produkcji cydru i calvadosu. Jedną z ciekawszych rzeczy dotyczących produkcji calvadosu Roger Groult jest fakt, że destylarnia ta cały czas wykorzystuje bardzo tradycyjne metody produkcji. Podwójna destylacja w destylarni calvados Roger Groult odbywa się w dwóch miedzianych alembikach, które wciąż są podgrzewane otwartym ogniem. Calvados leżakuje w bardzo starych beczkach, z których większość ma ponad 100 lat. Wszystko po to, aby skupić się na smaku owocu, czyli jabłka. Poprzez nieopróżnianie beczek do końca, utrzymuje się ciągłość charakteru alkoholu.

Ciekawe propozycje tej marki to na przykład szanowany Calvados ACPA "Affinage Jurancon", czy też Calvados Roger Groult "12 Ans D'Age", a także inne alkohole.

Jak smakuje Calvados? Jak go rozpoznać?

Calvados alkohol oferuje bardzo szeroką gamę różnorodnych smaków. Dlaczego? Otóż istnieje aż 230 odmian jabłek oraz 139 odmian gruszek, z których można go wyprodukować. Dodatkowo, w procesie produkcji można używać techniki pojedynczej lub podwójnej destylacji, co też ma znaczący wpływ na jego smak. Dzięki tego typu destylacji, ten rodzaj alkoholu przedstawia bardzo różne profile smakowe, w których każdy może znaleźć coś dla siebie. Fakt, że zawiera składniki świetnej jakości to dodatkowa, zdecydowanie ważna zaleta. Niemniej jednak – mimo zróżnicowania między poszczególnymi butelkami – calvadosy mają ze sobą coś wspólnego. Trunek ten przede wszystkim ma mocno jabłkowy posmak i z tego powodu często mawia się, iż kojarzy się z szarlotką. Przeważnie ma on rozgrzewający, „zimowy” profil, który charakteryzuje się nutami dojrzałych owoców i przypraw.

Jak pić calvados i jak się nim cieszyć?

Jakie mamy informacje dotyczące sposobów picia tego trunku? Calvados – jak pić? Napój ten można spożywać na kilka sposobów, w zależności od osobistych preferencji. Calvados alkohol można spożywać jako aperitif, aby nieco zaostrzyć nasz apetyt przed posiłkiem. Inną opcją jest picie go w trakcie i po posiłku, aby wspomóc proces trawienia. Powinien być on podawany w kieliszku w kształcie tulipana i w temperaturze pokojowej. Kieliszek do calvados, jak i innych alkoholi starzonych, powinien mieć taki właśnie kształt, by umożliwić trunkowi jak najlepsze skoncentrowanie aromatu. Powinien być on ponadto niewielki oraz na lekko wydłużonej nóżce. Mile widziana jest również przykrywką dołączona do kieliszka. Calvados nalany do takiego kieliszka, gwarantuje nam degustację na najwyższym poziomie i możemy mieć pewność, że aromat zostanie podany naszemu nosowi w najbardziej efektywny sposób.

Wiek calvadosu - rodzaje i oznaczenia etykiet

Calvadosy można podzielić ze względu na ich wiek, czyli liczbę lat przeleżanych w beczce. Na tej podstawie na etykietach tego alkoholu widnieją oznaczenia. Young oznacza calvados, który był starzony przez przynajmniej 2 lata, Reserve – minimum 3 lata, Vieille Reserve – co najmniej 4, natomiast Extra to taki, który w beczce spędził powyżej 6 lat (a przeważnie jest to 10-15 lat). Istnieją również calvadosy rocznikowe.

Gdzie kupić oryginalny calvados?

Produkcja tego trunku objęta jest apelacją AOC, co oznacza, że calvadosem legalnie nazywać można jedynie alkohol wyprodukowany w Normandii we Francji. Tylko taki calvados jest tym oryginalnym. W naszym sklepie, zarówno internetowym, jak i stacjonarnym, dostaniesz sprawdzone alkohole. Nie musisz się więc martwić o prawdziwość trunku, który kupujesz – my już zrobiliśmy to za Ciebie!

Calvados - cena

Cena calvadosu w naszym sklepie internetowym jest bardzo przystępna, biorąc pod uwagę renomę proponowanych trunków oraz jakość jaką przedstawiają te produkty. To dodatkowa, ważna zaleta. Dodaj do koszyka i poznaj ten wyjątkowy smak i aromat już teraz! Tylko dla osób powyżej 18. roku życia.

Calvados czy kalwados?

Jak właściwie brzmi poprawna nazwa tego trunku? W Polsce często spotyka się obie te pisownie. Oczywiście, tradycyjna i najczęściej używana pisownia to „calvados”. Nazwa spolszczona jednak również może być używana, tyle, że spotyka się to znacznie rzadziej.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony

ŚWIAT ALKOHOLI JEST TYLKO DLA DOROSŁYCH DLATEGO CHCEMY SPRAWDZIĆ,

CZY JESTEŚ

OSOBĄ PEŁNOLETNIĄ...

Sklep internetowy Shoper Premium